Als je een mobiele telefoon koopt dan weet je: hij is al bijna weer ouderwets op het moment dat je hem koopt. Er zijn al weer andere mooiere, snellere telefoons met meer mogelijkheden. ‘Ach’, denk je, ‘volgend jaar weer een nieuwe!’ Hoewel… Volgend jaar weer een nieuwe? Steeds meer mensen zijn tevreden met de telefoon die ze nu hebben en kopen niet meer elk jaar een nieuwe. Wat is het dan leuk als die ‘oude’ telefoon van je regelmatig nieuwe mogelijkheden krijgt. Google is daarmee begonnen met de zogeheten feature drops, voor de Pixel-telefoons. Elk kwartaal nieuwe mogelijkheden voor je telefoon! Als dat niet leuk is…
Veiligheidsupdates
Als het goed is krijgt jouw Android-telefoon regelmatig veiligheidsupdates. Dat zijn updates voor de veiligheid van je telefoon. Ze dichten gaten in het systeem, zodat je telefoon niet ineens kan veranderen in een zombiephone, een willoos instrument in handen van hackers. Afhankelijk van het merk, krijg je die updates elke maand of misschien eens per kwartaal (of als je een oude telefoon hebt: nooit). Die updates voegen geen nieuwe mogelijkheden toe aan je telefoon, alleen veiligheid. Veiligheid is een fijn idee, maar leuker is het als je telefoon nieuwe mogelijkheden krijgt. Google kreeg het idee om hun Pixel-telefoons aantrekkelijker te maken door ze elk kwartaal nieuwe mogelijkheden te geven: Feature Drops.
Robocall screening?
Een telefoon die je een half jaar geleden kocht krijgt nieuwe mogelijkheden. Niet door een update van het systeem (Android 9 > Android 10) maar doordat de fabrikant softwarematig nieuwe mogelijkheden toevoegt. Het klinkt leuk en is ook leuk, ware het niet dat die Pixels hier officieel helemaal niet te koop zijn en dat een deel van die nieuwe mogelijkheden hier helemaal niet werkt. Bijvoorbeeld de robocall screening, die telefoontjes van onbekende nummers checkt en automatisch kijkt of dat telefoontje wel ‘doorverbonden’ mag worden. Die ‘feature’ werkt hier niet in Nederland.
Feature drops voor de Pixel-telefoons: voor Google Foto’s
Met deze feature drop krijgt elke Pixel-telefoon beter memory management. Tja… is dat een nieuwe feature? Eigenlijk verwacht je dat gewoon van je telefoon, goed omgaan met de apps die zich in het geheugen van je telefoon bevinden. Het is meer een broodnodige update. Wat wel leuk is, is de update voor Google Foto’s, die blijkbaar op dit moment exclusief voor Pixel-gebruikers is: het vervagen van de achtergrond bij portretten die je al een keer hebt geschoten. Niet met de camera van de Pixel of met de Portret-modus van de Pixel, nee foto’s die in je Google Foto’s verzameling zitten.
Vage achtergronden zonder portretmodus

Het maken van zo’n vage achtergrond bij een portret is een van de mogelijkheden die tegenwoordig de meeste moderne smartphones wel hebt. Apple én Google zijn daar alle twee nogal goed in. In theorie kan dat alleen met een goede lens op een eh ‘echte’ camera, maar de moderne smartphones kunnen dat tegenwoordig softwarematig. Je hebt die foto dan wel moeten nemen in de speciale portretmodus van de camera op je telefoon. Dankzij deze feature drop van Google kan dat nu ook met foto’s die niet in de portretmodus zijn genomen. Een leuke nieuwe mogelijkheid dus. Op mijn Pixel 3A XL werkt het goed.
Goed idee, die feature drops, hoewel ik eigenlijk verwacht dat die achtergrondvervaging volgend jaar in Google Foto’s zit. En wordt het voor Google niet eens tijd om die Pixels ook in de Benelux te gaan verkopen?
Meer lezen over wat wél mogelijk is met Google Foto’s op jouw telefoon? In de Categorie Google Foto’s op dit blog vind je alle blogposts die we aan Google Foto’s hebben besteed. Als je vragen hebt over Google Foto’s kun je die altijd in een reactie op een blogpost stellen. Veel antwoorden staan al in het boek Zo werkt Google Foto’s. Van dit boek is een 2de druk verschenen, met daarin de laatste nieuwe mogelijkheden van Google Foto’s. Maar ook in dit boek staan ongetwijfeld niet alle antwoorden. Zeker als Google de mogelijkheden van de app verandert of vernieuwt, staan die antwoorden – nog – niet in het boek. Dit blog is dé plek om je vragen over Google Foto’s te stellen.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.