Alle gebruikersgegevens van Yahoo blijken gestolen

Álles van Yahoo buitgemaakt bij hack

Naar deze week bleek is bij een hack van Yahoo in 2013 álles aan gebruikersgegevens buitgemaakt. De database wordt ook actief te koop aangeboden.

Hoewel Yahoo in Nederland niet zo heel populair meer is, zijn er ongetwijfeld mensen die er gebruik van maken. In de VS zijn de onder de Yahoo-vlag vallende diensten wel erg populair. Dus als je kennissen hebt in die contreien maak je er mogelijk gebruik van voor het delen van bijvoorbeeld foto’s. Hoe dan ook, de roemruchte oude hack van de dienst uit 2013 bleek deze week een totale hack te zijn. Destijds zijn álle gebruikersgegevens van de dienst buit gemaakt. Waarom Yahoo dat nu pas heeft ontdekt blijft onduidelijk. Mogelijk is er geprobeerd het allemaal wat minder erg te laten lijken of zijn er grove fouten gemaakt. In totaal gaat het in ieder geval om drie miljard getroffen gebruikers, geen sinecure dus. Niet verwonderlijk dan ook dat het bedrijf – inmiddels vallend onder de vlag van Oath – zich moet gaan verantwoorden voor de Amerikaanse senaat. Oath zelf heeft het nieuws deze week naar buiten gebracht in een verklaring.

Van vroeger

Vele jaren geleden genoot Yahoo nog wel enige populariteit in Nederland, bijvoorbeeld met zijn berichtenprogramma. Mocht je ooit in een grijs verleden daarvoor een account gehad hebben en je vervolgens nooit afgemeld, dan bestaat de kans dat ook jouw gegevens in de gehackte database staan. Heb je inmiddels een totaal ander e-mailadres en (of) heb je nooit meer hetzelfde wachtwoord gebruikt, dan is er niet zo veel aan de hand. Gebruik je – zoals helaas nog altijd velen – regelmatig dezelfde inloggegevens voor diverse online diensten, dan heb je een probleem. Criminelen gaan namelijk zonder meer proberen om overal en nergens in te loggen met de gebruikersgegevens die ze uit de gestolen database halen. En bij herhaald gebruik van inloggegevens is de kans groot dat ze ergens binnen komen. Wijzig in dat geval per direct al je (gelijke!) wachtwoorden voor online diensten om ellende te voorkomen. Maak je nog actief gebruik van Yahoo, dan is het zaak om natuurlijk ook daar je wachtwoord snel te wijzigen, voor zover je dat al niet had gedaan.

Lek als een mandje

Yahoo lijkt sowieso zo lek als een mandje, want na de mega-hack van 2013 sloegen een jaar later de digidieven nogmaals toe. Toen werden – voor zover bekend – nog eens een half miljard gebruikersgegevens ontvreemd. Mogelijk accounts die na de eerdere diefstal net van nieuwe wachtwoorden waren voorzien. De wijze les die we uit dit alles (weer eens) kunnen trekken? Gebruik – hoe vermoeiend ook – voor alle online diensten verschillende wachtwoorden. En laat per dienst alleen de allernoodzakelijkste gegevens achter. Bij voorkeur zeker geen telefoonnummers, creditcardgegevens en fysieke adressen. Alleen als het écht niet anders kan. Of zoek bij twijfel gewoon een alternatief waar niet doorgezaagd wordt over al dat soort gebruikersgegevens!

2 gedachten over “Álles van Yahoo buitgemaakt bij hack”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.