Boek van de maand: Ontdek Windows 10

Het boek van de maand augustus is ‘Ontdek Windows 10‘ van Erwin Olij. Op het blog gaan we wat delen uit het boek voorpubliceren en er komt een interview met Erwin over dit boek, Windows 10 en over de 99 andere boeken die hij inmiddels heeft geschreven.
Hieronder volgt het begin van het boek.

Nieuw in Windows 10

Je leest hieronder de opvallendste nieuwe en verbeterde functies van Windows 10. Je merkt wanneer je de lijst hieronder leest dat Microsoft de lat voor Windows 10 hoog legt.

Menu Start
Het menu Start is terug, en hoe! De mengeling van het menu Start van Windows 7 en oudere versies met de Live-tegels van het startscherm van Windows 8 is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk in Windows 10.

Het menu Start.
Het menu Start.

Cortana
De nieuwe digitale assistent van Windows 10 heet Cortana. Je geeft Cortana een gesproken opdracht of vraag. Bij het uitkomen van Windows 10 (eind juli 2015) geeft Cortana nog niet thuis in de Nederlandstalige Windows-versie.
Bureaublad
Goed nieuws voor wie het bureaublad als centrale werkplek van de computer beschouwt. Er is meer aandacht voor het gebruik van muis en pictogrammen. Met Windows 10 organiseer je apps in aparte bureaubladen. Orden spelletjesapps in een eigen virtueel bureaublad en plaats zakelijke apps in een ander bureaublad. Klik op het pictogram Taakweergave in de taakbalk en selecteer Nieuw bureaublad. Je wisselt tussen de bureaubladen met de knop Taakweergave of gebruik de sneltoetsen Windows+Tab.
Actiecentrum
Windows laat je weten wanneer je systeem ‘onderhoud’ vraagt – beschikbare updates, nieuwe versies – of als er problemen zijn met apps, andere software, of wanneer er hardwareproblemen zijn. Windows communiceert met je in het taakvenster Actiecentrum rechts van het scherm. Windows toont hier ook statusupdates van de apps Mail, Agenda, Facebook en Twitter. Verder krijg je hier toegang tot configuratieopties, waaronder de moderne app Instellingen.

Tabletmodus
Windows 10 herkent een apparaat waarop het draait en stemt zichzelf automatisch hierop af. Is het besturingssysteem geïnstalleerd op een tablet of op een laptop met aanraakscherm of met een ontkoppeld toetsenbord, dan schakelt het over naar de tabletmodus. Het menu Start vult het hele scherm en Windows richt zich hoofdzakelijk op het bedienen van het apparaat met behulp van tegels en aanraakgebaren. Schakel de tabletmodus eventueel handmatig in met de optie Tabletmodus in het Actiecentrum.
Instellingen
Langzaam maar zeker worden de instellingen van het Configuratiescherm overgenomen door de nieuwe app Instellingen. Kies Instellingen in het menu Start, of selecteer Alle Instellingen in het Actiecentrum. De app Instellingen toont alleen opties die voor jou en je computer gelden. Het uitgebreide Configuratiescherm bestaat nog wel in de ‘achtergrond’ van Windows 10.

Niet meer opslaan
Je hoeft in de vensters en apps van Windows 10 lang niet altijd meer op OK te klikken om een instelling te bevestigen of informatie op te slaan. De knoppen OK en Opslaan zijn vaker niet dan wel opgenomen. Windows slaat je wijzigingen automatisch op. In de app Instellingen schakel je een instelling aan of uit met een schakelknop.

Store
Met de komst van Windows 10 zijn de verschillende Microsoft Stores voor Windows, Windows Phones, muziek en games zijn samengevoegd in één nieuwe Store. De Store toont alleen de apps die geschikt zijn voor het apparaat waarmee je winkelt in de Store. De apps die niet voor je systeem zijn gemaakt, zijn onzichtbaar.

Categorieën en overzichten in de Store.
Categorieën en overzichten in de Store.

Apps
De moderne apps van Windows 10 draaien in een eigen venster. Je kunt de appvensters openen, sluiten en verplaatsen zoals alle andere programma’s voor Windows. Om die reden schaart Microsoft alle programma’s onder de noemer app. De apps van Windows 8 en 8.1 namen het hele scherm in beslag.

Moderne apps
Microsoft noemt de apps voor Windows 10 moderne apps. Namen voor deze apps die je wellicht van het verleden kent, zijn Metro-apps en Windows 8-apps. Met de term moderne apps bedoelen we toepassingen die speciaal voor Windows zijn ontwikkeld.

Magnetisch venster
Windows 10 Maakt het eenvoudig om gegevens van het ene venster over te brengen naar een ander venster. Sleep een venster naar een schermzijde. Windows toont welke andere vensters actief zijn. Windows plakt het venster dat je kiest vast aan het venster dat je eerder naar een zijkant van het scherm hebt gesleept.
Verkenner
Windows Verkenner heet in Windows 10 kortweg Verkenner. Het lint met opdrachten van Verkenner, dat je wellicht van de toepassingen van Microsoft Office kent, is opgepoetst en bevat meer opdrachten.
Edge
Microsoft verruilt de browser Internet Explorer voor de fonkelnieuwe browser Edge. Voor surfers met een nostalgische inborst is Internet Explorer te vinden in het menu Meer opties van Edge, kies Openen met Internet Explorer.

Geschrapt in Windows 10

Windows RT
De aparte Windows-versie RT voor tablet maakt geen deel meer uit van de Windows 10-familie.
Windows Media Center
Het extra programma Windows Media Center is niet meer beschikbaar voor Windows 10.
Startscherm
Het startscherm van Windows 8 met de tegels.
Gevoelige hoeken
Het is niet meer mogelijk om met de muis vanaf de hoeken en zijden van het scherm vensters en apps te openen.
Charmbalk
Ook de charmbalk die vanaf de rechterzijkant tevoorschijn kwam als je de muis naar deze zijkant bewoog of met een handgebaar van rechts naar links veegde bestaat niet meer.
Appbalk
De apps van Windows 8 hadden een verscholen appbalk die je tevoorschijn haalde door op de app te rechtsklikken of door van boven naar beneden met een vinger veegde. De moderne apps van Windows 10 hebben een zichtbare werkbalk.

Windows 10 en Windows… 10

Windows 10 is beschikbaar in meerdere smaken. De versies verschillen op onderdelen van elkaar. Kies uit:
Windows 10 Home
Geschikt voor bureaucomputers en laptops.
Windows 10 Pro
Geschikt voor kleine en grote bedrijven. Het meest opvallende verschil met de standaardversie is dat je een computer met de proversie vanaf een andere computer kunt besturen (extern bureaublad).
Windows 10 Enterprise
Speciaal voor grote bedrijven en instanties. Deze versie is uitgerust met uitgebreide systeembeheerfuncties.
Windows Mobile
Wordt door de fabrikant van tablets en smart phones vooraf geïnstalleerd. Je kunt deze versie niet zelf op een tablet of ander mobiel apparaat installeren.

Geen Windows RT
Windows 10 neemt afscheid van Windows RT, de ‘lichte’ versie van Windows 8 voor tablets. Je kunt tablets met Windows RT niet upgraden naar Windows 10.

Meer informatie over het boek vind je HIER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.