In sommige NASsen zoals deze van Synology (foto afkomstig van hun website) kun je heel wat harde schijven kwijt!

Ode aan de NAS

Nou ja, ‘ode’ is misschien wat overdreven. Maar feit is wel dat de NAS een vrijwel onmisbaar centraal opslagmedium is tegenwoordig. Zeker als je veel gegevens veilig hebt te bewaren. En dankzij onder meer digitale fotografie en al even digitaal filmen geldt dat tegenwoordig voor een groot deel van de computergebruikers.

De NAS ofwel network attached storage is een apparaat met daarin tenminste één harde schijf. En een snelle (gigabit of zelfs meer) netwerkaansluiting. Eenmaal geconfigureerd levert het toegang tot al dan niet meerdere gedeelde netwerkmappen. Die zijn gewoon vanuit de Windows Verkenner op Mac Finder toegankelijk. Ofwel: je kopieert bestanden er net zo makkelijk naar en van als een lokale of USB-schijf. Met als groot voordeel dat ook andere computers en apparaten  toegang hebben tot de gedeelde map(pen). Kortom: delen en gedeeld gebruiken van bestanden is makkelijker dan ooit.

Foto’s en video

Een NAS is bij uitstek geschikt om al je onmisbare foto’s en video’s op te bewaren. Eigenlijk is het daarbij wel zaak om te kiezen voor een NAS met twee of meer ingebouwde harde schijven. Door die in een gespiegelde zogeheten RAID-mode te configureren bevatten beide schijven exact dezelfde informatie. Gaat er een schijf kapot, dan hoef je alleen die getroffen schijf maar te vervangen. Na inbouw worden alle gegevens van de andere nog werkende schijf gekopieerd naar het nieuwe exemplaar. Na een tijdje heb je dan weer een veilige gespiegelde configuratie en werkt alles weer als vanouds zonder dat je ook maar een foto of video kwijt bent geraakt. En mocht zelfs die spiegeling je nog niet voldoende zijn? Dan bieden de meeste net wat slimmere NASsen ook de optie om op gezette tijden een back-up van geselecteerde gegevens (of gewoon alles) naar een externe USB-schijf of zelfs cloudopslag te maken.

Simpel of geavanceerd?

Een simpele NAS kost nauwelijks meer dan een gewone externe USB-schijf. Vaak zijn de mogelijkheden dan relatief beperkt tot vooral gedeelde netwerkopslag. Een enkele keer is er wat extra functionaliteit aanwezig zoals bijvoorbeeld een downloadmanager voor het binnenhalen van – ahem – torrents. De wat duurdere NASsen beschikken over een tenminste één extra ingebouwde schijf, zodat het genoemde spiegelen mogelijk wordt. En dan zijn er nog de uitgebreide NASsen zoals die van bijvoorbeeld het merk Synology die wel heel veel waar voor hun geld bieden. Niet alleen bedien je die in de browser via een soort van virtueel bureaublad, ook is de functionaliteit dan eenvoudig uitbreidbaar door het installeren van extra softwarepakketten. Feitelijk een soort mini-server dus. Welke variant je ook kiest: ga in ieder geval uit van een NAS met meerdere harddisks, vanwege RAID. Daarmee zit je nagenoeg op rozen qua veilige opslag van je onmisbare gegevens.

Meer wHet boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en Ronald Smiteten over de NAS en alles wat je daarmee kunt doen? Lees dan het boek Werken met een NAS van Henk van de Kamer en – ondergetekende – Ronald Smit. De focus ligt op de NASsen van Synology, maar er komt meer dan dat aan bod.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.