Passende kleuren voor uw site of document

Niet bij elkaar passende kleuren op een site of in een document is net zoiets als vloeken in de kerk. Het ziet er veelal niet uit en verkeerd kleurgebruik leidt de aandacht van de boodschap af. Helemaal nergens voor nodig dankzij slimme mobiele apps!

Niet iedereen is een begenadigd kleurenexpert, wat betekent dat er nogal eens sites en documenten verspreid worden die eigenlijk nooit het achterkamertje waarin ze geproduceerd werden hadden mogen verlaten. Ook al is de boodschap nog zo serieus of betrouwbaar: als het qua kleurgebruik niet klopt houdt het al heel snel op. Het moge duidelijk zijn dat de kleurenchaos van de aloude homepages (wie kent Geocities nog?) echt tot het verleden behoort. Of dat in ieder geval zou moeten behoren, want dankzij apps kan eigenlijk iedereen tegenwoordig netjes bij elkaar passende kleurensets genereren. Als u kleuren uit zo’n pakketje gebruikt weet u zeker dat uw webpagina er wat kleuren betreft alvast netjes uitziet. In dit artikel zetten we een aantal ‘kleurensetgeneratoren’ op een rijtje.

Palettes Pro

Het is niet verwonderlijk dat Palettes Pro op iOS draait, vaak zijn juist iPad’s en iPhone’s net wat vaker in gebruik bij creatievelingen. De app kost €3,99 en u kunt er in een handomdraai bij elkaar passende kleurenpaletten mee samenstellen. Tik na het starten van de app op het plusje (1) linksboven in beeld en dan op Color Scheme. Geef uw kleurenset een naam (2) en selecteer bij Color Lists – voor webgebruik – de optie Web Safe (3). Kies een kleur uit de kleurenwaaier (5) die verschijnt na een tik op Color Lists (4). Sleep de kleur naar het eerste vakje in het palet (6) aan de linkerkant. Bevalt het kleurensetje, dan tikt u op Save. Of probeer een andere kleur uit.

Genereer kleurenpaletten voor (bijvoorbeeld) webgebruik.
Genereer kleurenpaletten voor (bijvoorbeeld) webgebruik.

Hebt u uw palet eenmaal gegenereerd, dan kunt u het exporteren. Bijvoorbeeld via e-mail. Tik daarvoor op de knop met de twee tegengestelde pijltjes direct onder het lijstje met paletten. Tik op Export Palettes en zorg dat achter Format Email is gekozen. Tik op Done en vul het mailadres van de beoogde ontvanger in (bijvoorbeeld uw eigen mailadres) gevolgd door een tik op Stuur. Het kleurenpalet verschijnt nu in bijvoorbeeld uw standaardmailprogramma met alle benodigde informatie voor verder gebruik in bijvoorbeeld een web-editor of WordPress. Tegelijkertijd is een zip-bestand aangehecht met de paletinformatie in diverse bestandsformaten, zodat u er direct mee aan de slag kunt in uw favoriete (web)opmaakpakket. Een nadeel is er ook aan de exporteerfunctie: alle in de lijst aanwezige kleurenpaletten worden geëxporteerd. Verwijder – als u dat niet wilt – dus eerst eventuele voorbeeldexemplaren en oudere experimenten. Palettes Pro is niet heel intuïtief in gebruik (eerlijk is eerlijk), maar heeft wel héél veel te bieden.

ColoRotate

We willen u ook een ‘hybride’ palettengenerator voorstellen in de vorm van ColoRotate. Enerzijds is het een programma dat – helaas via Flash – in de browser draait, anderzijds kunt u het ook als losse app voor iOS (of beter: de iPad) kopen voor €4,99. Het nadeel van de web-app is dat u zich eerst moet registeren via uw Google-account. Bent u gesteld op uw privacy, maak dan eventueel een aparte Google-account voor dit soort webdiensten aan en gebruik die verder nergens anders voor. De app werkt – wat ons betreft dan – het prettigst. Na starten tikt u op GENERATE (in de vorm van een toverstafje). Kies een hoofdkleur met de schuifbalk bovenin beeld en tik op GENERATE. Tik vervolgens op het exportknopje rechtsboven onder de tekst COLOROTATE en kies een van de beschikbare opties, bijvoorbeeld Email. Vervolgens krijgt u de kleurcodes (of de geadresseerde van de e-mail) keurig in een mailtje in zowel hexadecimale als RGB-notering. Die codes zijn zo weer te gebruiken in een HTML-editor of WordPress. ColoRotate kan ook kleurenpaletten uit foto’s genereren, erg handig voor meer ‘organische’ tinten bijvoorbeeld.

