Ga snel Chrome updaten!

Google’s browser Chrome bevat een ernstig veiligheidslek en het is dan ook zaak zo snel mogelijk een update uit te voeren. Als je deze browser gebruikt natuurlijk.

Deze keer is Google’s browser Chrome slachtoffer van een ernstig veiligheidslek. De maker van het programma adviseert je om zo snel mogelijk een update uit te voeren. Via het lek is het mogelijk de browser van buitenaf aan te vallen en da’s natuurlijk nooit goed. De versie die je moet hebben is (tenminste) 72.0.3626.121. Om te checken welke versie op jouw systeem draait klik je in Chrome op de knop met de drie puntjes helemaal rechts van de adresbalk. In het uitklapmenu dat daarop opent klik je onder Help op Over Google Chrome. Je ziet nu het versienummer verschijnen. Verder geldt dat áls er een nieuwe versie beschikbaar is, dit ook direct zichtbaar is na een klik op de knop met de drie puntjes. Er staat dan de melding Google Chrome updaten. Wat je vervolgens dan ook moet doen.

Browser Chrome bevat een ernstig veiligheidslek, snel updaten dus!
Chrome is up-to-date!

Snel installeren noodzakelijk

Wat het lek precies inhoudt heeft Google niet bekend gemaakt. Dit uiteraard om kwaadwillenden niet op bepaalde ideeën te brengen. Uiteindelijk zal wel degelijk uitgelegd gaan worden wat er mis is, maar pas nadat iedereen (of in ieder geval het grootste deel van de gebruikers) de update heeft geïnstalleerd. Overigens geldt dat het met name bij lekken in browsers – ongeacht welk exemplaar dat is – zaak is razendsnel te reageren. Zowel als ontwikkelaar die een pleister uit moet brengen als de eindgebruiker die ‘m moet installeren. Een ernstig lek is feitelijk dé reden om een update van welke software dan ook te installeren, maar een browser is simpelweg extra gevoelig voor problemen. Het is immers met die software dat je rechtstreeks het internet op gaat en tegen allerlei mogelijk vervelende scriptjes en exploits aanloopt.

Engine

Overigens zijn er ook diverse browsers die gebruik maken van de ‘engine’ van Chrome. Ofwel: het onderdeel dat webpagina’s uiteindelijk in de browser toont. De bekendste is ongetwijfeld Opera. Omdat we niet precies weten wáár het lek precies zit – mogelijk dus in de engine – is het zaak om ook even voor die browser op updates te checken. Gewoon voor een veilig gevoel.

Het boek PC Senior: De Android-tablet voor Senioren, derde editie van Henny Temmink

Ook onder Android draait Chrome, maar die versie wordt niet specifiek genoemd. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je ook die versie van een update voorziet.  Dat doe je via de Play Store. Mocht je trouwens toevallig wat meer willen weten over dit mobiele besturingssysteem, dan is er het boek PC Senior: De Android-tablet voor Senioren, alweer in de derde editie aanbeland. De auteur is Henny Temmink en zij neemt je mee in de wereld van Android.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.