Microsoft blijft terrorware verspreiden (bron afbeelding: https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Hair_pulling_stress.jpg)

Nieuwe terrorware van Microsoft Teams

Microsoft zet zwaar in op de markt van – vooralsnog – zakelijke communicatie middels de app Microsoft Teams. Helaas inmiddels iets té enthousiast, de software begint zich als een virus te gedragen.

Vandaag ging er op een back-up laptop iets niet helemaal lekker met Office 365. Of beter: geen van de onderdelen hiervan was de afgelopen maanden opgestart, terwijl in de die tijd wel het wachtwoord van de Office-account was gewijzigd. Word starten leverde vage foutmeldingen op die er eigenlijk op neerkwamen dat ‘t verstandig was om eens een herstelactie op de software los te laten. Het nieuwe wachtwoord invoeren hielp soms wel en soms niet, eveneens gepaard gaande met wazige meldingen. Hoe dan ook, een herstelactie is snel geregeld en leidt feitelijk tot een herinstallatie van alle Officebestanden. En er liftte weer een extraatje mee. Een extraatje dat een ieder die Office schoon of opnieuw installeert er sinds een tijdje ook bij krijgt: Microsoft Teams. Veel ZZP’ers en thuiswerkers hebben er niet veel aan en verwijderen het dus via het Configuratiescherm. Teams gedraagt zich echter anders dan verwacht: na verwijderen wordt het de eerstvolgende keer dat je je systeem opnieuw start weer ongevraagd en ongemerkt geïnstalleerd…

Markt veroveren met pushen

Teams gedraagt zich dus als onvervalste terrorware. Een gebruik dat we kennen uit eerdere acties van Microsoft waarbij veel op het spel staat (denk aan het stiekeme nagenoeg ongevraagd overzetten van Windows 7 naar 10). En er staat veel op het spel, want Teams is een zogeheten ‘unified communications platform’. Een markt waarin diverse spelers gericht op de zakelijke markt al vele jaren actief zijn met uitgekristalliseerde en populaire software. Teams is een gratis onderdeel van Office. Ofwel de bekende tactiek van de softwarereus: de markt veroveren door deze drastisch te verstoren met een gratis product. Vooralsnog is Teams niet zo heel populair en bovendien bevat het nog flink wat bugs en problemen. Toch is Microsoft begonnen met pushen van de tool. Ook al omdat Skype for Business uitgefaseerd wordt momenteel. Teams bevat dezelfde functionaliteit en nog veel meer. En Microsoft mikt met deze software niet alleen op de zakelijke markt, maar ook op het onderwijs. Of het ooit ook uitgerold gaat worden als opvolger van Skype voor iedereen? Het zou ons niet eens verwonderen.

Mag dat zomaar?

Allemaal mooi en aardig dat je als bedrijf een markt wil veroveren, maar doe dat dan wel op een klantvriendelijke manier. Toen wij Teams netjes via het Configuratiescherm en dan Programma’s en onderdelen verwijderden leek dat allemaal geen probleem. Onze verbazing was echter groot toen de software bij de eerstvolgende start van het systeem zich weer met een groot registratiescherm in beeld toonde. Het was toch verwijderd…? Dat verwijderen blijkt echter een stuk minder logisch in elkaar te zitten. Omdat Microsoft wel heel erg graag reclame wil maken voor Teams is er óók een meer verborgen programma met de naam Teams Machine-Wide installer geïnstalleerd. Alle Microsoft-software begint altijd met de naam Microsoft, behalve dit onderdeel waarvan het doel bovendien vrij onduidelijk is.

Deze moet je verwijderen om echt af te rekenen met Teams

Reddit

We werden op het spoor van deze tool gezet door een discussie op Reddit. Daar ergeren zich meer mensen sinds kort aan het virusachtige gedrag van Teams. De oplossing blijkt – voorlopig – te bestaan uit het verwijderen van Teams Machine-Wide installer. Onaangekondigt wordt dan óók Teams verwijderd. Zijn beiden eenmaal weg, dan keert de software niet meer terug. Voorlopig niet, want als Microsoft echt wil pushen zijn er nog voldoende andere vunzige trucs om dat te bewerkstelligen. Hoe dan ook: als je het programma niet gebruikt, verwijder het dan. Je weet niet wat het in ‘slapende’ toestand nog meer doet en bovendien is het wéér een onderdeel dat met regelmaat van updates voorzien wordt. Zonde van je tijd.

Mag dat zomaar?

De grote vraag is of dit soort praktijken eigenlijk allemaal mag. Zeker  binnen de EU is het op z’n minst twijfelachtig te noemen. Het valt bijvoorbeeld onder de noemer machtsmisbruik van een groot bedrijf, je mag niet zomaar concurrenten de markt uitdrukken op deze manier. Afwachten dus hoe deze zaak zich verder gaat ontwikkelen. Voor nu geldt: hou goed in de gaten wat er precies geïnstalleerd wordt aan ‘extraatjes’ tijdens het installeren van Office en andere Microsoft-software.

Met Office zelf is weinig mis en ook Teams kan best aardig zijn. Maar laat ons alsjeblieft de keuze. Gelukkig kun je wél kiezen over welk onderdeel je meer wilt leren uit een van de Officeboeken van Van Duuren Media.


 

6 gedachten over “Nieuwe terrorware van Microsoft Teams”

  1. Thanks Ronald, dat ’teams programma” heeft terecht de naam terrorware gekregen. Ik dacht er te zijn met het verwijderen van de app totdat bij het opnieuw opstarten er wederom levensgroot en schreeuwend in mijn beeldscherm verscheen hoe geweldig mijn leven zou gaan worden door mij aan te melden bij teams.

    Fijn dat deze tip er is dat ook teams machine-wide installer moet worden verwijderd. Eindelijk verlost.

  2. Onder programma’s staat bij mij inmiddels niets meer wat de naam Teams in zich draagt, en tóch start dat programma nog steeds op wanneer ik mij aanmeld. Heeft Microsoft een nieuw trucje toegepast waarover jullie mij kunnen berichten zodat ik het alsnog van mijn computer krijg?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.