Je smartphone heeft een échte camera

Ooit wilde ik een cameraatje dat ik altijd bij me kon hebben. Klein, met een prima lensje en voor 35mm film. Het werd de Olympus XA 35mm. Was het de ideale-altijd-bij-je-camera? Best wel. Het was een camera die in je (reuze)broekzak of zak van je jas paste. Met de smartphone heb je eindelijk die ideale altijd-bij-je-camera, een échte camera. Kortom: je smartphone heeft een echte camera.

Zo klein als die camera was, de Olympus XA 35mm was een échte camera. Scherpstellen met een meetzoeker, ISO-waarde aanpassen, een lichtmeter, verschillende diafragma’s. Een fantastisch ding. Hij werkte met 35mm film. De resultaten waren goed, voor een camera met zo’n klein lensje. De camera die je nu altijd bij je hebt – je smartphone is beter, vele malen beter en kan dankzij slimme elektronica veel meer. Je kunt automatisch switchen tussen verschillende ISO-waarden. Je filmrolletje is nooit echt vol. Met een portretmodus kun je min of meer een dikke spiegelreflex nadoen. En je camera van je smartphone heeft veelal OIS en/of EIS. Wat is dat dan?

OIS of EIS?

smartphone heeft een échte camera
De module voor OIS in een smartphonecamera.

Een smartphonecamera kan OIS of EIS hebben. OIS staat voor Optical Image Stabilisation, ofwel optische beeldstabilisatie. EIS voor Electronic Image Stabilisation, ofwel elektronische beeldstabilisatie. Bij OIS dempt de camera de bewegingen zo goed als mogelijk waardoor je bij weinig licht of langere sluitertijden langer uit de hand kunt blijven fotograferen. Bij EIS doet de software dat nadat de foto is genomen. EIS is prima voor het stabiliseren van een filmpje, OIS is beter bij het nemen van foto’s. Bij een wat langere sluitertijd blijft je foto dan toch scherp. Als je dat belangrijk vindt, let dan bij aankoop van een smartphone erop dat de camera OIS heeft.

Het diafragma

Waar een smartphonecamera mee achterblijft is het diafragma. Het diafragma is de lensopening van de camera. De lensopening bepaalt hoeveel licht er door de lens kan vallen. Des te groter de lensopening, des te meer licht. Die opening wordt ingedeeld in f-stops. f/1.8, f/2.0, f/2.8. Des te groter het f-getal, des te kleiner de lensopening. Een lens met een diafragma van f/1.8 laat meer licht door dan een met een diafragma van f/2.8.

Diafragma aanpassen
smartphone heeft een échte camera
De complete camera-module in een smartphone.

Bij een lens van een spiegelreflexcamera kun je het diafragma aanpassen, van bijvoorbeeld f/1.8 naar f/22. Nogmaals: des te hoger het getal, des te kleiner het gaatje wordt waardoor het licht naar binnen valt. Bij een smartphonecamera kun je het diafragma niet veranderen, dat is een vast gegeven. Als je opzoek bent naar een smartphonecamera die in slecht licht nog goed presteert, dan is een groot diafragma belangrijk. De nieuwe Galaxy 9 heeft voor het eerst een verstelbaar diafragma. Voor donkere scènes heb je f/1.5, voor scènes met veel licht zet je – automatisch – je diafragma kleiner naar f/2.4.

Geloof me, op de beperkte mogelijkheden van het diafragma na, kan je moderne smartphonecamera veel meer dan die Olympus XA 35mm. Meer lezen over hoe je smartphonecamera werkt en hoe je meer uit je foto’s kunt halen? Lees dan Beter fotograferen met je smartphone. Het geeft informatie waarop je moet letten bij het aanschaf van een nieuwe smartphone en heeft hoofdstukken over het bewerken en delen van je foto’s met bijvoorbeeld Snapseed, Google Foto’s en Lightroom CC.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.