Slimme televisie met een Android stick- of box

Slimme televisies ofwel smart tv’s zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Ze hebben een gezamenlijk nadeel: na een jaar of wat is het slimme onderdeel vaak erg achterhaald. Met een Android stick (of box) pept u uw toestel weer op.

Android is het meest gebruikte mobiele besturingssysteem. Misschien niet het meest mooie of het meest stabiele, maar de enorme verspreiding zorgt er wel voor dat het een blijvertje is. Én dat er heel veel software voor beschikbaar is. Naast een Androidversie voor mobiele telefoons en tablets is er ook een versie voor gebruik met televisies beschikbaar. Sommige fabrikanten kiezen tegenwoordig standaard voor Android als besturingssysteem, maar u kunt deze mogelijkheid op een wel heel simpele manier ook zelf ‘toevoegen’ aan uw televisie. Daarmee maakt u zelfs van een totaal computerloze LCD-televisie in een handomdraai een smart-tv. Of voorziet u uw alweer een paar jaar oude smart tv van moderne mogelijkheden. Hét grote nadeel van een smart tv is namelijk dat de hardware veelal niet of niet goedkoop is op te waarderen omdat een en ander in de televisie zelf is gebouwd.

Hou het heft in eigen hand

Door een veelal zeer betaalbare Android stick of box aan te schaffen omzeilt u alle restricties. Een Android stick is een apparaatje ter grootte van een USB-stick, maar in plaats van een USB-plug treft u er een HDMI-plug op aan. U raadt het al: deze prikt u in een vrije HDMI-ingang van uw televisie. Verder treft u in de verpakking een USB-voedingskabeltje aan. Veel tv’s beschikken over een USB-aansluiting; u kunt dit kabeltje hier zonder meer op aansluiten. Heeft als voordeel dat u geen aparte voedingsadapter hoeft te gebruiken, wat natuurlijk weer een stopcontact en kabels scheelt. Tegelijkertijd geldt dat als uw tv geen USB-aansluiting heeft, u een USB voedingsadapter kunt gebruiken. Ofwel: zolang uw tv over een vrije HDMI-aansluiting beschikt kunt u aan de slag.

Browse het web vanuit de luie stoel in de huiskamer.
Browse het web vanuit de luie stoel in de huiskamer.

Simpel met een stick

De sticks zijn de eenvoudigste manier om uw tv van slimme mogelijkheden te voorzien. Na inschakelen ziet u – na even wachten – de bekende Android-omgeving. Op de meeste sticks is ook Android Play aanwezig (check dat voordat u tot aankoop overgaat!) wat betekent dat u na het invullen van bestaande Google accountgegevens direct de beschikking hebt over uw ooit al betaalde software. Browsen en mailen kan zonder installatie van extra apps, de benodigde software hiervoor is een standaardonderdeel van Android. Kortom: met zo’n stick maakt u van uw tv een grootbeeld Android tablet.

Let op de aanwezigheid van Google Play

Om ook echt plezier te hebben van deze oplossing is het zaak om voordat u een stick aanschaft even goed naar de specificaties te kijken. Een aantal wat oudere sticks beschikt over slechts een dual core-processor en relatief weinig RAM en flashgeheugen. Dat laatste wordt gebruikt voor opslag van apps en gegevens. Voordeel is dat ze heel weinig kosten, nadeel is dat ze relatief traag zijn en niet of minder geschikt voor gamen. De meer moderne sticks beschikken over tenminste 1 GB RAM en een quad core processor. Ook een intern opslaggeheugen van minstens 8 GB (liever 16 GB) is noodzakelijk als u meer wilt dan browsen en mailen. Tot slot is voor een ieder die ook spelletjes in grootbeeldformaat wil spelen de GPU ofwel grafische processor van belang. Let dan ook op of er bij een stick vermeld wordt dat deze geschikt is voor (3D) games.

Androidversies

Android heeft als nadeel dat er héél veel versies van dit besturingssysteem in omloop zijn. Veel sticks beschikken over Android 4.2, wat op zich voldoende is voor het draaien van vrijwel elke Android-app. Let op bij Android-sticks met versie 4.4 (KitKat) als besturingssysteem. In deze versie is het niet mogelijk om apps op een externe geheugenkaart te plaatsen. Zelfs als uw stick over een SD-kaartlezer beschikt (wat voor vrijwel allemaal geldt) hebt u er dan weinig aan. Sticks met Android 5 (Lollipop) zijn we nog niet tegengekomen, maar vindt u er wel eentje dan zit u hiermee ook goed: de apps kunnen ook dan (weer) op de SD-kaart geplaatst worden.

