Android 9 ‘Pie’ is op komst (bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Android_9.0.jpg)

Android 9 Pie op komst

Dit najaar verschijnt Android 9, nu bekend als Pie. Het mobiele besturingssysteem bevat diverse nieuwigheden.

Het najaar is om de een of andere reden een traditioneel moment voor softwarefabrikanten om nieuwes versies van hun besturingssysteem uit te rollen. Apple heeft de volgende versie van zowel iOS als Android aangekondigd, Microsoft voor alweer de tweede keer dit jaar een nieuwe versie van Windows en Google komt met Android 9. Traditiegetrouw krijgen de versies van dit mobiele besturingssysteem als makkelijker te onthouden versienaam er eentje van een lekkernij. Dit keer is dat Pie. Centraal in 9 staat kunstmatige intelligentie, ofwel AI. Ofwel: Android denkt met u mee, zeg maar.

Veel toestellen ondersteund

Afgelopen week konden gebruikers van Google’s Pixel telefoons een testversie van Android 9 AKA Pie installeren. Gebruikers van andere telefoons moeten wachten tot later dit jaar, wanneer de definitieve versie klaar is. Het ziet er – voor de verandering – eens een keertje goed uit qua toestellen die de update krijgen. Je kunt op deze pagina zien voor welke smartphones straks Android 9 beschikbaar zal zijn. Met name Sony’s XZ-serie doet voor een flink deel mee. Opvallend is dat het (weer) Samsung is waarbij je als gebruiker maar moet afwachten of jouw ooit zo high-end telefoon de update krijgt. Zo zien we bij de slechts twee jaar oude S7 de status ‘onzeker’ staan. Dat is best triest, want qua hardwarespecificaties kan deze telefoon het nieuwe OS met gemak aan. Extra triest trouwens, want de S7 wordt nog steeds voor een paar honderd Euro verkocht. De Koreanen gaan blijkbaar nog altijd uit van een ‘levensduur’ van twee jaar van een toestel. En of dat nog helemaal van deze tijd is…?

Slim

Android 9 moet het hebben van ‘slimme’ functies. Zo past de achtergrondverlichting van het scherm zich aan aan het omgevingslicht, iets dat we al veel langer kennen van bijvoorbeeld iPhones en iPads. Maar in versie 9 moet het allemaal wat meer meedenken en de sterkte aanpassen afhankelijk van het soort app dat gedraaid wordt. Ook ‘slim’ is de regeling van het batterijverbruik van apps. Minder gebruikte apps krijgen minder achtergrondtijd en gebruiken daardoor minder energie. Nadeel is wel dat notificaties van die apps daardoor mogelijk wat vertraging oplopen. Een ander aardigheidje is dat je sneller screenshots kunt maken door simpelweg de aan/uit-knop wat langer ingedrukt te houden, om vervolgens op Screenshot (zal in de Nederlandse versie vast Schermafbeelding of iets dergelijks gaan heten) tikt. Voor de liefhebbers blijft ook de oude knoppencombi (aan/uit + volume omlaag) werken.

Digitaal welzijn

Om snel te schakelen tussen apps veeg je in Android 9 omhoog vanaf de thuisknop. Een trucje dat overigens ook een beetje afgekeken lijkt van iOS, waarmee je immers ook een overzicht van draaiede apps krijgt te zien door vanaf de onderrand van het scherm naar boven te vegen. En dan is er bijvoorbeeld ook een functie als ‘Digital Wellbeing’ ofwel heel enthousiast vertaald ‘digitaal geluk’. Deze optie moet – na inschakelen – zorgen voor minder en meer bewust gebruik van je toestel. Een van de mogelijkheden van dit onderdeel is wederom iets dat een beetje van iOS is afgekeken. In de avonduren wordt het scherm van je toestel namelijk gedimd en blauw licht een beetje gefilterd. Het moet je lichaam voorbereiden op de slaapstand. Meer informatie over Android 9 en de (nog veel meer ) nieuwe functies vind je in deze blogpost van Google zelve.

Een gedachte over “Android 9 Pie op komst”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.