Gebruikers van Mac’s die Bitdefender als virusscanner gebruiken: opgelet! Een ernstige bug die afgelopen weekend is geïntroduceerd zorgt voor oververhitte systemen!
Bitdefender is volledig de mist ingegaan met een stilletjes uitgerolde update. Waarschijnlijk afgelopen weekend is er iets gewijzigd aan de Bitdefender virusscanner voor macOS. Het resultaat is ronduit rampzalig. Ten eerste wordt de CPU zwaar belast, met name de wat lichtere systemen krijgen het daardoor zwaar te verduren. Software is nauwelijks vooruit te branden, bijvoorbeeld. Veel ernstiger is dat het Bitdefenderproces wat deze zware CPU-belasting veroorzaakt tot Terabytes aan toe wegschrijft aan gegevens op de harde schijf – of – helemaal rampzalig – op een SSD. De gevolgen laten zich in het laatste geval raden: de levensduur van dit type opslagmedium wordt aanzienlijk verkort. Als Bitdefender niet snel met een oplossing komt en gebruikers merken de schrijfactiviteit niet op, gaat dat snel tot beschadigde hardware leiden.
Verwijderen
Check vooral via Finder, Programma’s, Hulpprogramma’s en Activiteitenweergave of jij ook getroffen bent door de bug. Door op %CPU bovenaan de meest linkse kolom kan je het gebruik van de lopende processen op- of aflopend laten sorteren. Zie je daar een proces met de naam bdagentd een flinke aanslag maken op het processorverbruik, dan is het foute boel. Met alle programma’s op je Mac gesloten hoort er nauwelijks processorbelasting te zijn. Ook bij ons zagen we echter de belasting die bdagentd veroorzaakt regelmatig en langdurig oplopen naar 80% of meer, en dat op een rappe i7 processor. Zie je die hoge belasting ook (een paar procent gedurende lange tijd zoals in bovenstaande afbeelding is ook al veel te veel!!!) dan moet je snel op Schijf klikken. Daar duikt dan wederom bdagentd helemaal bovenaan de lijst (of onderaan, afhankelijk van de sorteervolgorde die je kiest in de kolom Bytes geschreven. Op ons systeem werd zo ongeveer 1 GB per minuut weggeschreven, met uitschieters naar boven als de CPU-belasting oploopt. Dit feest gaat net zo lang door tot je je systeem uit zet. Herstarten helpt niet, de ellende begint direct na inloggen opnieuw.
Terabytes
Zoals je in dit eigen Bitdefender-forum kunt zien zijn er gebruikers die 4 tot meer dan 6 TB per dag aan schrijfactiviteiten voor hun kiezen hebben gekregen. Waarschijnlijk wordt honderden keren per minuut steeds een bestandje overschreven. In het geval van een SSD is dat een serieus probleem. De meeste SSD-fabrikanten garanderen een lange levensduur van een SSD alleen als er niet meer dan 5 Terabyte per JAAR op wordt weggeschreven. Overschreid je die grens, dan vervalt meestal ook de garantie. Deze grenswaarden verzorgt Bitdefender nu per DAG. Extra vervelend is dat de zware schrijfacties een flinke warmteontwikkeling veroorzaken. En als er iets is wat de levensduur van een SSD nog meer verkort dan teveel schrijven is het warmte.
Snel de-installeren!
Op dit moment heeft Bitdefender nog altijd geen oplossing voor het probleem. ‘Er wordt aan gewerkt’ is het enige commentaar dat zowel in het forum te lezen is als in de chats van de supportafdeling. Verontrustend dat dit al een paar dagen gaande is. Heb je een Mac en draai je daarop Bitdefender, dan is het zaak heel goed in de gaten te houden wat er gaande is. Vermoed je dat het mis is, dan moet je – zeker als je een SSD gebruikt in je computer – de tool direct de-installeren. Dat is de enige oplossing om de schrijfacties te stoppen. Hopelijk plaatst de softwarefabrikant zelf ook een waarschuwing op zijn site. Het is vreemd om te adviseren beveiligingssoftware (tijdelijk) van je systeem te verwijderen, maar op dit moment is het middel erger dan de kwaal. En loop je zelfs risico op een dure hardwarebeschadiging. Die mogelijk niet onder de garantie van Apple gaat vallen, want het is immers niet hun schuld. Neem zeker ook contact op met de support van Bitdefender om op de hoogte te blijven van eventuele oplossingen.
+++ UPDATE +++
Bitdefender heeft laten weten dat de bug eindelijk geplet is. Het heeft een paar dagen gekost en mogelijk wat gesmolten Mac’s tot gevolg gehad, maar dan heb je ook wat. In principe wordt de update automatisch uitgerold, maar de ervaring leert dat dit niet altijd het gewenste resultaat oplevert. Beter is het om Bitdefender te de-installeren en alle overgebleven mappen volledig te verwijderen Hoe je dat moet doen lees je hier. Herstart vervolgens je systeem en installeer Bitdefender opnieuw. Check dan of het hoge cpu-verbruik en bijbehorende continue schrijfacties zijn verdwenen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.
Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren Media. Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.
Ach zo heeft ieder systeem wel wat,dus ook Apple