Eigenlijk ken ik heel weinig Picasa-gebruikers en áls ik dan wel eens een gedeeld Picasa-album kreeg, mailde ik meestal terug: waarom gebruik je geen Flickr? Maar Picasa had zijn liefhebbers en wereldwijd hebben hele volksstammen hun foto’s er mee bewerkt en in opgeslagen. Maar Picasa houdt er 1 mei mee op. Het kon ook niet anders met een interne concurrent als Google Photos.
Twaalf jaar geleden nam Google Picasa over van Lifescape om te gaan concurreren met Flickr. Nu is er echter Google Photos, waarbij je online ongelimiteerde opslagcapaciteit krijgt voor je jpeg’s, waarmee je op al je slimme mobiele apparaten de foto’s kunt bekijken, bewerken en delen en ook op je pc kun je makkelijk bij je Google Photos-bibliotheek. Google heeft het heel makkelijk gemaakt om je foto’s bij ze op te slaan, kortom, ik schreef het al eerder, het is een ideale app voor je foto’s om ze te kunnen delen en tonen.
Twee van dit soort oplossingen bij één bedrijf – Picasa en Google Photos – dat heeft natuurlijk geen zin. Het is daarom niet verbazingwekkend dat Google heeft aangekondigd dat Picasa er per 1 mei mee ophoudt. Dat gaat niet op een brute manier, Google probeert de pijn en het afscheid voor de gebruikers zoveel mogelijk te verzachten.

De Picasa-gebruikers kunnen natuurlijk zonder problemen hun foto’s – online en op hun computers – overzetten naar Google Photos. Dat kon al vrijwel onmiddellijk met Google Photos en onderaan in het venster van Picasa staat Upload to Google Photos.
Picasa-albums
Er zijn echter onderdelen van Picasa die je niet kan overzetten zoals de gedeelde albums, met toegevoegde trefwoorden en de manier waarop je je foto’s in Pacasa hebt georganiseerd. Er zijn natuurlijk ook Verzamelingen en Gedeelde web-albums in Google Photos, maar die werken anders. Je kunt er geen trefwoorden aan toevoegen. Google Photos organiseert je foto’s door ze te analyseren en verdeelt ze in Mensen, Plaatsen en Dingen, met daarin weer verschillende onderverdelingen. Het is mooi, maar als je gewend bent om zelf je onderverdelingen te maken, te werken met trefwoorden om je foto’s zelf in te delen en terug te kunnen vinden, dan wil je misschien helemaal niet je web-albums overzetten naar Google Photos.
Dat hebben ze zich bij Google ook gerealiseerd, dus daar is een oplossing voor bedacht. Je kunt vanaf 1 mei 2016 geen nieuwe web-albums meer toevoegen, echter, voor de bestaande web-albums komt er een nieuwe plek waar de albums naartoe verhuizen, waar je je albums kunt bekijken, er foto’s vanaf kunt halen of ze kunt wissen. Je kunt geen nieuwe albums meer maken of de oude albums bewerken. Maar, ze blijven dus wel bestaan en te bekijken.
De desktop applicatie van Picasa is vanaf 15 maart niet meer te downloaden. Als je hem voor die tijd hebt gedownload, dan blijft die applicatie gewoon werken. Er wordt echter door Google niet verder aan ontwikkeld (dat gebeurde toch al niet), dus in de toekomst zal er een moment komen dat Picasa het niet meer doet.
Als je alles wat Google er over heeft geschreven nog wilt lezen, dan kan je die blogpost op het Google Picasa blog vinden.
En wat Flickr betreft? Sporadisch plaats ik er nog een foto op, om die te delen met de jazzfotografie-groepen waar ik lid van ben. Dat is het dan ook wel. Foto’s delen met familie en vrienden doe ik met Google Photos…
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.