De meest gestelde vragen over Wij zijn de zwakste schakel

De meest gestelde vragen over Wij zijn de zwakste schakel

De meest gestelde vragen over Wij zijn de zwakste schakelMijn boek is inmiddels ruim een maand uit. Ik heb tot nu toe hele fijne en warme reacties gehad, waarvoor ik dankbaar ben. Ook zijn er mensen geweest die wat huiverig zijn en/of vragen hebben. Hierbij mijn A’s op enkele Q’s s die ik heb gehad. De meest gestelde vragen over Wij zijn de zwakste schakel, maar dat hoeven we niet te zijn…

Q: Ik heb helemaal geen verstand van computers. Is zo’n boek niet veel te technisch?
A: Nee, juist niet! Ik heb er een punt van gemaakt om juist zo min mogelijk technische mumbo jumbo te gebruiken in mijn boek. Ik heb wel een hoofdstuk toegevoegd waarin ik enkele technische termen uitleg in gewonemensentaal. Dat hoofdstuk heet ook niet voor niets ‘Technische mumbo jumbo’. Mijn boek gaat over menselijk gedrag en de risico’s die daarbij komen kijken. Heel eenvoudig uitgelegd, voor iedereen te begrijpen. Ik houd er niet van om dingen moeilijker te maken dan ze zijn. Bovendien ben je op meer apparaten online dan alleen een computer. Je smartphone, je tablet of zelfs je smartwatch kunnen risico’s opleveren.

Q: Ik heb niets te verbergen, dus ik loop geen risico.
A: Fout! Dat je niets hebt te verbergen, betekent niet dat je niets hebt te beschermen. Risico’s zijn er altijd, voor iedereen. Je kunt die risico’s wel verkleinen door je gedrag aan te passen. Mijn boek leert je de risico’s begrijpen van je gedrag en wat je kunt doen om minder risico te lopen.

Q: Ik weet echt wel hoe ik een phishing mail kan herkennen, hoor. Die staan vol spelfouten of vertellen je dat je een miljoen heb gewonnen. Wat heb ik dan aan zo’n boek?
A: Gefeliciteerd! Heel fijn dat je een phishing mail kan herkennen, maar weet je dan ook wat ‘spearphishing’ is en hoe je dát herkent? Weet je het verschil tussen een wachtwoord en een wachtzin? Weet je wat je rechten zijn als datasubject, wanneer een bedrijf je persoonsgegevens verwerkt? Weet je niet alleen hoe hackers te werk gaan, maar ook waarom ze dat op die manier doen? Ik denk dat iedereen die verbinding maakt met internet iets heeft aan mijn boek. Van de doorgewinterdste ict’er tot scholieren en zelfs koning Willem-Alexander aan toe. Er zijn altijd manieren om je omgeving beter te beveiligen en ik denk dat er voor iedereen minstens één (maar hopelijk meerdere) eyeopeners te vinden zijn in mijn boek.

Q: Is het boek meer geschikt voor zakelijk of privégebruik?
A: Allebei. Het boek is met opzet relatief ‘algemeen’ opgezet, zodat iedereen er iets aan heeft. Je bent altijd en overal online, wees dan ook altijd en overal alert. Maar geen zorgen: Ik geef wel uitleg en voorbeelden voor zowel zakelijke als privé-risico’s. Maar het doel is vooral ook om een ‘tijdloos’ naslagwerk te bieden en daarom ga ik ook in op de psychologische trucs die achter de methodes van hackers zitten. Dus of je nu manager, moeder, conciërge, chauffeur, CEO, tennisser, opa, of auteur bent: iedereen is een potentieel doelwit. En ruim 80% van alle cyberaanvallen zijn gericht op de mens. Daarom is het hoog tijd om kennis als wapen in te zetten tegen die rotzakken. Zowel privé als op je werk.

Q: Heeft iemand op de middelbare school er ook iets aan?
A: Jazeker! Ik heb zelfs een heel hoofdstuk gewijd aan pubers en hoe lastig het kan zijn om op te groeien met internet en alles wat daarbij komt kijken. Ook heb ik een hoofdstuk toegevoegd met de titel ‘Houd je lijf offline’. Daarin leer je de signalen herkennen dat je met een groomer, catfisher of een loverboy te maken hebt. Daarnaast geef ik tips voor ouders om dat soort signalen te herkennen. Zie ook dit mooie stukje op de website van Informatica voor Voortgezet Onderwijs (Informaticavo).

Q: Oké, ik ben overtuigd. Ben ik dan onschendbaar als ik je boek uit heb?
A: Nope, zo werkt het niet helaas. Ik benadruk in het laatste hoofdstuk namelijk ook dat alert zijn en pro-actief controleren van jouw kant heel belangrijk blijft, want hackers blijven nieuwe methodes verzinnen en niemand is 100% van de tijd alert. Je kunt altijd moe zijn, of afgeleid om wat voor reden dan ook. Maar ik kan je daar wel bij helpen!

Q: Hoe dan?
A: Volg me op social media als je zo snel mogelijk updates wilt zien over actuele scams.
Je kunt lid worden van deze nieuwsbrief. Ik maak elke week een overzicht van de actuele scams en leg de psychologische trucs uit die erachter zitten. Ook deel ik andere handige tips, zoals boekentips, handige websites of ander belangrijk nieuws. Die informatie is een aanvulling op de kennis uit het boek. 

Q: Waar kan ik je boek bestellen?
A: Hier! Of bij je favoriete boekhandel, natuurlijk.

Dit zijn tot nu toe de meest gestelde vragen over Wij zijn de zwakste schakel. Een interview met mij over online veiligheid en het boek Wij zijn de zwakste schakel, maar dat hoeven we niet te zijn kun je op dit blog HIER lezen.

3 gedachten over “De meest gestelde vragen over Wij zijn de zwakste schakel”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.