Baggerresulaten met Windows 10-kleurbeheer

Als het om kleurmanagement gaat, voel ik me meestal helemaal niet dom, maar soms denk ik dat ik er helemaal niets meer van begrijp. Dat was gisteren het geval toen ik vanaf de Windows 10-laptop met Lightroom heel andere printresultaten kreeg dan vanaf de iMac, met dezelfde foto en dezelfde afdrukinstellingen. Ik test op dit moment de Epson SureColor P800 en dat gaat niet zonder horten en stoten. Onder Windows waren de resultaten modderig, vanuit Mac OS waren ze zoals verwacht. En wat ik ook probeerde, onder Windows bleef het resultaat bagger. Dat moest toch op te lossen zijn, hoopte ik…

Bij de Lightroom Queen had ik iets gevonden over de compatibiliteit van Windows 10 met Lightroom. Ik las: Niet correcte kleuren – in veel gevallen kiest de upgrade het verkeerde monitor-profiel, met als resultaat dat Lightroom de foto’s verkeerd toont. Los dit op door je beeldscherm opnieuw te kalibreren.

Zo gezegd, zo gedaan. Met de i1Display en de software van X-rite ging ik aan het werk. Ik had het scherm al een keer gekalibreerd, maar dat was blijkbaar niet voldoende. Het hielp natuurlijk niets.

Nog een keer de instelling van het printen nakijken en nog een keer voor de zekerheid, maar wat ik ook deed: niets hielp. Ik vond op een forum bij dpreview dat de premiercolor-software van Dell wel eens in de weg kon zitten. Okidoki. Dan gooien we die eraf. Ook dat hielp natuurlijk niet. Ik zocht bij de hulp-bestanden bij X-Rite, ik zocht natuurlijk op Windows 10 Color Management Lightroom, maar vond – behalve dat wat ik al eerder vond bij de Lightroom Queen – niets dat het probleem kon oplossen.

Ik zocht bij de instellingen in Windows 10 bij color management ofwel in de Nederlandse versie Kleurbeheer. Die waren me niet helemaal duidelijk. Online vind ik bij Microsoft een document over het aanpassen van de color management settings. Daarin wordt uitgelegd wat kleurbeheer precies doet, wat een profiel is enzovoort. Onderaan het document staat een stukje over Display Calibration. Ik kon iets gaan instellen bij de Advanced instellingen. Daar begreep ik zo snel niets van. Ik kan daar zelf een een hele hoop instellen, maar wat dat alles precies doet, dat is in eerste instantie volkomen onduidelijk.

Opnieuw installeren

Dan maar vanaf nul beginnen. Ik zet i1Profiler van X-Rite er opnieuw op. Ik verwijder Lightroom inclusief de voorkeuren. Daarna doe ik een beeldschermkalibratie. Ik herstart de computer en installeer de laatste versie van Lightroom vanuit het CC-paneel.

Ik open mijn catalogus en stel de print in: premium luster papier, hoogste kwaliteit, de printer doet kleurmanagement.

En ja, verdomd, de kleuren kloppen. Daar was ik sinds gisterenmiddag mee aan het klooien. Ik mag dan wel een snelle Windows-machine hebben, maar hier zie je het verschil met kleurmanagement op de Mac: dat werkt gewoon. Hier moest ik allerlei toeren uithalen om het werkend te krijgen.

Wat zou de oplossing geweest kunnen zijn? Het weggooien van de voorkeuren van Lightroom? Dat is eigenlijk het laatste wat ik heb aangepast. Daarvoor had ik al opnieuw gekalibreerd.

Maar goed, het aloude adagio geldt hier: vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan.

kleurbeheerinstellingen-1
Bij de Instellingen in Windows 10 zoek je naar ‘Kleurbeheer’, waarna je de instellingen voor Kleurbeheer kunt kiezen. In dit geval kreeg ik de waarschuwing dat ik mijn instellingen had aangepast.
kleurbeheerinstellingen-2
De instellingen voor kleurbeheer. Voor het beeldscherm van de Dell-laptop staat nu het met de i1Profiler gemaakte profiel gekozen als standaard.En ‘Mijn instellingen voor dit apparaat gebruiken’ staat aangevinkt.

Als ik kijk bij de instellingen voor Kleurbeheer dan krijg ik de waarschuwing dat de standaardwaarden voor dit apparaat zijn gewijzigd. Gebruik het menu Profielen als u uw instellingen met de nieuwe standaardinstellingen wilt bijwerken. Ik open de instellingen en zie dat mijn nieuwe profiel, zonet gemaakt met de i1Profiler, als standaard aanstaat. Dat lijkt me juist. Ik sluit deze dialoog snel en doe nog een print. Gelukkig, de afdruk ziet er goed uit. Geen modder, geen bagger. Lekker fris. Het lijkt goed op wat ik op het scherm zie en dat is tenslotte de bedoeling van kleurmanagement.

Ik begrijp wel dat ik er nog niet klaar mee ben. Wat zijn al die instellingen bij Advanced Kleurbeheer?  Moet ik er wat mee, of is mijn kleurmanagement nu op orde en moet ik er vooral niet aanzitten? Dat is iets voor een andere blogpost, op dit moment ben ik blij dat het werkt.

4 gedachten over “Baggerresulaten met Windows 10-kleurbeheer”

 1. Wat een bagger hè, die Windows 10.
  Ik vind Windows steeds meer een zooitje ongeregeld worden. Vooral met name kleurbeheer, precies zoals je beschrijft.
  Zodra ik het geld voor een Mac bij elkaar heb, vliegt de Windows heel rap de vuilnisbak in.

  Ben 10x zo lang bezig om de kleurinstellingen van Windows kloppend te krijgen, dan dat ik doe over 1 foto bewerken. Dat moet toch niet de intentie zijn van foto bewerking ( Windows ook dure hard- en software).

  1. Colormanagement loopt ook op een Win10 machine perfect. En op een Linuxbak. Je mo9et echter platformonafhankelijk werken, dus het colormanagement van het besturingssysteem en de printer volledig uitschakelen. De juiste beeldschermcalibratie toepassen. De juiste werkverlichting en verlichting voor beeldbeoordeling toepassen. Kortom, volgens de ISO norm (3664, 12646 en 12647) gaan werken, zoals de grafische kenniscentra (Fogra, Ugra en VIGC) adviseren.

   Bij mij op de cursus hebben 9 van de 10 cursisten hier direct baat bij. En die ene blijkt iets niet helemaal goed te doen. Maar dat lossen wij dan in de ‘nazorg’ wel op.

   Het probleem is dat er nogal wat meningen van ‘deskundigen’ zijn. Terwijl colormanagement iets zeer eenvoudigs is, Fotografen hebben bovendien de neiging de bekende paden, ook wanneer deze de verkeerde richting op gaan, niet te willen loslaten. Net zoals de apparatuurleveranciers. En dan krijg je van die vreemde ‘verschijnselen’…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.