Ontdek VLOGGEN: YouTube-sterren van eigen bodem

Bob Timroff, auteur van boeken over onder andere het macOS en 3D-printen, heeft een nieuw boek: Ontdek VLOGGEN! Het is bij ComputerCreatief het Boek van de maand juni.We zullen deze maand wat voorproefjes uit het boek publiceren en we spreken met Bob over het maken van vlogs en alles wat daarbij komt kijken.
Dit 2de voorproefje uit het hoofdstuk ‘YouTube (over)heerst’ behandelt YouTube en allerlei aanverwante zaken zoals populaire vloggers. Naast buitenlandse vloggers komt
 in dit hoofdstuk ook een aantal populaire Nederlandse vloggers aan de orde.Het 1ste voorproefje vind je HIER, het 3de HIER. (H.F.)

YouTube-sterren van eigen bodem

Aangezien treitervlogger eind 2016 werd uitgeroepen tot woord van het jaar, mogen we wel stellen dat vloggen ook in Nederland is doorgebroken. We zijn er ondertussen zelfs aan gewend dat vloggers te gast zijn bij diverse tv-programma’s. We noemen enkele van de bekendste Nederlandse vloggers.

Disclaimer Ik bied overigens hierbij alvast mijn oprechte excuses aan, aan de YouTubers die dit overzicht niet haalden. Maar je moet weten, dit boek heeft maar een beperkt aantal pagina’s. Dus sorry Monica Geuze (Monica Geuze), Mert Ugurdiken (Mertabi), Rob van Eijndhoven (SIV HD), Bardo Ellens (Banjomovies), Teske de Schepper (Teske), BiBi Breijman (BiBi Breijman), Joy (BeautyNezz), Marije Zuurveld (Marijezuurveld) en vele andere YouTubekanalen.

Milan Knol

Je dagelijkse portie HaaDee van Milan Knol.

Milan Knol is de oudere broer van Enzo Knol en is sinds 2010 actief met zijn videokanaal DitisMilan. In 2013 startte hij daarnaast het videokanaal DagelijksHaaDee dat bijna 1 miljoen abonnees heeft. Op dit kanaal maakt hij samen met zijn vrienden Matthy en Melvin video’s over gaming en verwante onderwerpen. Milan verschijnt met enige regelmaat in de video’s van zijn broer Enzo en andersom. Huize Knol bevat overigens nog meer vloggers, want Milan’s vriendin Jill van Dooren, waarmee hij samenwoont, is eveneens een professionele vlogger. Haar vlog Croco Jill heeft rond de 350 duizend abonnees

VEED Awards • De VEED Awards kun je beschouwen als de Oscars voor Nederlandse YouTubers. Het evenement is een samenwerking tussenYouTubers, het Nederlands pr-bureau MAAK en diverse mediabedrijven,waaronder RTL en AD. Tijdens het evenement hebben fans van specifiekYouTubers de mogelijkheid hun helden in levende lijve te ontmoeten. De categorie.n tijdens de uitreiking van de VEED Awards 2017 waren onder andere de beste vrouwelijke en mannelijke YouTuber, het beste beautykanaal, de beste nieuwkomer op YouTube, het beste gamekanaal, het beste muziekkanaal, hetbeste comedykanaal en het beste Nederlandse YouTubekanaal. Daarnaast werd de Boulevard Award voor beste bekende Nederlander op YouTube gegeven aan Tim Hofman en waren er awards voor de beste vlogging en pranker channels. Het AD gaf de AD Journalistieke Aanmoedigingsprijs aan YouTuber D.fano Holwijn, die hiermee een budget van 10.000 euro won voor het maken van een journalistieke serie bij AD.

Kwebbelkop

Kwebbelkop is misschien wel de luidruchtigste gamer van Nederland.

Jordi Maxim van den Bussche, beter bekend als Kwebbelkop runt dit gelijknamige YouTubekanaal sinds april 2008. Na zijn middelbare school houdt hij zich hier met veel succes fulltime mee bezig. In juli 2015 telde zijn YouTubekanaal rond de 1,8 miljoen abonnees, maar dat is inmiddels opgelopen tot meer dan 6,5 miljoen volgers. Op zijn kanaal zien we Jordi games spelen als Grand Theft Auto, Happy Wheels en Minecraft, maar omdat hij hierbij Engels spreekt, heeft hij ook zeer veel fans uit het buitenland. Behalve zijn gamekanaal heeft Jordi nog een extra kanaal, Kwebbelcop, waarin hij vragen beantwoordt van zijn kijkers en persoonlijkere vlogs publiceert.

Dylanhaegens

Dylan Haegens heeft het er maar druk mee. Maar wel met resultaat.

Er zijn momenteel veel vloggers die afstappen van het dagelijks vloggen. Het dilemma hierbij is dat dit gepaard zal gaan met een afname van het aantal kijkers en abonnees. De concurrentie op YouTube is groot, zo niet moordend. De kijker klikt even snel weer op de video van een andere vlogger en raakt daaraan verzot. Toch laat Dylan Haegens, een zeer bekende Nederlandse YouTuber, zien dat een wekelijkse vlog ook prima kan werken en miljoenen kijkers kan trekken. Dylan heeft meer dan een miljoen abonnees en zijn video’s zijn honderden miljoenen keren bekeken. Samen met zijn team maakt Dylan voornamelijk video met comedy sketches. Daarvan is zijn serie ‘de 10…’ waarin een top 10 op een komische en visuele wijze wordt behandeld. Daarnaast heeft Dylan het kanaal TeamDylanHaegens waar twee video’s per week worden geplaatst met animaties en video’s die wat persoonlijker van aard zijn. Onlangs is er nog een nieuwe serie bijgekomen, ‘Nailed it!’, waarbij het team een uitdaging aangaat. Deze serie is tweewekelijks en verschijnt elke woensdagmiddag om vier uur. Dylan werd tijdens het VEED festival van 2017 verkozen door het publiek tot winnaar in de categorie ‘Beste MannelijkeYouTuber’.

MissLipgloss

Tien jaar lang
maakte Cynthia Schultz tweemaal per week een video over haar passie.

Het succesverhaal van Cynthia Schultz is al vaak breeduit gemeten in de media. Ze werd bekend met haar webblog Miss Lipgloss, dat ze tien jaar geleden op haar zestiende opzette en waarin ze schreef over cosmetica. Daarnaast maakte ze vele video’s met make-up tips op haar YouTubekanaal MissLipgloss, dat zij een jaar later startte. Frappant detail is dat het kanaal ‘maar’ 65 duizend abonnees heeft, de video’s gemiddeld ‘slechts’ tienduizend keer worden bekeken, maar Cynthia een goed salaris overhoudt aan het kanaal. Dat heeft ze te danken aan de deals die ze weet te sluiten met adverteerders en fabrikanten van cosmetica, kleding en lifestyleproducten. Begin 2017 kondigt Schultz aan te stoppen met Miss Lipgloss en dat ze geen beautyblogger meer wil zijn. Ze richt haar pijlen momenteel op haar nieuwe website cynthia.nl. De website behandelt persoonlijke onderwerpen, eten, reizen, interieur, beauty en lifestyle. Niets nieuws onder de zon dus, maar een belangrijk verschil dat Cynthia alleen nog maar vlogt wanneer ze dat zelf wil.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.