Vandaag ineens een vreemd akkefietje met mijn mail. Tijdens het verzenden van berichten bleek ineens de mailbox geblokkeerd. Zwaar irritant, zeker in de drukke week voor de feestdagen.
Zal je altijd zien: in de drukke dagen voor kerst gaat er op digitaal vlak iets mis. Communicatie is juist dan veelgebruikt. Bijvoorbeeld om die laatste artikelen de deur uit te werken. Of om digitale kerstkaarten te mailen. En precies dát bleek dit jaar een minder briljant idee. Want ineens verscheen daar een vreemde melding in beeld na het verzenden van een bericht met foto. Iets over een geblokkeerde mailbox en het moeten opnemen van contact met het abuse-team van KPN. Pardon? Gezien de haast eerst maar eens gebeld met de helpdesk van KPN. Daar bleek er moeilijk een antwoord gegeven te kunnen worden. In mijn account stond namelijk geen melding van de blokkade. Ook vreemd was het dat na op aanraden van de helpdeskmedewerker versturen van een bericht uit de webmail-omgeving wél werkte…
Snelle reactie KPN Abuse-team!
Tja, dan met een flinke dosis cynisme maar een mail gestuurd aan dat Abuse-team, met de vraag waarom mijn mailbox geblokkeerd was. Cynisme in eerste instantie omdat contact alleen via mail mogelijk bleek. Wat als je nu alleen een KPN-mailadres hebt? Oké, oké: het aanmaken van een gratis gmail-account is anno 2019 eenvoudig te regelen voor de meeste mensen. Meer cynisch was ik over de reactietijd en een eventuele oplossing. Maar gelukkig verscheen al na een paar minuten een helder antwoord! Het blijkt namelijk dat de blokkade bij KPN automatisch van kracht wordt als je teveel geadresseerden in de CC of BCC-velden plaatst. De mailserver ziet dat als een poging tot spam en gooit de boel op slot. Enerzijds natuurlijk een lovenswaardig initiatief. Anderzijds – ook omdat het niet helemaal duidelijk is hoeveel te veel precies is – een valkuil. Zeker aan het eind van ’t jaar gaan mensen digitale kerstkaartjes sturen. Om voor die ene ronde van ‘massa mail’ gebruik te maken van bijvoorbeeld een speciale dienst daarvoor is ietwat overdreven. Extra verwarrend is het dat iedere mailprovider z’n eigen regels hanteert. Uiteindelijk hebben we de zaak via gMail verzonden, dat ging wel goed. Maar ook daar loop je ongetwijfeld het risico dat je mailbox geblokkeerd wordt bij bepaalde niet nader gedefinieerde acties.

Mailregels
Toegegeven: mail is niet bedoeld voor het verzenden van een bericht aan heel veel ontvangers tegelijk. Technisch is het geen probleem, maar er is in het verleden veel misbruik gemaakt van CC en BCC door spammers. Dat KPN en anderen erg voorzichtig zijn geworden is dus zeer begrijpelijk en zelfs toe te juichen. Behalve dan die ene keer aan het einde van ’t jaar. Maar da’s de prijs die we met z’n allen moeten betalen voor ellende veroorzaakt door een groepje digidrammers. Hoe dan ook, hou rekening met dit soort ongeschreven regels als jij eveneens zo af en toe eens een bericht naar meerdere ontvangers tegelijk stuurt. Zet niet te veel mensen in de (B)CC, houd het bij maximaal tien. Of liever nog wat minder. Onhandig, want zo moet je diverse dezelfde mails versturen. Maar beter dat dan met een blokkade geconfronteerd te worden met mogelijk een onduidelijke tijdsduur. Wat KPN betreft: ere wie ere toekomt. Het Abuse-team reageerde razendsnel met een effectief antwoord. En inmiddels is de blokkade – zoals beloofd – ook volautomatisch weer opgeheven. Maar het was wel even schrikken natuurlijk.
Meer weten over beveiliging en privacy (want daar valt het onderdeel mail en de beveiliging daarvan natuurlijk ook onder)? Lees dan het boek Veilig online, Bescherm jezelf tegen cyberaanvallen (auteurs: Hans Frederiks & Ronald Smit) eens. Bomvol tips over waar je op moet letten tijdens al je digitale avonturen en over hoe je je zoveel mogelijk beschermd tegen al even digitaal gespuis. Gekozen is voor een praktische insteek met veel voorbeelden over wat wel en niet te doen.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.