Wat is er nieuw in macOS Sonoma?

Wat is er nieuw in macOS Sonoma?

ontdek macOS Sonoma

Het nieuwste besturingssysteem van Apple is alweer een dikke maand ‘uit’, auteur Bob Timroff legt de laatste hand aan het boek Ontdek macOS Sonoma. Maar wat is er zoal aan nieuws te ontdekken? We zetten wat highlights hieronder op een rijtje voor je. Wat er nieuw is in macOS Sonoma lees je hieronder en in het boek Ontdek macOS Sonoma.

MacOS Sonoma is – zoals de laatste jaren veelal het geval – meer een evolutie dan een revolutie. Maar dat is verre van een slechte zaak natuurlijk, want waarom zou je als gebruiker telkens weer aan bijvoorbeeld een compleet nieuwe gebruikers interface moeten wennen omdat de fabrikant dat wenst? Dan ontstaan al snel Windows 11-toestanden waar serieuze gebruikers niet echt op zitten te wachten. Toch heeft macOS Sonoma wel degelijk een scala aan nieuwe features aan boord. Maar ze zijn geen van alle opdringerig of een must om te gebruiken.

Widgets op bureaublad, óók van iPhone

Zo is het nu bijvoorbeeld eindelijk mogelijk om widgets op het bureaublad te plaatsen. Widgets kun je nog het best zien als een soort van informatiepaneeltjes. Denk aan een exemplaar met een weersvoorspelling, of het laatste nieuws. Of op stapel staande afspraken, een (mini)kalender en ga zo maar door. Aardig extraatje is dat, via de Continuïteitsfunctie, widgets van je iPhone ook op het bureaublad van de Mac gebruikt kunnen worden. En dat zonder dat je de eventueel bijbehorende app eveneens moet installeren.

ontdek macOS Sonoma
Widgets van je mobiele apparaat kunnen nu ook – zonder de bijbehorende app te installeren zelfs – op je macOS Sonoma-bureaublad plaatsen.

Web-apps (PWA’s) op het dock

Een minder bekend nieuwtje aan macOS Sonoma is de mogelijkheid op web-apps (PWA’s, ofwel Progressive Web Apps) aan het dock van macOS toe te voegen. Zo’n PWA gedraagt zich dan als een ‘gewoon’ programma. PWA’s vormen in principe de basis van bijvoorbeeld Chromebooks, maar extreem veel zijn er nog altijd niet. Toch is het in een browser draaien van apps wel degelijk iets waar we in de toekomst naartoe gaan. Elk OS dat PWA’s als ‘geïntegreerde’ apps benadert zal voor extra populariteit en dus integratie zorgen. Sonoma maakt het in ieder geval mogelijk.

Gebaren in Facetime

Op het vlak van videogesprekken zijn tal van nieuwigheidjes toegevoegd. Tijdens een presentatie kun je je eigen beeld op de voorgrond houden nu, bijvoorbeeld. In Facetime kun je gebaren maken om dingen in het scherm te laten gebeuren. Leuk, maar mede deze feature heeft er helaas wel voor gezorgd dat een scala aan Mac’s – deels zelfs vroegtijdig – geen upgrade naar Sonoma meer krijgt. Vrijwel alle systemen uit 2017 en voor een deel uit 2018 blijven hangen op Ventura. Voor de gebarenfunctie is namelijk een Apple huiseigen M-processor noodzakelijk. Uitzondering is overigens bijvoorbeeld de MacBook Air voorzien van een T2-chip. Hier kan deze extra processor (blijkbaar) een aantal van de voor Sonoma benodigde taken op zich nemen. Wat betekent dat deze ‘oude’ Intel-Macs nog een jaartje extra mee mogen doen met een nieuw macOS.

Safari en meer

Ook browser Safari is onder handen genomen, met als focus slimmer en veiliger surfen. Er is nu voorzien in dingen als gedeelde wachtwoorden en profielen. Dat laatste zorgt ervoor dat je Safari nu voor bijvoorbeeld je werk in een apart profiel kunt draaien dan privé en daarmee alles keurig gescheiden houdt. Voordeel van de nieuwe Safari is trouwens dat deze ook is verschenen voor eerdere versies van macOS. Verder nog tal van kleine en soms wat grotere features. Berichten is verbeterd met functies als reactions en mentions. PDF’s kun je bewerken in de app Voorvertoning en Notities zijn beter te organiseren. Aardig is het van mobiele apparaten afgekeken QuickPath. Veeg over het toetsenbord om woorden te vormen, in plaats van toetsen aan te slaan. Wat ons betreft meer een gimmick, maar voor sommigen ongetwijfeld een uitkomst.