Meer mogelijkheden met een settop-box

Meer mogelijkheden bieden de Android settop-boxjes. Deze kastjes plaatst u onder of naast de televisie (of u monteert ze erachter op de muur) en ze zijn voorzien van een eigen voedingsadapter. De vaak wat steviger hardware kan vanwege het hogere stroomverbruik niet uit de USB-aansluiting van een tv gevoed worden. Staat tegenover dat de kastjes veelal een stuk sneller zijn dan de sticks. Heel duur hoeft het ook nu weer niet te zijn, wij tikten zo’n kastje – met typenummer ‘Z68’ – voor circa €35 via eBay op de kop. Onder de motorkap treffen we een octo core-processor aan, ofwel een processor met maar liefst 8 kernen. Dat is vergelijkbaar met wat u tegenwoordig in midrange en high-end mobieltjes aantreft, dus qua snelheid zit het wel goed. Erg prettig is de hoeveelheid RAM (werkgeheugen) van 2 GB. Daarop draaien ook zware apps en games prima. Een nette 3D videochip completeert het geheel. Praktisch zijn de gewone USB-aansluitingen die u op dit soort kastjes aantreft, hierop kunt u desgewenst een gewone pc-muis en dito toetsenbord aansluiten. Feitelijk is een Android-kastje daarmee ook prima inzetbaar als een micro-pc! Sommige van dit soort kastjes beschikken zelfs over een ingebouwde webcam. Met een beetje zoeken vindt u een kastje gewapend met Android 5 ofwel Lollipop. Android 6-boxen zijn we nog niet tegengekomen, maar voor dit doel is dat ook niet nodig. Lollipop biedt alles wat de veeleisende smart tv-gebruiker maar kan wensen, inclusief de al eerder genoemde mogelijkheid om apps naar een SD-kaart te verplaatsen. Kies bij voorkeur een box met een wat ruimer interne opslaggeheugen, 16 GB is prima en meer mag altijd. Controleer ook nu weer voor tot aankoop over te gaan of Google Play aanwezig is, alleen dan kunt u gebruik maken van uw bestaande Android appcollectie.

Onze ‘Z68’ settopbox blijkt verrassend capabel te zijn.
Onze ‘Z68’ settopbox blijkt verrassend capabel te zijn.

Bediening

De bediening van zowel stick als box verloopt het makkelijkst via een draadloos Bluetooth toetsenbord-touchpad apparaat. Deze zijn in verschillende maten verkrijgbaar, zelfs iets ter groote van een afstandsbediening bestaat. Bent u niet van plan om heel veel te tikken, maar vooral dingen als websites te bekijken of een app als Uitzending Gemist te gebruiken dan volstaat dat ruimschoots. Voor meer tikwerk en (of) intensiever gebruik is een wat groter toetsenbord handig. Er is keuze genoeg, dus daar hoeft u het alvast niet om te laten. Bedenk tot slot dat er ook een mobiele app voor het bedienen van Kodi op afstand is, na installatie hiervan op uw smartphone beschikt u over een extra luxe methode om uw Androidbox of stick te bedienen; althans zolang Kodi daarop actief is.

Handige software

Een Android box voorzien van een Gigabit ethernet-aansluiting is bij uitstek geschikt om als mediaspeler te gebruiken. In tegenstelling tot de sticks met alleen wifi aan boord en een vaak wat zwakkere processor kunnen de recente boxen moeiteloos overweg met Full HD en zelfs 4K streams. Door de gratis app Kodi te installeren – voor zover deze niet al standaard aanwezig is – beschikt u over alles wat u van een mediaspeler mag verwachten. Erg praktisch als u bijvoorbeeld een NAS bomvol films hebt staan, u kijkt deze dan voortaan in grootbeeld in de huiskamer. Verder zijn apps als YouTube, het al genoemde Uitzending Gemist (NPO), Nederland.FM, RTL XL enzovoorts ideaal. Stream en kijk wanneer het u uitkomt. Uiteraard komen spelletjes – zeker de meer geavanceerde exemplaren – wel heel goed tot hun recht op het grote tv-scherm. De meeste games zijn goed te besturen via een toetsenbord of desnoods een USB-gamepad. In een enkel geval gaat het mis: bij spellen die uitgaan van een gyroscopische besturing. Ofwel: ieder spel dat alleen reageert op het kantelen en draaien van een smartphone of tablet zal bij een kastje of stick niet bestuurbaar zijn. Verder zit u natuurlijk niet vast aan Kodi als mediaspeler, in de Google Play appwinkel zijn meer dan genoeg alternatieve spelers te vinden.

Zet vooral de optie Wereldwijd aan voor de Chinese aanbiedingen.
Zet vooral de optie Wereldwijd aan voor de Chinese aanbiedingen.

Waar te koop?

Eigenlijk kunt u het best via eBay (www.ebay.nl) proberen om aan een Android tv-kastje of stick te komen. Zoek op bijvoorbeeld ‘android tv stick’ of ‘android tv box’ en u vindt een scala aan apparaten. De prijzen variëren enorm, laat vooral ook wereldwijd zoeken. Daarmee krijgt u aanbiedingen direct vanuit China en de prijzen daar liggen vaak een stuk lager dan hier. Omdat u veelal geen verzendkosten (of slechts heel weinig) hoeft te betalen bent u helemaal het heertje m/v. Nadeel is dat u soms tot een paar weken op uw aanschaf moet wachten. Maar een kniesoor die daar op let natuurlijk. Door de gevonden items in eBay te laten sorteren op prijs ziet u snel de goedkoopste exemplaren bovenaan verschijnen. De prijzen variëren enorm, ons genoemde exemplaar bleek uiteindelijk wel heel erg goedkoop gescoord. Gemiddeld moet u echter voor tussen de €50 en €70 een capabel kastje kunnen scoren; een stick gaat voor minder over de toonbank.

Ook is er op eBay keuze genoeg wat mini Bluetooth-toetsenbordjes betreft, qua prijsklasse is er voor elk wat wils te vinden.
Ook is er op eBay keuze genoeg wat mini Bluetooth-toetsenbordjes betreft, qua prijsklasse is er voor elk wat wils te vinden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.