Gratis wifi in hotels: voor niks gaat de zon op!

Wifi is net als water uit de kraan: als er teveel mensen tegelijkertijd de kraan opendraaien, krijg je een treurig straaltje. Dat was me in ieder geval duidelijk in de verschillende hotels die we afgelopen drie weken In Frankrijk, Spanje en Portugal bezochten. Een ander vergelijk van Wifi met water? Als je in een hotelbadkamer onder de douche stond en je dacht dat je de juiste temperatuur had ingesteld werd het water ineens heel koud of heel warm, er viel soms geen peil op te trekken. Net als op de Wifi.

We gingen op reis met vier apparaten: een Nexus 9, een iPad en twee Android-telefoons. Het plan was om als de nood aan de man kwam, gebruik te maken van roaming, bijvoorbeeld als we helemaal verdwaald waren en Google Maps de weg moest wijzen. Voor de rest zouden we gebruik maken van de wifi die de hotels onderweg ons zouden bieden.

Waarom we online wilden? Om onze foto’s te delen, om te kijken of alles goed ging op dit blog en eventueel wat mail te beantwoorden. Bescheiden wensen.

Toevoer

In elk hotel hadden we gratis wifi, nou ja, gratis, het zat in de prijs inbegrepen. Over gratis kun je eigenlijk niet klagen, het is tenslotte gratis! Bij een hotel zei men toen we klaagden dat de wifi af en toe zo traag was: had dat nou eerder gezegd, dan hadden we de router herstart. Dat moesten de kamermeisjes ook elke ochtend doen, maar dat werd nog al eens vergeten. Bij een ander hotel gingen we precies onder de Cisco-router zitten, die aan het plafond bevestigd was om maar het sterkste signaal te krijgen. Niet dat dat hielp, want de toevoer vanaf het internet naar die router was al zo onbetrouwbaar, dat het niet uitmaakte of je nu vier streepjes of een streepje wifi had. In een ander hotel kon je het beste op de wc gaan zitten als je even snel iets op Facebook wilde zetten, maar ook daar had je soms veel streepjes wifi, maar een snelheid van niks.

Even internetten op de wc...
Even internetten op de wc…

Inloggen

En dan waren er ook de verschillende manieren waarop je je met de wifi van het hotel kon verbinden. Je koos voor het wifi-netwerk van het hotel. Het meest handig was als je een wachtwoord moest invullen en dan klaar was. Maar nee, dat was in een flink aantal hotels niet genoeg. Je kreeg een papiertje mee met een inlognaam en een wachtwoorden die je moest invullen nadat je het wifi-netwerk had gekozen. Probleem was een aantal keren dat op de Android-toestellen Chrome startte met de melding dat je je in een onbeveiligde omgeving begaf en dat was het dan. Er was geen mogelijkheid om een wachtwoord of inlognaam in te voeren. Bij iOS was er dan geen probleem. Op de Android-toestellen loste ik het op door een andere browser te starten waar ik dan – soms wel en soms weer niet – de gegevens kon invoeren. En er waren netwerken die wel door Android maar niet door de iPad werden gezien. Soms, na lang nadenken, kwam de iPad dan toch met het wifi-netwerk op de proppen, maar waarom er zolang naar bezocht moest worden? Het waren raadsels. Gelukkig waren er soms café’s en restaurant die wel goede snelle wifi hadden en waar we dan ‘s morgens gingen ontbijten, ‘s middags lunchen en ‘s avonds nog wat gingen drinken om onze foto-administratie bij te werken.

Roaming, roaming, roaming!

Volgend jaar mogen we goedkoper of voor dezelfde prijs als thuis roamen, als alles goed gaat bij de EU. Wat zou dat heerlijk zijn. Gewoon lekker overal 4G. Snel even in de auto roaming aanzetten, zonder je zorgen te moeten maken over de kosten.

Er zijn overigens wel mogelijkheden om van te voren een beetje te weten te komen hoe de kwaliteit van de wifi in een hotel is. Je hebt speedspot.org waar je kunt zoeken naar hotels met goed kwaliteit wifi, je hebt hotelwifitest.com. Eenmaal weer thuis keek ik of er bij die sites een van de hotels te vinden was die we hadden bezocht: er stond er geen een in de databases. Daar hadden we niks aan gehad.

Hoe deed jij het tijdens de vakantie? Bleef je gewoon offline? Had je een andere oplossing? Ik lees het graag in de reacties.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Gratis wifi in hotels: voor niks gaat de zon op!”

  1. Ik was de afgelopen weken in Duitsland (Bremen, Hamburg, Schwerin, Potsdam en Berlijn). Ingelogd bij 5 hotels, 1 ziekenhuis en zo’n 10 plekken onderweg of voor de lunch of de koffie. Smartphone (Android), iPad en Toshiba onder Windows 10. De snelheidsverschillen waren extreem en ook ik constateerde dat het ene apparaat soms wel en het andere soms niet gekoppeld kon worden. Regelmatig was in de kamer een lage snelheid en bij de receptie een normale. Omdat ik ook veel foto’s heb gemaakt en verwerkt is de Wifi-traagheid soms uitermate frustrerend. Bij de beoordeling op sites als Booking.com kun je zien dat de wifi-snelheid nog steeds een groot probleem is. Gelukkig reageerden 2 hotels vrij snel na de negatieve kritiek en beloofden ze beterschap. Blijkbaar zijn ze dus wel gevoelig voor kritiek van hotelgasten op openbare beoordelingssites. Het ziekenhuis (Charité BFC Berlijn) is volgens het blad Focus het beste universitaire ziekenhuis van Duitsland. Wifi was daar razendsnel ondanks dat bv de halve Mensa online was. Kennelijk kan het bij grote organisaties met veel personeel en veel bezoekers wel met snel internet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.