Affinity Photo, een alternatief voor Photoshop?

Je fotografeert veel. Steeds meer eigenlijk. Je bent ook in Raw gaan fotograferen om meer uit je foto’s te kunnen halen. Op jouw computer – Mac of Windows – heb je een app die Photos heet en waarmee je leuk aan het werkt kunt. Maar je wilt meer. Het ligt dan voor de hand dat je naar Lightroom gaat of naar het fotografielidmaatschap van Creative Cloud, waarbij je dan ook Photoshop krijgt.  Dat kost je 119,88 per jaar. En het jaar daarop weer en dan weer… Natuurlijk, je krijgt regelmatig updates, maar toch… Is er geen alternatief, iets dat goedkoper en goed is? Dat lijkt er te zijn: Affinity Photo.

Er is een ander alternatief voor Photoshop, dat is Photoshop Elements. Maar, ondanks alle mooie mogelijkheden van PS Elements, is het niet het professionele gereedschap dat je voor je Raw-bestanden zou willen. Als je een Raw-bestand ontwikkelt wil je uiteindelijk in 16-bits ProPhotoRGB blijven en dat kan (nog steeds) niet in PS Elements. Een applicatie die je wel uitgebreide mogelijkheden geeft om het beste uit je foto’s te halen en die bovendien enorm prettig geprijsd is, is Affinity Photo. Ze vermelden trots op hun site Geen abonnement! Slechts €49,99.

Voor dat geld kan je geen professionele software kopen, denk je dan, maar de reviews die ik er de afgelopen tijd over heb gelezen zijn bijna allemaal enthousiast. Lees er HIER, HIER en HIER een. Prachtige set gereedschappen! Perfect lagensysteem! Compatibel met Photoshop-bestanden. Prima waar voor je geld. Heeft het ook minpunten? Ongetwijfeld. Het mist bijvoorbeeld de bibliotheekfunctie zoals je die in Lightroom vindt.

Affinity Photo had in ieder geval nog een nadeel: het was alleen maar beschikbaar voor Mac. Maar daar gaat verandering in komen. Binnenkort komt er een bèta-versie voor Windows beschikbaar, waar je je voor in kunt schrijven. Kijk HIER op de site van Serif/Affinity om je aan te melden voor de Windows-versie.

Eerste indruk

Gewend als ik ben aan de gereedschappen uit Lightroom voor het ontwikkelen van mijn Raw-bestanden, ging ik bij Affinity Photo op zoek naar vergelijkbare gereedschappen. Ik kon er eigenlijk zonder moeite mee aan het werk. Bij het openen van een Raw-bestand kom je in de develop-modus, waar je uitgebreide gereedschappen tot je beschikking hebt. Affinity Photo ziet er een beetje Photoshop-achtig uit: aan de linkerkant gereedschappen, bijvoorbeeld om rode ogen weg te werken, een uitsnede gereedschap en een tool om ongerechtigheden te verwijderen. Aan de rechterkant de ontwikkelgereedschappen: exposure, blackpoint, white balance enzovoort. Vrij intuïtief allemaal. Klik je op Develop-knop, dan wordt het bestand ‘ontwikkelt’ en krijg je de rest van gereedschappen aan de linkerkant tot je beschikking. Als je Lightroom of Photoshop een beetje kent, kun je er snel mee aan het werk. Maar de finesses leer je niet een-twee-drie. Eigenlijk net zoals dat bij Photoshop het geval is.

De Raw-ontwikkelmodule, of de Develop Persona, zoals ze die in Affinity Photo noemen.
De Raw-ontwikkelmodule, of de Develop Persona, zoals ze die in Affinity Photo noemen.

De komende weken ga ik wat dieper duiken in Affinity Photo, kijken of het een volwaardig alternatief is voor Photoshop of Lightroom. Ik weet nu al dat ik de bibliotheekfunctie uit Lightroom ga missen. Maar het ziet er veelbelovend uit, zeker als je nog helemaal geen Photoshop hebt, lijkt dit een volwaardig alternatief.

Je zocht een alternatief voor Adobe Photoshop en vond Affinity Photo. Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerk je foto’s en maak je nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Tot nu toe was er geen boek waarin alle mogelijkheden van Affinity Photo worden behandeld. Dat boek heeft Bob Timroff nu geschreven: Zo werkt Affinity Photo. Affinity Photo heeft lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan. Het is tot en met 26 mei 2020 te bestellen voor een aantrekkelijke actieprijs: €20,99 in plaats van €24,99!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.