De nieuwe mogelijkheden en verbeteringen van iOS 17

De nieuwe mogelijkheden en verbeteringen van iOS 17

De nieuwe iPhone 15 en iPhone 15 Pro hebben het besturingssysteem iOS 17 al geïnstalleerd. Hebt u een iPhone XR of nieuwer, dan is iOS 17 ook beschikbaar voor uw iPhone en kunt u het nieuwste besturingssysteem installeren in de app Instellingen bij Algemeen, Software-update. De nieuwe update voor de iPhone, iOS 17, maakt je iPhone completer dan ooit. Niet alle mogelijkheden zijn beschikbaar voor alle modellen iPhone, dat hangt af van de mogelijkheden van de iPhone. Zo is voor satellietcommunicatie een speciale chip nodig en die vindt u alleen in de iPhone 14 en nieuwer. Hier een greep uit de nieuwe mogelijkheden en verbeteringen van iOS 17. Lees hier en in het boek Ontdek de iPhone met iOS 17 van Henny Temmink alles over de vernieuwingen en verbeteringen in iOS 17.

Contactposter

Voeg een contactposter toe aan uw contacten en u ziet de poster van degene die u belt. En hebt u een contactposter aan uw eigen contactgegevens toegevoegd, dan ziet uw gesprekspartner uw contactposter in beeld. U maakt contactposters in de app Contacten. Voor uw eigen contactposter kunt u instellen wie uw contactposter te zien krijgt: Alleen contacten en Vraag altijd. Met die laatste optie wordt u altijd gevraagd of u uw naam, foto en poster wilt delen met uw gesprekspartner.

De contactposter verschijnt in beeld als deze persoon u belt.

Crashdetectie

Met Crashdetectie herkent de iPhone als u betrokken bent bij een ongeval en alarmeert dan zelf de hulpdiensten. Bent u in een gebied waar geen dekking is van het mobiele netwerk, dan kunt u de hulpdiensten ook alarmeren via de satelliet. En in de Verenigde Staten kunt u zelfs pechhulp – Roadside assistance – via de satelliet aanvragen. 

Uw iPhone kan verschillende informatie tonen tijdens het opladen met Standby.

Standby

Wanneer u uw iPhone tijdens het opladen op de zijkant zet, schakelt u de optie Standby in. Daarbij wordt het hele scherm gebruikt om informatie weer te geven. U kunt kiezen uit verschillende widgets en u kunt ook muziek afspelen. 

Interactieve widgets

Er zijn nu interactieve widgets beschikbaar voor beginscherm, het toegangsscherm en het Standby-scherm. Tik op een widget om een actie uit te voeren, bijvoorbeeld als u een taak als voltooid wilt markeren, het afspelen van muziek wilt stoppen of starten of de lampen in een ruimte wilt in- of uitschakelen.

Stickers

Versier foto’s, schermafbeeldingen en dergelijke met stickers. U kunt stickers overal toevoegen waar u het schermtoetsenbord of de markeringsfuncties ziet. Gebruik bestaande stickers (zoals in Berichten) of maak zelf stickers van memoji’s, uw eigen foto’s of Live Photos. U maakt deze stickers in de app Foto’s.

Check-in

De app Berichten kent een aantal nieuwigheden, zoals Check-in, locatie delen of opvragen, het omzetten van audioberichten in tekst en filters voor een verbeterde zoekfunctie. Met Check-in kunt u iemand laten weten dat u (of beter, uw iPhone) veilig op uw bestemming is aangekomen.

Contactgegevens uitwisselen

Wilt u contactgegevens uitwisselen met een andere iPhone-gebruiker, dan kunt u nu ook de iPhones dicht bij elkaar houden. U ziet een animatie en voelt een trilling, vervolgens kunt u direct uw contactgegevens delen of de contactgegevens van de ander ontvangen. U kunt op deze manier ook een AirDrop-overdracht starten of een SharePlay-sessie starten.

Nieuw in Kaarten

U kunt een gedeelte van een kaart opslaan op uw iPhone zodat u de informatie ook offline kunt bekijken. Verder kunt u via CarPlay een compatibel elektrisch voertuig (EV) met Kaarten verbinden en een route plannen waarin ook aanbevolen laadstations worden weergegeven. Kaarten houdt dan ook rekening met hoogteverschillen in de route en andere factoren die het energieverbruik beïnvloeden en met de acculading. Wanneer de acculading te laag wordt, stelt Kaarten een route voor naar het dichtstbijzijnde laadstation. Hebt u een niet-compatibele EV, dan kunt u een app van de fabrikant gebruiken voor het instellen van EV-routes. 

Schermafstand

Hebt u de neiging hebt om het scherm minder dan dertig centimeter van uw ogen te houden? Bescherm dan uw ogen met de functie Schermafstand. U vindt Schermafstand bij Instellingen, Schermtijd. Voor kinderen jonger dan 13 jaar wordt deze functie automatisch ingeschakeld.

Nieuw in Safari

U kunt in Safari verschillende profielen maken voor verschillende situaties, zoals werk en privé, zodat u uw surfactiviteiten gescheiden blijven. Ontvangt u verificatiecodes in Mail, dan hoeft u Safari niet te verlaten, want deze codes krijgt u te zien zonder Mail te openen en direct invullen. En berichten met een eenmalige verificatiecode worden automatisch verwijderd. Verder kunt u wachtwoorden en passkeys delen met een groep accounts van familie en vrienden die u vertrouwt.

Communicatieveiligheid

Communicatieveiligheid biedt nu ook bescherming tegen gevoelig beeldmateriaal. Bij Instellingen, Privacy en beveiliging kunt u bij Waarschuwing gevoelig materiaal instellen dat het beeldmateriaal onscherp wordt weergegeven. Dit geldt ook voor materiaal dat met AirDrop is verstuurd en ontvangen, contactposters, de fotokiezer en FaceTime-berichten. De isolatiemodus is ook verbeterd en biedt bescherming tegen geavanceerde cyberaanvallen.

Het boek Ontdek de iPhone met iOS 17 beschrijft het meest persoonlijke besturingssysteem voor iPhone bezitters. Het boek legt de nadruk op de gebruiker en biedt een boeiende reis door de prachtige gebruikersomgeving van iOS. Leer alles over de verbeterde en nieuwe apps, van webbrowsing en e-mailen tot het bewerken van foto’s en video’s, het plannen van uw agenda en het communiceren via FaceTime. Ontdek de kracht van iMessage, navigeer moeiteloos met Kaarten van Apple, beheer uw media en bestanden met iTunes en iCloud, en verken de iTunes- en App Store voor films, boeken, muziek en apps. Dit boek biedt u de kennis en vaardigheden om het maximale uit iOS te halen en uw iPhone optimaal te kunnen benutten.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.