Op luchthaven Schiphol is een nieuwe en toch wel wat bijzondere automaat verschenen. Je kunt er overgebleven Euro’s aan kleingeld in stoppen om deze om te laten zetten in bijvoorbeeld Bitcoins en andere cryptomunten.
Of het heel verstandig is gezien het extreem grillige en ongecontroleerde koersverloop van onder meer de Bitcoin wagen we te betwijfelen. Maar het idee is desondanks aardig: een automaat om kleingeld aan Euro’s om te zetten naar Bitcoins en andere cryptomunten. Het apparaat op Schiphol is overigens niet nieuw. Het bedrijf achter de machines heeft er al meerdere geplaatst, onder meer op de campus in Eindhoven en een paar in België, zo lezen we in dit bericht van RTL-Z. De dienst trekt vooral jongeren die – volgens de bron – erg geïnteresseerd zijn in cryptogeld.
Geldrestjes
Op zich is het idee van een automaat als deze natuurlijk helemaal niet slecht. Veel toeristen houden altijd wat Euro’s over waarmee ze in hun eigen land mogelijk niets mee kunnen. Vooral als het om kleine bedragen gaat is inwisselen bij een bank veelal geen lucratieve zaak. Op deze manier hou je – met een beetje geluk – toch nog iets over aan je restantje geld. Waarbij eigenlijk wel geldt dat het een soort van veredeld gokken is. Er is – zo blijkt steeds weer – geen pijl te trekken op de waarde van virtueel digitaal geld. Allerlei gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat de waarde de ene dag exponentieel stijgt en een dag later volledig instort. Met name de Bitcoin staat nu bekend als een cryptomunt die extreem veel minder waard is geworden in zeer korte tijd. Het is nog maar afwachten of hij ooit weer opkrabbelt.
Bezint eer ge begint
Het blijft dus heel erg uitkijken met investeren in Cryptomunten. En als je al eens een gokje wilt wagen, doe dat dan vooral met kleine bedragen. In dat opzicht is die wisselautomaat zo gek nog niet. Misschien sla je er de slag van je leven mee en win je je vakantie in een klap terug. Of je houdt er uiteindelijk helemaal niets aan over. Maar dat laatste is nog wel te overzien, want het overgebleven handje Euro’s was in een niet-Euroland toch al niet veel waard, want niet echt economisch inwisselbaar. En dan doelen we natuurlijk niet op bedragen van meer dan een Euro of tien.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.