Windows 10: Agenda en Mail

Handige extraatjes in Windows 10: Agenda en Mail

Deel 1: Windows 10: Agenda en Mail

Windows 10 beschikt net als voorgaande versies van Windows weer over een arsenaal aan hulpmiddelen. Deels zijn het oude bekenden – al dan niet in een nieuw jasje – en deels volledig nieuwe programma’s. Tijd om eens in de Windows gereedschapskist te duiken! Windows 10: Agenda en Mail.

Agenda

We beginnen meteen met een geheel nieuw onderdeel van Windows 10: de agenda. Het heeft lang geduurd, maar nu is er dan eindelijk een fatsoenlijke digitale agenda met Windows meegeleverd. Je start de app via de daarvoor bestemde tegel in het menu Start, na even wachten klik je op de knop Account toevoegen. Je kunt nu kiezen voor een al bestaande Microsoft-account, maar ook koppeling met Google en iCloud zijn mogelijk. Synchroniseren met bijvoorbeeld mobiele agenda’s is een eitje!

We kiezen in dit voorbeeld voor een MS-account, zeker als je daarvoor eerder al gegevens had ingevuld (bijvoorbeeld voor een Windows-account) is de koppeling snel gerealiseerd en hoef je alleen nog op Gereed te klikken. In andere gevallen dien je mogelijk wat accountgerelateerde vragen van de betreffende service door te lopen, maar ook daarna moet het werken. Klik na het sluiten van het aanmeldvenstertje op Je kunt aan de slag gaan en een mooie agenda verschijnt in beeld.
Windows 10 Agenda en Mail

Afspraak toevoegen
Standaard wordt de agenda in maandweergave getoond, om een afspraak toe te voegen klik je op een gewenste datum. In het venstertje dat daarop opent vul je als eerste een omschrijving in voor de afspraak. Schakel vervolgens het selectievakje voor de optie Hele dag uit en kies middels de selectiemenu’s de tijdsperiode. Eventueel kun je nog een locatie opgeven. Kies dan een agenda waarin je de afspraak wilt plaatsen, standaard is dat de lokale Agenda gemarkeerd door een lichtblauwe kleur. Heb je de agenda al gekoppeld aan een bestaande online agenda, dan zijn er (mogelijk) meer categorieën beschikbaar. Kies in dat geval één van de categorieën uit de online-agenda, dan weet je zeker dat de zaak netjes wordt gesynchroniseerd.

Wellicht even wennen voor Outlook-ridders: een afspraak voeg je toe middels de standaard linker muisknop.
Wellicht even wennen voor Outlook-ridders: een afspraak voeg je toe middels de standaard linker muisknop.

Herhalen en meer
Als je meer opties voor je afspraak wilt, bijvoorbeeld automatisch herhalen, dan klik je op de knop Meer details. Klik in het nieuw geopende scherm op Herhaling (1) en kies bij (2) een herhaalfrequentie. Je kunt hier kiezen uit flink wat opties, voor verjaardagen is de jaarlijkse herhaalfunctie natuurlijk uitermate geschikt. Wij kiezen voor de koffie-afspraak de optie Wekelijks met als einddatum (3) Nooit. Klik op Opslaan en sluiten om de aldus ‘geprogrammeerde’ afspraak te bewaren.
agenda03_genummerd

Weergaven
Met de knop bij (1) schuif je het linker zijpaneel weg en haal je het ook weer terug, praktisch voor wat kleinere schermen met een lagere resolutie. Naast de ‘klik-op-een-datum’-methode zijn afspraken ook toe te voegen met Nieuw gebeurtenis (2). De agendaweergave kan geschakeld worden tussen verschillende weergaven middels de knoppen bij (3). De op- en neer-knopjes bij (4) helpen je snel door maanden in de agenda te bladeren (in maandweergave) en met knop (5) spring je altijd weer terug naar de dag van vandaag. Links onderin beeld vind je nog een configuratieknop en een mailknop, daar komen we zo op terug. Al met al een complete agenda die voor thuis- en studiegebruik prima volstaat, en dat zomaar gratis meegeleverd met Windows 10!

Een mooie digitale agenda!
Een mooie digitale agenda!

