Windows 10 instinkertje: vermijd de standaardinstellingen!

Net als hier: snel naar links, die schuifregelaar!
Net als hier: snel naar links, die schuifregelaar!
Het is bij de uiteindelijke versie van Windows 10 even heel goed opletten tijdens de installatie. Nadat alle bestanden zijn gekopieerd en Windows 10 voor de eerste keer start krijgt u de optie voorgeschoteld om de door Microsoft gesuggereerde instellingen te gebruiken of voor het zelf wijzigingen van instellingen te gaan. Kies áltijd voor dit laatste, want behalve dat u er wellicht geen prijs op stelt dat er van alles en nog wat over uw computergebruik naar Microsoft wordt verzonden en allerlei gegevens worden gekoppeld zit er een veiligheidsblunder van jewelste in de standaardinstellingen! Onder Instellingen aanpassen zien we dat de optie ‘Maak automatisch verbinding met de voorgestelde open hotspots. Niet alle netwerken zijn veilig.’ standaard is ingeschakeld, zet deze direct uit. De ervaring van de afgelopen jaren heeft geleerd dat het rücksichtslos verbinden met gratis hotspots op bijvoorbeeld vliegvelden, terrassen en meer niet verstandig is, te vaak biedt een digitale crimineel een aanlokkelijke gratis hotspot aan met een naam die verdacht veel lijkt op de locatie waar u zich bevindt. Eenmaal gekoppeld aan deze welbekende ‘man in the middle’ kan deze persoon allerlei zaken – denk aan wachtwoorden, betalingsverkeer enzovoorts – onderscheppen en daar vervelende dingen mee doen. Vreemd dat Microsoft ervoor heeft gekozen deze optie standaard aan te zetten, deze hoort echt uit te zijn!

4 gedachten over “Windows 10 instinkertje: vermijd de standaardinstellingen!”

 1. Ik heb Windows 10 geinstalleerd en doe nooit de standaard installatie, dus ik kwam deze vragen al tegen en heb ze uitgeschakeld. Wat ik wel merkte was dat Bluetooth was aangezet. Wanneer ik deze uit wilde zetten ging het systeem nadenken en werd het automatisch weer aangezet. Ik heb mijn hardware daarom uitgeschakeld. Wanneer ik nu gebruik wil maken van Bluetooth en weer wil stoppen moet ik telkens de hardware uitschakelen of inschakelen? Ik hoop dat deze bug ook spoedig opgelost wordt.
  Ook deed mijn nieuwe Wifidriver het niet en moest ik met een netwerkkabel een oudere driver installeren. Nu werkt het prima.
  Update van mijn NVidea grafischekaart moest ook 2 keer. Ik weet niet of ik 2 keer een nieuwe versie heb geupdate of 2 keer de zelfde, maar ik weet wel dat ik 3 keer opnieuw heb moeten opstarten voordat ik weer gewoon scherm kreeg en kon instellen.
  Nu dat allemaal opgelost is, heb ik nog geen nieuwe problemen meegemaakt.
  Wat ik me wel afvraag is of er nog een update komt van Vista naar 7 of 8. Nu heb ik telkens problemen met Websites omdat ik met Vista niet hoger dan IExplorer 9 kan upgraden.

 2. Ik krijg ook mail van Gizmo en die waarschuwt ook tegen het Windows 10 automatische instellen van ongewenste opties.
  “Understanding and Dealing with the Windows 10 Privacy Issue”
  Kan er een installatielijst gemaakt(+ updates) gemaakt worden
  Die men voor W10 aanschaffing naast de computer kan leggen om een checklijst langs te gaan bij installatie.
  En zijn eenmaal ingestelde waarden weer te veranderen als meer onkruid opduikt?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.