Fotografie: eropuit met je camera, de kou in

Hoewel het nog niet vriest, voelde het de afgelopen dagen al als herfst. Nog een paar maanden en je kunt alweer echt de kou in…
Thuis blijven zitten als het sneeuwt en vriest en het buiten koud is? Als je van sfeervolle plaatjes houdt, ga je juist dán naar buiten! Voor een mooie, maar wel koude, zonsopgang hoef je in de winter zelfs niet vroeg op te staan en je kunt weer vóór het avondeten thuis zijn en dan heb je de zonsondergang ook nog meegepikt.

Waar moet je rekening mee houden als je er in de winter op uit gaat? Naast gladheid moet je rekening houden met de kou. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar is het niet. Als je er op uit gaat voor een wandeling, is dat iets anders dan er op uit gaan om foto’s te maken. Als je foto’s aan het maken bent, sta je stil, kijk je rustig in het rond en koel je af. Kleed je dus warmer aan dan je in eerste instantie zou denken.
Je bent niet de enige die last van de kou heeft: ook de batterij van je camera heeft daar last van. Je zult merken dat je batterij veel sneller een lagere capaciteit krijgt dan bij normale temperaturen. Al zijn we hier niet in de poolstreken: toch is je batterij bij een paar graden onder nul veel sneller leeg. Als batterij dreigt leeg te raken, kun je hem altijd nog proberen op te warmen in je broekzak, onder je oksel, of op welke warme plek dan ook, dat kan wel een paar opnamen schelen. Neem in ieder geval een reservebatterij mee, als je er de hele dag op uit gaat. En als je die dan in je broekzak bewaart, dan is ie lekker warm als je hem gaat gebruiken.

Nevelig, koud, lekker om binnen te zitten. Maar die schaatsers trokken er ook op uit. Dus waarom jij niet, met je camera? Nikon D90 • ISO 400 • f/9 • 1/250 @ 58mm.
Nevelig, koud, lekker om binnen te zitten. Maar die schaatsers trokken er ook op uit. Dus waarom jij niet, met je camera?
Nikon D90 • ISO 400 • f/9 • 1/250 @ 58mm.

Mooi licht op spannende plekken

Warm aangekleed en voorzien van verse batterijpower, staat niets je in de weg voor het schieten van sfeervolle beelden. Hier geldt: bij laagstaande zon, dus bij zonsopkomst en zonsondergang, is het licht het mooist. Mooi voor silhouetten in tegenlicht, mooi dankzij het soms warme, gele licht, dat sfeer aan de foto geeft. Op bevroren sloten en plassen kom je op plekken die je normaal gesproken niet kunt bereiken. Probeer eens een polarisatiefilter voor een extra aangezette blauwe lucht. Iets dat je overigens ook in Lightroom kunt bereiken door de luminantie van het blauw te verlagen.

Sneeuwjacht in Waterland. Bescherm je lens tegen regen of sneeuw die op het lensoppervlak terecht kan komen. Houd de camera als je niet fotografeert onder je jas. Nikon D90 • ISO 800 • f/10 • 1/125 @ 105mm.
Sneeuwjacht in Waterland. Bescherm je lens tegen regen of sneeuw die op het lensoppervlak terecht kan komen. Houd de camera als je niet fotografeert onder je jas.
Nikon D90 • ISO 800 • f/10 • 1/125 @ 105mm.

Modderige grijze sneeuw

In de sneeuw kiest je camera niet automatisch de juiste belichting. De camera denkt Hee! Wat wit! en probeert een en ander te vertalen naar een 18% grijs beeld, een soort van modderige, grijze sneeuw is dan het resultaat. Net als bij een hel verlicht strand moet je bij sneeuwfoto’s overbelichten. Draai belichtingscompensatie 2/3 stop in de plus en kijk naar uw histogram op het lcd-scherm wat dat voor effect op de belichting heeft. Denk aan de regel: belicht naar rechts, en zet de compensatie hoger indien nodig. Zorg er wel voor dat je geen uitgebeten sneeuwvlaktes krijgt waarin geen detail meer te onderscheiden valt: overbelicht dus niet.
En zorg vooral dat je warm blijft!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.