Apple zit natuurlijk stil, er zijn altijd weer updates en upgrades. Is het niet om bugs op te lossen, dan zijn er wel weer nieuwe mogelijkheden. Net nadat dit stukje online kwam, leverde Apple Sonoma 14.1 af. Lees het nieuwsbericht hierover bij iCulture.

Ontdek macOS Sonoma

ontdek macOS Sonoma

Met het boek Ontdek macOS Sonoma zal je de volledige potentie van macOS 2023 kunnen benutten en het meeste halen uit je Mac-ervaring.

Ontdek met dit boek de wereld van macOS 2023, het nieuwste besturingssysteem voor Mac-computers dat binnenkort wordt uitgebracht. Verken de vele verbeteringen, zoals iCloud Drive voor naadloze toegang tot uw bestanden, de verbeterde Spotlight voor eenvoudig zoeken, en handige functies zoals Siri, programmatabbladen en de nieuwe Stage Manager. Beheer uw e-mail efficiënter met de verbeterde zoekfunctie en de mogelijkheid om berichten in te plannen en tabbladen te delen. Dit boek is uw gids voor het optimaliseren van uw Mac-ervaring. 

 • Ontdek de nieuwste functies van macOS 2023 en leer hoe je ze kunt benutten.
 • Verhoog je productiviteit en efficiëntie met handige tips en trucs voor snelle taken en workflow-optimalisatie.
 • Maak gebruik van geavanceerde zoek- en organisatiefuncties om georganiseerd te blijven en efficiënt te communiceren.


 • updates voor Apple
  Updates voor macOS en iOS

  Sinds eergisteravond staan er updates voor Apple apparaten klaar. We hebben het dan over ‘t bekende rijtje: iPhone, iPad en Mac. Updaten maar, dus met macOS Sonoma, iOS en iPadOS! Wat iOS en iPadOS betreft gaat het om updates naar versie 16.4; voor macOS naar versie 13.3. Let op: ook voor oudere versies van genoemde…

 • upgraden naar macOS Ventura
  Upgraden naar macOS Ventura

  Afgelopen vrijdag mijn eerste Mac overgeheveld naar macOS Ventura. Het upgraden naar macOS Ventura ging snel, maar is er echt veel spannends te beleven aan de nieuwste versie? Het is een vraag die zich elk jaar weer opdringt bij het verschijnen van een nieuwe versie van macOS: doen of niet doen, die upgrade? Een niet…

 • bespaar ruimte met HEIF en HEVC
  Bespaar ruimte met HEIF en HEVC

  Bespaar ruimte met HEIF en HEVC bestandsformaten voor respectievelijk afbeeldingen en videobestanden. Vanzelfsprekend worden deze ook volledig ondersteund door macOS Ventura. En daar lees je alles over in mijn boek Ontdek macOS Ventura. Tot voor kort (en bij in geval van heel veel camera’s nog steeds) was jpg hét bestandsformaat voor het bewaren van foto’s,…

 • vensters en tabbladen in Safari
  Vensters en tabbladen in Safari

  Met vensters en tabbladen in Safari – de standaardbrowser van macOS Ventura – houdt u orde in de (surf)chaos. Onderstaande tekst is afkomstig uit mijn boek Ontdek macOS Ventura. U kunt elke geopende webpagina in een eigen venster bekijken, maar als u veel webpagina’s hebt geladen leidt dit meestal tot veel gehannes met overlappende vensters.…

 • opslagruimte optimaliseren in macOS
  Opslagruimte optimaliseren in macOS

  Hoe groot de vaste schijf ook is, uw data achterhalen ‘m wel zou een toepasselijk gezegde kunnen zijn. Opruimen van de vaste schijf scheelt een hoop, zo kunt u lezen in mijn nieuwe boek Ontdek macOS Sonoma. Opslagruimte optimaliseren in macOS doe je zo! Hoe groot de vaste schijf ook is, er komt altijd een…

 • Stage Manager in macOS Ventura
  Stage Manager in macOS Ventura

  Stage Manager in macOS Ventura is een aanvulling op het al veel langer in Apple’s besturingssysteem aanwezige Mission Control en Spaces. Onderstaande tekst is afkomstig uit mijn nieuwe boek Ontdek macOS Ventura. Stage Manager is een aanvulling op Mission Control en Spaces om programmavensters snel en eenvoudig te ordenen. De functie rangschikt automatisch geopende programma’s…


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.