Mail

Naast de Agenda-app beschikt Windows ook (weer) over een mooie e-mail-app. Deze is rechtstreeks vanuit de agenda te starten (de knop met het envelopje) of vanuit het menu Start via de knop Mail. Klik op Aan de slag, als je net een account voor je Agenda hebt toegevoegd en dat toevallig dezelfde is die je ook voor mail gebruikt ben je klaar: de account is hier ook zichtbaar. Klik in dat geval op U kunt aan de slag gaan en het mailen kan beginnen. Om een ‘niet-standaard’ provider-account toe te voegen klik je op Account toevoegen (1) en daarna op Geavanceerde configuratie.
Windows 10 Agenda en Mail

Providermail instellen
Vul je e-mail-adres en het bijbehorende wachtwoord, zie hiervoor eventueel de paperassen van je provider. Klik dan op POP- of IMAP-accounts waarmee je je e-mail in een webbrowser kunt weergeven en vul vervolgens alle gevraagde gegevens in. Deze kun je terugvinden in bijvoorbeeld de papieren die je ooit bij het afsluiten van je internetabonnement hebt ontvangen of – beter in verband met de actualiteit – op de hulppagina van je provider. Na een klik op Aanmelden moet alles dan naar behoren werken en kun je mailen via je provider-account.

Vul de gegevens in die bij je provider-mailaccount horen.
Vul de gegevens in die bij je provider-mailaccount horen.

Maximaal
Het venster dat je nu ziet spreekt grotendeels voor zich. Omdat de Mail-app met naast elkaar staande panelen werkt is het handig om het venster te maximaliseren. Om een mail op te stellen klik je op Nieuwe e-mail, waarna een derde paneel verschijnt alwaar je je bericht kunt tikken. Standaard wordt onderaan je berichttekst de regel Verzonden vanuit Mail voor Windows 10 toegevoegd. Heb je niet zo’n behoefte aan de ze ‘tag line’ of wil je hem aanpassen dan kan dat: klik daarvoor allereerst op de instellingenknop (2).

De Mail-app in actie.
De Mail-app in actie.

Onderschrift weg of aanpassen
In wederom een nieuw verticaal paneel –deze keer geheel rechts – klik je op Opties. Met de schuifregelaar onder Handtekening kan tekst helemaal uitgeschakeld worden, maar ook kun je hem aan laten staan en de tekst in het veld bij (2) naar wens aanpassen.

Wel of geen ‘tag line’, dat is de vraag.
Wel of geen ‘tag line’, dat is de vraag.

Agenda en Mail samen in beeld
Klik op < voor Opties helemaal bovenaan het beeld en je bent weer terug in het Opties-menu. Mocht je het willen, dan kan de achtergrond van het mail-inlogvenster aangepast worden. In plaats van de standaardwolken kun je dan voor iets persoonlijkers kiezen, klik hiervoor op Achtergrondafbeelding en dan Bladeren. Selecteer een toepasselijk plaatje en klik op Openen. Klik ergens buiten het Opties-paneel en het verdwijnt automatisch. Handig is trouwens de twee-eenheid Mail en Agenda, via de knoppen links onder in beeld kun je eenvoudig schakelen tussen de twee!

Ook zijn beide venster netjes naast elkaar te plaatsen, dit werkt het best op een beeldscherm met Full HD (of meer) resolutie. Pak de titelbalk van (bijvoorbeeld) de Agenda-app beet en sleep helemaal naar links van het scherm. Je ziet dan een selectievlak verschijnen, laat de muisknop los en het venster vult de linkerhelft van het scherm. Het inmiddels klein weergegeven venster van de Mail-app sleep je met de titelbalk helemaal naar rechts. Uiteindelijk heb je ze dan beide naast elkaar staan; de inhoud van de apps past zich aan de nieuwe formaten aan! En met dat trucje heb je meteen weer een andere feature van Windows 10 onder de knie: het snel en overzichtelijk ordenen van vensters in beeld.

Netjes samen in beeld.
Netjes samen in beeld.

In deze blogpost las je alles over Windows 10: agenda en mail. Er zijn nog meer ingebouwde extra’s in Windows 10.  In deel 2 van van deze korte serie lees je over Skype, Alarmklok, Wereldklok, Stopwatch en Plaknotities. In deel 3 over de mogelijkheden van Microsoft met Kaarten.

Op dit blog vind je veel meer informatie over Windows 10. Er is een speciale pagina met Tips en Trucs en een pagina over Updates en Upgrades van Windows 10.

Bij Van Duuren Media zijn er ook veel boeken over Windows 10 die je snel veel wijzer kunnen maken. Voor Senioren is er bijvoorbeeld Windows 10 voor Senioren. Wil je de diepte in dan is er bijvoorbeeld Het Expert Handboek Windows 10.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.