De nieuwe iPhone, Lightroom Mobile en DNG

Moeten we nog uitleggen dat het schieten van je foto’s in Raw – het ruwe bestandsformaat met alle data die je camerasensor oppikt – je veel creatieve mogelijkheden biedt om alles uit je foto’s te halen? Aanpassen van de witbalans, ogenschijnlijk uitgebleekte luchten terughalen, de schaduwpartijen verbeteren, dat soort dingen. Met de de nieuwe iPhones van Apple kun je nu ook in Raw fotograferen en met de nieuwe versie van Lightroom Mobile kun je ze nu ook ‘op zijn Lightrooms’ bewerken.

De camera’s in de nieuwe iPhone’s zijn heel interessant. Natuurlijk, met een camera met een goede lichtsterke lens op je spiegelreflex of systeemcamera geschroefd kun je mooiere, scherpere en contrastrijkere foto’s maken, maar de camera’s die in de huidige generatie mobieltjes zitten doen niet onder voor een ‘eenvoudige’ point-and-shoot, compactcamera’s van Nikon, Canon of noem de camerafabrikanten maar op.

De iPhone is – in ieder geval volgens Apple – de meest gebruikte camera op deze planeet. De iPhone 7 Plus Camera gaat een stap verder doordat er twee verschillende camera’s naast elkaar zitten: een camera met een groothoeklens en een camera met een telelens. Op die nieuwe camera’s komen we op een later moment terug. Het gaat er hier om dat je met iOS 10 en die nieuwe telefoons nu eindelijk ook in RAW kunt schieten. En Raw betekent hier: DNG, het twaalf jaar geleden door Adobe ontwikkelde Digital Negative formaat.

DNG

De meeste camerafabrikanten gebruiken een eigen bestandsformaat voor hun Raw-bestanden. Nikon gebruikt .NEF, Fuji gebruikt .RAF enzovoort. Telkens als er een nieuwe camera met een nieuwe sensor op de markt komt is de specificatie voor die .NEF of .RAF weer net iets anders en kun je bijvoorbeeld met Lightroom of Photoshop dat nieuwe bestand niet openen, totdat de developers van Lightroom en Adobe Camera Raw hebben uitgevogeld hoe het nieuwe bestand in elkaar zit. Adobe stelde twaalf jaar geleden het DNG-bestandsformaat voor, een universele manier om een Raw-bestand te beschrijven. Dat werd door een aantal camerafabrikanten opgepikt, maar niet door Nikon of Canon. DNG lijkt nu hét bestandsformaat te worden voor het schieten in Raw met mobiele telefoons. Anderhalf jaar geleden begon Android met ondersteuning voor DNG en Apple doet dit in iOS 10 en de nieuwe iPhone’s. Lees HIER op het Photoshop-blog meer over DNG en over Thomas Knoll die het heeft ontwikkeld.

Lightroom Mobile voor iOS 2.5

lr-mobileAls Lightroom-gebruiker is die ondersteuning voor DNG goed nieuws. Nog beter nieuws is dat de laatste versie van Lightroom Mobile voor iOS – versie 2.5 – al meteen aan het werk kan met die DNG-bestanden. Die nieuwe telefoons van Apple hebben een groter kleurbereik – color gamut – en werken met de Wide Gamut P3 kleurruimte. In die nieuwe versie van Lr Mobile wordt die kleurruimte ook ondersteund. Er komen lensprofielen voor die nieuwe telefoons, maar daar is Adobe nog mee bezig. Lees het nieuws over Lr Mobile voor iOS 2.5 in het Lightroom Journal.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.