Genereer kleurenpaletten in een handomdraai.
Genereer kleurenpaletten in een handomdraai.

Color Harmonizer

De gratis app Color Harmonizer is bedoeld voor Android en werkt volgens min of meer hetzelfde recept als de andere kleurengeneratoren. U kunt diverse paletten bewaren en bijvoorbeeld de hexadecimale kleurcodes achterhalen. Het is een eenvoudige app, maar juist die eenvoud maakt hem makkelijk in het gebruik. Enig nadeel is dat Color Harmonizer uit alweer 2014 stamt. Ook lezen we dat de inhoud van deze app nog niet is geclassificeerd door Google Play, zorg dus dat er in ieder geval een virusscanner op uw apparaat draait. Gezien de nichemarkt waarvoor de app is gemaakt zal het wel safe zijn, maar beter het zekere voor het onzekere nemen natuurlijk. Verder geldt dat er een enorme variëteit is aan Android-apparaten en schermen daarvan. Kleuren zien er dus niet overal hetzelfde uit. Houd daar tijdens uw experimenten (een beetje) rekening mee. Het is sowieso zaak om kleurenpaletten – ongeacht of die nou zijn gemaakt op een Apple- of Android-apparaat) te checken op andere schermen. Om teleurstellingen achteraf te voorkomen.

Coolors

De ongetwijfeld meest gebruiksvriendelijke kleurenpalettengenerator vindt u op https://coolors.co/ (Flash weer noodzakelijk). Het werkt hier wel heel simpel: druk net zo vaak op de spatiebalk om een nieuw palet te genereren tot u iets moois tegenkomt. Het ís mogelijk om paletten aan te passen, bijvoorbeeld via de knop Adjust palette (direct onder de link Generate linksboven in beeld) maar of een gehaaste gebruiker dat echt nodig heeft? Coolors is vooral bedoeld om snel een verfrissend uiterlijk aan uw site of blog te geven. Via de knop Export genereert u in een handomdraai (bijvoorbeeld) een PDF-bestand met alle relevante informatie over uw kleurenpalet. Tot slot is het ook mogelijk (via het cameraknopje) om foto’s te uploaden en daar kleurenpaletten mee te genereren. Voor de liefhebbers is Coolors ook voor een bescheiden bedrag in app-vorm beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Oneindig veel kleurenpaletten via een druk op de spatiebalk
Oneindig veel kleurenpaletten via een druk op de spatiebalk

Gebruiken

Er zijn meer kleurenhulpen in de vorm van apps of websites te vinden, begint de ‘jacht naar het ultieme kleurenspel’ u te bevallen schroom dan vooral niet om verschillende tools uit te proberen. Een kleurenpallet is vooral interessant voor websitegebruik, vooral ook omdat de meeste ontwerptools voor sites en blogs rechtstreeks met de gegenereerde hexadecimale kleurcodes overweg kunnen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Een gedachte over “Passende kleuren voor uw site of document”

  1. Ik mis de toch al redelijk populaire “Adobe Capture” app in het rijtje. Samen met een bijbehorende website kan je daarmee kleurthema’s als het ware uit een foto plukken of aan de hand van kleurharmonie zelf samenstellen. De app en de website vereisen een Adobe ID, zodat je je thema’s ook op andere apparaten en in diverse Adobe CC applicaties direct kan gebruiken. Maar je kan de app en de wesbite ook zonder een Adobe CC abonnement (dus alleen een gratis Adobe ID) gebruiken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.