Staat Apple straks ook tussen dit illustere rijtje van video-streamingdiensten? (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Smart-tv-online-streaming-movie-video.jpg)

Begint Apple eigen streamingdienst?

De kans is levensgroot dat Apple een eigen video-sreamingdienst a la Netflix & co begint. Streaming is tenslotte ‘big business’, en dat past precies bij Apple.

De geruchten dat Apple een eigen video-streamingdienst op wil zetten gaan al langer en worden steeds sterker. Wie afgelopen maandag goed luisterde naar Eddy Cue op het South by Southwest-festival kan concluderen dat die dienst er nu ook echt gaat komen. Al eerder nam Apple een scala aan zeer ervaren experts op het vlak van streaming en videoproducties aan. Het betekent dat je – zoals Cue al liet doorschemeren – ongetwijfeld ook eigen producties van Apple kunt verwachten.  Goed nieuws dus voor de liefhebbers van dit soort diensten. Minder goed nieuws voor een ieder die liever gewoon een filmpje download en dat bekijkt – desnoods zonder internetverbinding – op een moment dat het hem of haar uitkomt.

Voor- en nadelen

Streaming – of het nu gaat om video of muziek – heeft natuurlijk als groot voordeel dat je een abonnement neemt op een dienst. En vervolgens toegang hebt tot álles wat die dienst te bieden heeft. Wanneer het jou uitkomt en ongelimiteerd. Zolang je je abonnement betaalt. En je internettoegang beschikbaar is en snel genoeg. Precies die laatste punten zijn ook meteen de kritiekpunten. Thuis zal het meestal wel loslopen tegenwoordig, voor audio in goede kwaliteit volstaat zelfs een adsl-verbinding. Voor bijvoorbeeld 4K videostreams is die alweer een heel stuk minder geschikt. Breedband-internet via kabel of glasvezel is dan ook eigenlijk een vereiste voor het betrouwbaar kijken van videostreams. Onderweg kijken op je mobiel wordt met name in het geval van video een dure grap. Je databundel – in Nederland meestal toch al niet heel ruim bemeten – jaag je er in no time doorheen. Geen goed idee dus. Precies om die reden is de ‘oude’ methode van downloaden en lokaal bewaren van muziek of een film helemaal zo gek nog niet.

Streaming only?

Of Apple uiteindelijk helemaal overstapt op alleen streamen voor zowel video als muziek is afwachten. De signalen dat dit mogelijk wel gaat gebeuren zijn volgens sommigen aanwezig. Zo verwijderde Apple onlangs de optie om album covers en extra informatie te downloaden uit iTunes. Het zou jammer zijn als dit de aanloop tot alleen streamen blijkt. Een lokaal bewaarde muziek (en desnoods film)collectie is juist voor onderweg ideaal. Denk aan de rit in de trein, of gewoon op de camping in Frankrijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.