Elke maand besteden we speciale aandacht een een nieuw boek uit het fonds van Van Duuren Media. Het boek van de maand augustus is ‘Ontdek Windows 10‘ van Erwin Olij.
Op het blog zullen wat delen uit het boek voorpubliceren en er komt een interview met Erwin over dit boek, Windows en over de 99 andere boeken die hij inmiddels heeft geschreven.
Deze keer over de app Mail in het vernieuwde Windows 10.
App Mail
De term e-mail is een afgeleide van elektronische post (electronic mail). Je stuurt een bericht met een e-mailprogramma via internet naar een ander persoon met een eigen e-mailadres. Zo onderhoud je – schriftelijk – contact met familie, vrienden, kennissen, collega’s en relaties. De verwerking van e-mail verloopt sneller dan snail mail (slakkenpost), de ‘gewone’ post.
Klik op de tegel Mail in het menu Start om de moderne app Mail te openen. De app is nogal basic: alleen de basisfuncties om te e-mailen zijn opgenomen. Wanneer je de ‘grote’ Outlook van Microsoft Office gewend bent, mis je nogal wat mogelijkheden. Maar voor wie geen hoge eisen stelt, kan voor het dagelijkse mailwerk prima met de app Mail uit de voeten.
Voldoet de app niet aan je wensen, kies dan een ander e-mailprogramma met meer opties.
E-mailaccount
Mail gebruikt informatie die je tijdens het installeren/configureren van Windows 10 hebt opgegeven. Je hebt een Microsoft-account nodig voor de postafhandeling van de app. Hetzelfde geldt voor de apps Personen, Agenda en Berichten. Zonder Microsoft-account kun je er weinig mee. Wanneer je zich bij het starten van Windows 10 aanmeldt met je Microsoft-gebruikersaccount – bijvoorbeeld een Windows Live-, Hotmail- of Outlook-adres – weet Microsoft al dat je bestaat.
Je kunt meerdere e-mailaccounts toevoegen aan Mail. Zorg dat de app Mail is geopend. Klik linksonder in het appvenster op de knop Overschakelen naar instellingen (tandwiel). Mail opent rechts het deelvenster Instellingen. Klik op de categorie Accounts. Voeg een account toe in het deelvenster Accounts. Kies een optie in de lijst. Selecteer de optie Ander account om een Exchange- of IMAP-account toe te voegen.

Stapel postvakken
Mail bewaart je post in postvakken. Je leest hierna een overzicht van de belangrijkste postvakken met hun functies.
Postvak IN
Berichten die binnenkomen, worden hier bewaard. Het inhoudsvenster geeft standaard deze berichten onder elkaar weer.
• Verzonden items Kopieën van de berichten die je verzendt, worden in dit archief opgeslagen.
• Concepten Bewaar hier een bericht waaraan je later verder wilt werken.

Klik onder de postbussen op Meer om Alle mappen weer te geven. Je ziet dan ook deze postvakken:
• Ongewenste reclame Een speciaal filter markeert ‘foute’ berichten, en stuurt de boodschap naar de map Ongewenste e-mail.
• Postvak UIT Hier staan de berichten die klaar zijn om te worden verzonden. Ze zijn nog niet ‘gepost’, maar zijn wel af.
• Prullenbak Gooi je een bericht weg – selecteer een bericht en druk op de Delete-toets –, dan verdwijnt het bericht in deze map. De e-mail is niet helemaal verdwenen. Je kunt een bericht vanuit deze map naar een andere map verplaatsen. Om geselecteerde berichten van het systeem te verwijderen, leeg je de prullenbak, selecteer de berichten en druk op Delete.

Bericht verplaatsen
Rechtsklik op een bericht in een van de postbussen. Kies Verplaatsen in het snelmenu om het bericht in een andere postbus op te bergen.
E-mailbericht versturen
Klik op de knop Nieuwe e-mail om een eerste bericht op te stellen. Typ het e-mailadres van de ontvanger in het invoervak Aan.

Typ een beschrijvende titel voor het bericht in het invoervak Onderwerp. Internetgebruikers hebben met elkaar ‘afgesproken’ altijd een onderwerp aan te geven. Typ je bericht in het invoergebied onder de onderwerpregel. Druk op Verzenden, of kies Verwijderen (prullenbak) rechtsboven in het scherm en neem afscheid van de tekst.

Je stuurt een berichtkopie naar mensen die je in het vak CC (carbon copy) opneemt. Wanneer je een kopie stuurt naar iemand, maar de geadresseerden in de vakken Aan en CC mogen dit niet weten, gebruik je het verborgen adresveld BCC (blind carbon copy). Je opent deze vakken door op CC en BCC te klikken. Klik op Opties en geef de prioriteit van het bericht op, Hoge urgentie (rood uitroepteken) of Lage urgentie (groene pijl), zodat de ontvanger snapt dat je bericht belangrijk is of niet.

E-mail opleuken
Open Opmaak boven in de app Mail en kies een van de opties om het bericht op te fleuren.
E-mail met bijlage versturen
Een e-mailbericht kan één of meer bijlagen bevatten. Je mag een bestand vasthechten aan een bericht, bijvoorbeeld tekstdocumenten, foto´s of filmpjes. Typ een bericht en vertel de geadresseerde dat het bericht een bijlage bevat en waaruit de bijlage bestaat. Een bericht met een bijlage is te herkennen aan het extra veld Bijlagen.
Klik op Invoegen boven in het scherm en kies het pictogram Bijlagen (paperclip). Navigeer naar de map met het bestand, selecteer het bestand en klik op de knop Openen.

Zorg dat de bijlage niet te groot is. Het verzenden – en het ontvangen – duurt anders lang. Ook houden sommige providers bijlagen boven een bepaalde grootte tegen. Een limiet is moeilijk aan te geven, providers hebben hiervoor ‘eigen regels’, maar maak het aangehechte bestand niet groter dan 5 tot 10 MB. Pak grote bestanden in een gecomprimeerde map in, zodat het internettransport sneller verloopt (zie ook hoofdstuk 4, Bestanden en mappen).
Ontvang je een e-mailbericht met bijlage, dan wordt dit in het bericht aangegeven.
E-mail beantwoorden en doorsturen
Wanneer je op een ontvangen e-mail wilt reageren, maak je geen nieuw bericht, maar klik je op een van de opties in het menu boven in het appvenster:
• Beantwoorden In dit voorbeeld verschijnt het e-mailadres van de afzender automatisch in het adresveld Aan van het berichtvenster dat wordt geopend; het onderwerp van het originele bericht staat alvast in het veld Onderwerp. De letters Re voor het onderwerp geven aan dat dit bericht een reactie (reply) op een bericht is.
• Allen beantwoorden Heeft de afzender het originele bericht aan meerdere ontvangers gestuurd? Met de opdracht Allen beantwoorden stuur je het mailtje aan de afzender en aan alle ontvangers.
• Doorsturen Kies Doorsturen om het originele bericht aan iemand anders te sturen en niet aan de afzender en andere ontvangers.
De eerste voorpublicatie uit het boek vind je HIER.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.
kan ik hier ook een vaag stellen?
Wil nl heel graag mijn mappen Postvak IN, Postvak Uit, Concepten, Verzonden en Verwijderde Items direkt onder elkaar bovenaan plaatsen, ook als Postvak IN geopend is. Ik gebruik Windows 10 en na de herinstallatie is dat verdwenen.Heb geprobeerd mijn map Favorieten omhoog te plaatsen maar dat lukte niet. BvD
2e emailadres autobedrijf@fiatvandermeiden.nl