Elke maand besteden we speciale aandacht aan een boek uit het fonds van Van Duuren Media. Deze maand gaat het om twee boeken rond het thema WordPress. De boeken van de maand februari zijn twee boeken uit de CMS Development Library: WordPress-thema’s bouwen en Een webwinkel met WordPress van auteur Dirkjan van Ittersum. We geven deze maand wat voorproefjes uit deze boeken. Dit is het derde deel van hoofdstuk 4 van WordPress-thema’s bouwen over het vinden van ouderthema’s die geschikt zijn om een kindthema aan toe te voegen. Het eerste deel van je HIER, het tweede HIER en een interview met auteur Dirkjan van Ittersum vind je HIER. (H.F.)
Deze twee boeken worden tot 1 augustus 2016 door de uitgever voor een speciale bundelprijs aangeboden: van €48,90 voor €29,95! De bestelpagina vind je HIER.
Tot besluit van het hoofdstuk Werken met kindthema’s uit het boek WordPress-thema’s bouwen willen we u nog wel wat tips geven voor het vinden van thema’s die u kunt gebruiken als ouderthema. Er zijn talloze thema’s te vinden. Goede, maar ook matige thema’s. Sterker nog, als u niet uitkijkt downloadt u zelfs een thema met ingebakken malware. Zeker bij gratis thema’s is het uitkijken geblazen. De populariteit van WordPress heeft ervoor gezorgd dat er onveilige thema’s rondzwerven op internet. Deze gevaren liggen op de loer:
• Spamlinks Er zijn thema’s die uw site voorzien van links naar obscure pagina’s op internet. De maker van zo’n thema hoopt op die manier geld te verdienen. Dat u op een zwarte lijst van Google belandt, is niet denkbeeldig bij het gebruik van een dergelijk thema.
• Kwaadaardige code Deze thema’s bevatten codes waardoor uw site of zelfs uw provider gevaar loopt. Mogelijk heeft de hacker als doel uw site over te nemen, of de server te gebruiken voor het uitvoeren van aanvallen.
Wanneer u zoekt naar ‘gratis WordPress thema’s’ of ‘Free WordPress themes’ via Google of een andere zoekmachine is de kans groot dat u terecht komt bij onveilige thema’s. De laatste tijd heeft Google wel wat aanpassingen gedaan, waardoor links naar notoir slechte themasites zijn verdwenen, maar het blijft uitkijken. Download daarom alleen van websites die u vertrouwt.
• Veiligheidscontrole Wilt u zeker weten dat uw thema veilig is? Gebruik de plug-ins Theme Authenticity Checker (TAC) van builtBackwards en Exploit Scanner van Conncha O Caoimh om de thema’s te controleren op problemen.
Gratis thema’s downloaden
Het veilig downloaden van gratis thema’s kan maar op een paar plekken.
• WordPress.org Hier is een verzameling van meer dan tweeduizend gratis thema’s te vinden die zijn gecontroleerd en dus als veilig worden beschouwd. Surf naar wordpress.org/themes om de thema’s te bekijken. U kunt er op trefwoord zoeken naar thema’s. Ook is er een pagina (wordpress.org/themes/tag-filter) waar u eigenschappen kunt selecteren. Zoekt u bijvoorbeeld een thema met drie kolommen, vaste breedte en ondersteuning voor sticky berichten (dat heeft niet ieder thema), dan kunt u dat op die pagina opgeven.
Overigens kunt u deze thema’s ook vinden in WordPress zelf. Log met uw beheeraccount in op uw WordPress-site en ga via Weergave, Thema’s naar Nieuwe toevoegen. U kunt daar zoeken en ook filteren op eigenschappen.
• WPExplorer Op deze site (www.wpexplorer.com) vindt u gratis thema’s onder het kopje Freebies. Het zijn geavanceerde thema’s met ondersteuning voor onder meer porfolio’s en sliders. Er wordt (Engelstalige) documentatie meegeleverd. Lees dit zeker door om alles uit deze thema’s te halen. Komt u er niet uit? De thema’s zijn ook tegen een bescheiden bedrag verkrijgbaar waarmee u recht hebt op ondersteuning en enkele extra opties.
• Weblogs Verschillende weblogs voor webdesigners publiceren lijstje met gratis thema’s. Kijk bijvoorbeeld eens op de site www.creativebloq.com, waar een lijst met de 42 beste gratis thema’s is te vinden. Ook het Nederlandse www.sowmedia.nl heeft een lijst met de beste gratis thema’s gepubliceerd, te vinden op het blog van dit internetbedrijf.
• Freebies van commerciële aanbieders U kunt ook eens kijken op sites die vooral betaalde thema’s aanbieden. Zulke sites maken af en toe een gratis thema bij wijze van lokkertje. Daar zitten heel aardige exemplaren tussen.
Niet-gratis thema’s downloaden
Het aantal aanbieders van niet-gratis thema’s (meestal ‘premium themes’ genoemd) is gigantisch en groeit nog met de dag.
