Updates voor Lightroom CC 2015.6 en Lightroom 6.6

Gisteren kwamen er updates beschikbaar voor Lightroom, respectievelijk versies CC 2015.6 en Lightroom 6.6. De belangrijkste vernieuwing – Guided Upright (Upright Met Instructies) – zit niet in Lightroom 6.6, je vindt het alleen in de Creative Cloud-versie. Ondersteuning voor nieuwe camera’s, het creëren van Panorama’s en HDR-beelden vanuit Slimme Voorvertoningen kun je wel vinden in de ‘gewone’ 6.6-versie.

Lightroom CC 2015.6 en Lightroom 6.6 hebben een nieuw deelvenster, Transformatie. Een groot deel van wat je kunt vinden in dit deelvenster bevond zich in het deelvenster Lenscorrecties. In het oude deelvenster Lenscorrecties bevonden zich de correcties die echt met de lens van camera te maken had: lensvervorming, vignetten, dat soort dingen. Daarnaast kon je met Upright gebouwen rechtop zetten. In feite had Upright niets met je lens te maken: achter- of voorovervallende gebouwen rechtopzetten, die ontstaan waren doordat je de camera niet rechtop had gehouden. De correcties voor Upright zitten nu in het nieuwe deelvenster Transformatie. Upright is in deze versie, naast de bekende mogelijkheden als Auto en Niveau, uitgebreid met een nieuwe, handmatige mogelijkheid die Met Instructies heet. (Als koper van het Lightroom 6-pakket krijg je wél het nieuwe paneel, maar daarin ontbreekt Met instructies.)

Upright Met Instructies

Voordat je in het deelvenster Transformatie aan het werk gaat is het belangrijk dat je in het deelvenster Lenscorrecties het lensprofiel dat bij de combinatie van camera en lens hoort in te schakelen: Correctiesprofiel inschakelen.

Allereerst het Correctiesprofiel inschakelen!
Allereerst het Correctiesprofiel inschakelen!

Vervolgens ga je naar het deelvenster Transformatie. Daar kies je voor het onderdeel Met Instructies: jij geeft de instructies wat er in de foto horizontaal en verticaal moet worden. Die instructies geef je door maximaal in totaal vier horizontale en/of verticale lijnen te trekken. Je moet minimaal 2 lijnen trekken. Als extra kun je het beeld met de X/Y-verschuiving finetunen.

In het deelvenster Transformatie trek je bij Met Instructies de horizontale en verticale lijnen om de gebouwen rechtop te zetten.
In het deelvenster Transformatie trek je bij Met Instructies de horizontale en verticale lijnen om de gebouwen rechtop te zetten.
Het resultaat na toepassing van Upright Met Instructies.
Het resultaat na toepassing van Upright Met Instructies.

Meer nieuws

Naast Upright Met Instructies zijn er de bug-fixes, ondersteuning voor nieuwe camera’s en lensprofielen en tethering voor nieuwe camera’s van Canon en Leica. Een belangrijke aanpassing voor Lightroom Mobile is het onderdeel Openstaande Synchronisatie-activiteit. Dit kun je vinden in de Voorkeuren bij het tabblad Lightroom Mobile. Hier kun je zien welke activiteiten er qua synchronisatie van bestanden en bewerkingen plaats vinden. Je kunt bekijken welke bestanden er nog aan het downloaden en uploaden zijn. Dit moet in ieder geval inzicht geven of er problemen zijn met de synchronisatie, het probleem dat werd beschreven in DEZE blogpost op ComputerCreatief.

De Voorkeuren met het tabblad van Lightroom Mobile.
De Voorkeuren met het tabblad van Lightroom Mobile.

Een handige verbetering in deze versies is dat je nu met Slimme Voorvertoningen al een panorama en HDR-foto in elkaar kunt zetten. Als de hoge resolutie-bestanden later beschikbaar komen zijn die bewerkingen veel sneller klaar.

Zoals gewoonlijk kun je alle vernieuwingen en verbeteringen vinden in het Lightroom Journal.

Omstreeks 27 juni verschijnt de 2de editie van Ontdek Lightroom 6 en CC, bijgewerkt tot en met versies Lightroom CC 2015.6 en Lightroom 6.6.

2 gedachten over “Updates voor Lightroom CC 2015.6 en Lightroom 6.6”

  1. Is Upright ook beschikbaar in photoshop?
    ik kan het nergens vinden; wil in een handeling batches horizontaal rechtzetten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.