Hee Scott Kelby! Hoe doe je dat in Luminar?

Eerlijk gezegd heb ik geen idee hoe ik van mijn Lightroom-verslaving kan afkomen. De vraag is ook óf ik er wel vanaf wil komen. Al mijn foto’s staan in Lightroom Classic, ik gebruikt een beetje van Lightroom CC op mijn mobiele apparaten. Ik kan lezen en schrijven met Lightroom Classic. Waarom zou ik Capture One gaan gebruiken, waarop ik – het was in de aanbieding – wel een abonnement heb genomen? ON1 Photo Raw 2019, Luminar en PhotoLemur staan ook op mijn iMac. Interessante software, maar waar haal ik de tijd vandaan om ze me eigen te maken? Met andere woorden hoe maak ik een overstap?

Try me!

In mijn mail ontvang ik bijna wekelijks de dwingende reclames van de bedrijven die ON1, Nik Software of Luminar maken. Try me! staat er onder een foto van een blonde jongedame in de mail van ON1. Ik lees: [take a deep breath] ON1 Photo RAW 2019.2 is your landscape-enhancing, portrait-retouching, color-correcting, layer-stacking, sky-replacing, preset-saving, photo-resizing, HDR-merging, panorama-stitching, non-destructive all-in-one editor and organizer…(phew, that’s a mouthful).

Lelijke effecten

Overdreven verzadigde kleuren…

Bij al die reclames zie je veel te verzadigde foto’s en lelijke effecten die ik in mijn workflow nooit zou gebruiken. Het is alsof je met die software voornamelijk effecten kunt toepassen. Vibrant Color en Limitless effects roept ON1. Ik geef toe: ik ben best nieuwsgierig en zet die software op mijn iMac. Toch ga ik er niet mee aan de slag als ik thuiskom met een kaartje vol met versgeschoten foto’s. Dan open ik Lightroom Classic en importeer de foto’s met een eenvoudige preset voor mijn Fuji X-T2 en ga er verder mee aan het werk.

…en lelijke effecten.

Ben jij al overgestapt?

Zeg, lezer! Hoe doe jij dat? Hoe ben jij overgestapt op andere bewerkingssoftware? Of waarom blijf je – net als ik – bij Lightroom Classic? Capture One voor Fuji lijkt me erg interessant en daar heb ik me een beetje in verdiept, maar écht ermee aan het werk ga ik niet. Ik ben benieuwd wat jou over de streep trok om met andere software aan het werk te gaan. Wat verlies je als je stopt met Lightroom? Dat weet ik best: al mijn bewerkingen staan bevroren op het moment dat mijn lidmaatschap eindigt. Je kunt nog bij je catalogus, je kunt de foto’s nog exporteren zoals je ze bewerkt hebt, maar verder of opnieuw aan het werk met een foto, dat gaat niet meer.

Hee! Scott Kelby!

Als je Creative Cloud-lidmaatschap stopt moet je wel overstappen op andere software. Je gaat – al lerend – aan het werk met je nieuwe software, die je na het lezen van talloze besprekingen hebt uitgekozen. In feite moet je een vervanging zoeken voor Lightroom Classic én Photoshop. Dat laatste is niet zo moeilijk: dat wordt Affinity Photo. Zou ik Capture One als vervanging van Lightroom kopen? Waarschijnlijk wel. Hoe ga ik me die nieuwe software eigen maken? Voor Lightroom en Photoshop zijn er zat boeken, maar Hee! Scott Kelby! Hoe doe je dat in Capture One? bestaat niet.

Op de komende Professional Imaging zal het ook wel Lightroom en Photoshop zijn wat de klok slaat. Ik zie geen bedrijven die trainingen aanbieden in andere software dan die van Adobe. En zitten er tussen al die presentaties ook fotografen die hun workflow met die andere software laten zien? Ik ben benieuwd. Ik ga het zaterdag a.s. op de Professional Imaging-beurs in Nijkerk eens bekijken…

Scott Kelby heeft natuurlijk wel boeken over Lightroom en Photoshop. Lightroom Classic is het gereedschap van de fotograaf geworden omdat het zo uitgebreid en krachtig is. Daardoor zijn de dingen die je soms nodig hebt enigszins verborgen of niet echt voor de hand liggend. Dat is de reden waarom Scott Kelby Scott Kelby, hoe doe je dit in Lightroom Classic? schreef: om je snel naar de techniek, de sneltoets, de instelling of de juiste handeling te brengen.

Een gedachte over “Hee Scott Kelby! Hoe doe je dat in Luminar?”

  1. Volgend schooljaar start een cursus die Affinity gebruikt i.p.v. de Adobe producten.50€ en geen abonnement. Ideale software om met inzicht de mogelijkheden van de moderne beeldbewerking te ontdekken en gebruiken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.