Alternatieven voor Photoshop en Lightroom

Als het om bewerking van foto’s gaat lijken Photoshop en Lightroom terrein te verliezen. Dat heeft deels te maken met het Creative Cloud-lidmaatschap met maandelijkse kosten, maar ook aan allerlei nieuwe alternatieven voor Photoshop en Lightroom. Of die 12 euro in de maand nu wel of niet veel geld is, is een discussie die ik niet aanga. Feit is dat er hele volksstammen zijn die geen software willen huren. Degenen die niet willen huren, maar met één bedrag in één keer klaar willen zijn, zoeken naar alternatieven voor Lightroom en Photoshop.

Die alternatieven zijn in ruime mate beschikbaar. Om maar een paar te noemen: Affinity Photo, ON1, Luminar en Exposure X3. Op dit blog schrijven we veel over fotografie en de bijbehorende beeldbewerkinssoftware, dus ook over die nieuwe software. De komende maanden zullen we in een aantal blogposts wat dieper ingaan op die verschillende alternatieven voor Photoshop en Lightroom. We beginnen met Affinity Photo.

Mensen zijn niet lui

In het interview met Jan Ris van vorige week vroegen we hem naar die alternatieven zoals Affinity Photo en of die niet de hegemonie van Adobe met Photoshop en Lightroom gaan verstoren. Hij had het idee dat mensen veel klagen, maar dat ze uiteindelijk toch bij Photoshop en Lightroom blijven. Mensen zijn lui, zei Ris, en grote bedrijven stappen echt niet over. Als door een adder gebeten reageerde John Atkin, het hoofd van de PR van Affinity: Grote bedrijven in Hollywood en bijvoorbeeld NASA gebruiken Affinity Photo al uitgebreid.

Volwaardig alternatief

Hoeveel mensen er nu in Nederland en België met Affinity Photo aan het werk zijn, daar hebben we geen idee van. Wij zien wel dat er veel gezocht wordt naar informatie over Affinity Photo. Dat is ook niet vreemd, Affinity Photo is een volwaardig alternatief voor Photoshop en je kunt het gewoon kopen, zonder last van maandelijkse kosten. Jan Ris zei ook nog dat je het risico loopt dat zo’n ‘klein’ bedrijf over een jaar of wat van de markt verdwijnt. Failliet of anderszins, wég zijn je investeringen in tijd en geld… John Atkin had hier ook wat over te zeggen: Het bedrijf Serif, dat Affinity Photo maakt, ontwikkelt al zo’n 30 jaar software, dus waar praten we over?

Steek er tijd in

De interface van Affinity Photo op de Mac.

Affinity Photo kun je het beste vergelijken met Photoshop en niet met Lightroom (het heeft geen bibliotheekfunctie). Je kunt er foto’s in bewerken (RAW en JPEG), beeld retoucheren, montages mee maken, panorama’s en HDR samenstellen, foto’s ‘stacken’: kortom de dingen die je normaal gesproken in Photoshop doet. De interface van Affinity Photo heeft ook wel wat weg van die van Photoshop. Toch moet je je zo’n nieuwe applicatie eigen maken. Dat kost inderdaad tijd. Misschien zoek je naar kanalen zoals in Photoshop, mis je bepaalde favoriete filters. Het is en blijft een andere applicatie dan Photoshop. Er zit niets anders op dat je er tijd in steekt om Affinity Photo te leren.

Alternatieven voor Photoshop en Lightroom
Affinity Photo op de iPad.

In het Nederlands?

De makers van Affinity Photo doen er alles aan om je de applicatie te leren. Affinity helpt je bijvoorbeeld met een uitgebreide hoeveelheid lesfilmpjes. Daarnaast is er dat prachtige Workbook, dat we een tijdje geleden op dit blog bespraken. Voor een grote groep mensen in Nederland en België lost dit hun probleem niet op: al die filmpjes, lessen en het Workbook zijn in het Engels. Ze willen Nederlandse informatie. Op dit blog zullen we de komende regelmatig een Nederlandse tutorial voor Affinity Photo plaatsen. De software blijft op dit moment in het Nederlands, ik heb geen berichten er een Nederlandse versie van Affinity Photo komt. Dat moet geen probleem zijn. Opdrachten als File > New Panorama zijn eenvoudig te volgen.

Affinity Photo bestaat sinds 2015 en je kunt het inmiddels draaien op macOS, Windows én iOS. Op het moment van schrijven kost het voor macOS en Windows €54,99. De software krijgt regelmatig updates met nieuwe mogelijkheden en verbeteringen.

Meer lezen over alternatieven voor Lightroom? Alles wat erover op dit blog geschreven is vind je HIER. Wil je tips en trucs met en over Lightroom lezen? Je vindt het op de De beste Tips en trucs voor Lightroom-pagina van dit blog.

werken met Affinity Photo
Exporteer een bewerkte foto naar de Filmrol of een map op je iPad.

Boek

werken met Affinity Photo

Heb je eindelijk Affinity Photo aangeschaft? Dan is er een boek om je snel op weg te helpen: Zo werkt Affinity Photo (Voor macOS & Windows) door Bob Timroff. Bedoeld trouwens voor de desktopversie van Affinity Photo, maar gebruikers van de desktopversie zullen zich direct thuisvoelen in de iPad-versie. In de omschrijving van het boek lezen we: ‘Er zijn maar weinig mensen die nog nooit hebben gehoord van het programma Adobe Photoshop. De term ‘fotoshoppen’ is zelfs synoniem geworden aan het digitaal bewerken van foto’s en afbeeldingen met de computer. Affinity Photo is hét betaalbare alternatief voor Photoshop en is beschikbaar voor zowel Mac als Windows. Met Affinity Photo bewerkt u foto’s en maakt u nieuwe ontwerpen met bekende gereedschappen in een herkenbare gebruikersomgeving. Affinity Photo kent lagen, effecten en tal van andere geavanceerde zaken die in dit boek haarfijn uit de doeken worden gedaan’.

Een van de alternatieven voor Lightroom is Luminar. Luminar wordt door steeds meer enthousiaste gebruikers als een bijzonder goed alternatief gezien voor Adobe Lightroom. Het bevat een zeer grote set aan fotobewerkingstools. Zo beschikt de applicatie over tientallen professionele filters die met één muisklik een foto bewerken en verbeteren. Foto’s kun je een frisser uiterlijk geven of je kunt de kleuren aanpassen zonder moeilijk gedoe. Hennny Temmink schreef een boek over Luminar: Zo werkt Luminar, een onmisbaar boek voor degenen die met Luminar aan het werk gaan.

5 gedachten over “Alternatieven voor Photoshop en Lightroom”

  1. Schitterend dat Affinity Photo, ik heb het nu ruim een week en bevalt uitstekend, 90 % het zelfde als Photoshop, beslist een aanrader!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.