Punten spaarapps van restaurants kunnen voor aardige extraatjes zorgen (bron afbeelding: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barcelona-Restaurant-Flo.jpg)

Extraatjes sparen via apps

Er verschijnen steeds meer apps van onder meer restaurants waarmee je virtuele punten kunt sparen. Het resultaat is veelal een kosteloos extraatje. Altijd mooi meegenomen!

Hier in Polen beschikken steeds meer restaurants – groot en klein – over een eigen app. En die is vaak niet alleen bedoeld om klanten thuis bijvoorbeeld alvast een blik op het (dag)menu te gunnen, maar ook om virtuele punten te sparen. Iets dergelijks zal ongetwijfeld ook in Nederland gaande zijn. Hoe dan ook, het sparen van punten levert vaak leuke extraatjes op. Zo mochten we laatst (weer eens) van een gratis bord lekkere garnalensoep bij een Sushi-restaurant genieten. Altijd leuk natuurlijk!

Makkelijk

Het is dus geen gek idee om zodra je een restaurant binnenstapt even na te gaan of ze een app klaar hebben staan voor je. Vaak zit er ergens op de deur of menukaart wel een QR-code verwerkt. Dat is zo’n blok zwarte blokjes. Door er je mobiel gewapend met een QR-lezer op te richten opent vervolgens de app store van je apparaat. En kan je de app downloaden. Na binnenhalen en openen kan de pret beginnen. Soms krijg je zelfs al een welkomstgeschenkje. Het daadwerkelijk sparen van punten gebeurt bij het betalen van de rekening. Zodra ober of serveerster met de rekening bij je staat, dien je te melden dat je de app gebruikt. Na betalen moet vaak het betaalde bedrag in de app ingevuld worden. Vervolgens verschijnt op jouw mobiel een QR-code die door het restaurant gescand wordt. Klaar.

Privacy

Natúúrlijk levert een restaurant niet puur vanuit een goed hart zo’n dienst. Ten eerste zorgt het vanzelfsprekend voor klantenbinding. Gewapend met punten voor een extraatje komen mensen immers – als het eten te pruimen is – regelmatig terug. Anderzijds ben je ook een beetje te volgen. Dat laatste is dan weer interessant voor onder meer restaurantketens. Zo kunnen ze precies in kaart brengen wanneer je waar een bezoekje brengt en wat je zoal eet. Daar kunnen menu’s en dergelijke dan weer op aangepast worden. Op zich is het niet onverstandig om -zodra je daar bij installatie van zo’n punten-spaarapp om gevraagd wordt – de locatiegegevens van je telefoon alléén bij gebruik van de app toegankelijk te maken. De app heeft nergens locatiegegevens voor nodig als deze is afgesloten. Het moet tenslotte wel een beetje leuk blijven en een restauranteigenaar hoeft niet je hele leven in kaart te brengen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.