• Zelfstandige aanbieders Dit zijn bedrijven die zelf thema’s ontwikkelen en ze verkopen via een eigen website. De kwaliteit en support zijn vaak van hoog niveau. Thema’s kosten meestal enkele tientjes. Enkele voorbeelden:
WooThemes (www.woothemes.com)
Studiopress (www.studiopress.com)
Elegant Themes (www.elegantthemes.com)
RocketTheme (www.rockettheme.com)
WPZoom (www.wpzoom.com)
ElmaStudio (www.elmastudio.com)
Gabfire (www.gabfirethemes.com)
• Marktplaatsen Dit zijn websites waar u thema’s van meerdere aanbieders kunt vinden. De kwaliteit loopt uiteen, al zitten er juweeltjes tussen. Helaas ontdekt u vaak pas na aanschaf eventuele problemen, waarna support soms een probleem is. Niet iedere aanbieder is even goed voorbereid op een grote stroom vragen van (potentiële) kopers. Ook verdwijnen thema’s (en hun verkopers) af en toe zonder vooraankondiging van de marktplaats. Support wordt dan helemaal lastig. Let goed op de reviews van andere gebruikers voor u iets aanschaft. Dit zijn de bekendste marktplaatsen:
ThemeForest (www.themeforest.com)
Creative Market (www.creativemarket.com)
Mojo Themes (www.mojo-themes.com)
Het vinden van het perfecte thema
Bij het zoeken naar een goed thema is ook deze checklist handig:
• Vormgeving Dit is uiteraard nogal subjectief, dus we laten dit graag over aan uw goede smaak.
• Snelheid Sommige thema’s maken veel gebruik van JavaScript, slecht geschreven HTML of bevatten te veel (of te grote) plaatjes. Daardoor kunnen ze traag worden. Mijden dus.
• Geldige HTML en CSS Een thema moet correcte HTML en CSS bevatten, zodat alle browsers er goed mee overweg kunnen. Controleer de HTML op validator.w3.org en de CSS op jigsaw.w3.org/css-validator.
• Geoptimaliseerd voor zoekmachines Bij het ontwikkelen van een thema moet zijn nagedacht over de vindbaarheid in zoekmachines. Zo is het belangrijk dat berichtkoppen tussen <h1>-tags staan. Ook moet de code voor zijbalken bij voorkeur na de belangrijkste content staan.
• Een goede vertaling of vertaalmogelijkheid Het thema moet zo gemaakt zijn dat alle teksten vertaald kunnen worden. U wilt tenslotte Nederlands spreken op uw site. Niet ‘Posted on’, maar ‘Geplaatst op’. Bij een goed thema kunt u een zogeheten .po-bestand maken met daarin de vertaling.
• Uitgelichte afbeeldingen Niet ieder thema gebruikt uitgelichte afbeeldingen. Als uw vorige thema dat wel deed, is het belangrijk hierop te letten. Anders worden uw afbeeldingen niet getoond door het nieuwe thema.
• Flexibiliteit In hoeverre kunt u de voorpagina naar wens indelen? Demo’s van een thema zien er vaak fraai uit met content in talloze blokken. Maar misschien hebt u niet zo veel content en wilt u enkele blokken weglaten. Let ook op hoeveel zijbalken er zijn. Moet u die allemaal gebruiken of kunt er een weglaten? Bekijk ook of het thema berichtnotaties ondersteunt.
• Responsive De meeste moderne thema’s zijn responsive. Ze houden automatisch rekening met de beschikbare schermruimte. Wie de site op een mobiele telefoon bekijkt, hoeft dus niet in te zoomen. De tekst wordt zo getoond dat die meteen leesbaar is. Aangezien websites steeds meer bezoekers vanaf de mobiele telefoon en tablet krijgen, is een responsive thema sterk aan te bevelen.
• Aanpassen kleuren en logo’s Bij de meeste thema’s is het mogelijk om een eigen logo te uploaden. Bij sommige thema’s kunt u kiezen uit meerdere kleurenschema’s. Er zijn ook thema’s met nog meer flexibiliteit. U kunt dan zelf de kleuren uitkiezen voor bijvoorbeeld links, (tussen)koppen, de achtergrondkleur of de zijbalk(en). Natuurlijk kunt u dit ook via een kindthema bereiken, maar het is een pluspunt als het ouderthema die mogelijkheid al biedt.
• WooCommerce-ondersteuning Wilt u WordPress omtoveren tot een e-commercesite met behulp van de plug-in WooCommerce? Themabouwers moet een thema hier geschikt voor maken om optimaal van WooCommerce gebruik te maken. Let er dus op of een thema WooCommerce ondersteunt.
• Geen ingebakken functionaliteit Eerder in dit boek hebben we uitgebreid uitgelegd waarom een thema niet gebruikt moet worden om functionaliteit uit te breiden. Als een themaleverancier dat doet met behulp van een losse plug-in die ook met een ander thema probleemloos werkt, is er uiteraard geen probleem.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.