Ontdek Lightroom 6 & CC

Een nieuwe versie van Lightroom is altijd iets om naar uit te zien. Lightroom 5 is opgevolgd door Lightroom CC, waarbij CC staat voor Creative Cloud. Dat betekent op dit moment nog niet dat Lightroom alleen verkrijgbaar is via de Creative Cloud; je kunt de applicatie ook nog via uw dealer aanschaffen.

Wat is er nieuw?
Een paar belangrijke vernieuwingen: binnen Lightroom kun je nu HDR-foto’s en panorama’s samenstellen. Met twee of meer foto’s die je hebt geschoten met verschillende belichtingen maak je snel binnen Lightroom een HDR-foto. Datzelfde geldt voor het samenstellen van een panorama: met twee of meer foto’s maak je in Lightroom een panorama, zonder dat je daar nog voor naar Photoshop of Photoshop Elements moet.

Gezichtsherkenning in Lightroom.
Gezichtsherkenning in Lightroom.
Gezichtsherkenning
Lightroom CC heeft gezichtsherkenning. Je kunt je hele catalogus op gezichten laten nazoeken. In eerste instantie geef je aan welke naam bij een gezicht hoort. Na een korte tijd herkent Lightroom vanzelf gezichten van mensen die in uw foto’s regelmatig terugkeren.
Een belangrijke vernieuwing is de ondersteuning van de grafische processor van uw computer. Doordat Lightroom CC gebruik kan maken van de grafische processor (GPU) worden een aantal taken veel sneller uitgevoerd. Het samenstellen van bijvoorbeeld een panorama of een HDR-foto kan in de achtergrond door de GPU worden uitgevoerd, waarbij je in de voorgrond verder kunt werken aan andere foto’s.

Filter brush
Met de Filter Brush kun je precies bepalen waar een gegradueerd filter wel en niet moet toegepast moet worden. Met andere woorden: je kunt een gegradueerd filter op bepaalde plekken aanpassen.
Daarnaast Heeft Lightroom CC natuurlijk RAW-ondersteuning voor allerlei nieuwe camera’s en zijn er talloze nieuwe lensprofielen.
Behalve vernieuwingen in Lightroom voor de desktop, zijn er ook allerlei vernieuwingen bij Lightroom mobile.

Half mei te koop!
In de boekwinkel en online te koop
Bij Van Duuren Media is half mei Ontdek Adobe Lightroom CC & 6 verschenen, waarin alle vernieuwingen uitgebreid aan de orde komen. Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en de bekende adressen online.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.