Photoshop en Premiere Elements 15

Het is weer herfst en hee! daar heb je de nieuwe Photoshop en Premiere Elements. Versie 15. Nog steeds los te koop en niet als abonnement/lidmaatschap bij Creative Cloud. De laatste der mohikaanse softwaredozen lijkt het wel. Soms tref je in zo’n nieuwe versie van Photoshop Elements iets aan dat je pas later in Lightroom of Photoshop terugvindt. Deze keer is dat Smart Tags.

Met Smart Tags heb je meteen het leukste nieuwe onderdeel van Photoshop Elements 15 te pakken. Het is net zoiets als gezichtsherkenning – dat ook in Photoshop Elements zit – maar dan voor voorwerpen, dieren en dingen, kortom iets anders dan gezichten. Als je Smart Tags je fotoverzameling laat doorzoeken, vindt het allerlei dingen, gebeurtenissen enzovoort in je foto’s. Zoek je daarna een zonsondergang: die heeft  Smart Tags allemaal voor je getagged, en heb je ze in een klap allemaal bij elkaar.

Gezichten aanpassen van onschuldige babies.
Gezichten aanpassen van onschuldige babies.

Omgekeerd komen er ook nieuwe dingen uit Photoshop naar Photoshop Elements: je kunt nu net als in de grote Photoshop gezichten vervormen. Maak van een chagrijnig gezicht een vrolijk gezicht of andersom.

Aanraakschermen

Heb je een Windows-computer met een aanraakscherm? Daar kun je nu ook gebruik van maken in Photoshop en Premiere Elements. Voor de rest zitten er op allerlei plekken vernieuwingen. Je kunt een schilderij van een foto maken, speciale kaders om je foto’s heen zetten, snelheid aanbrengen in een foto door de achtergrond te blurren, een foto omzetten in tekst waarin je het beeld van je foto terugziet. Geinige dingen. En dan zijn er natuurlijk de 40 bewerkingsopties waarmee je stap voor stap een foto aanpast. Je kunt met deze versie ook een aantal foto’s tegelijk dezelfde correcties geven. Handig als je een stel foto’s net niet goed hebt belicht, of als je een speciaal effect op een stel foto’s wilt toepassen.

Snel met Instafix vier foto's tegelijk aanpassen.
Snel met Instafix vier foto’s tegelijk aanpassen.

In Premiere Elements kun je op dezelfde manier als in Photoshop Elements je video-clips laten taggen op onderwerp en inhoud. Een nevelig landschap maak je eenvoudig helder. Heb je de camera een beetje bewogen tijdens het filmen? Dit soort bewegingen kan Premiere Elements met cameraschokreductie weghalen. Je kunt de kleuren in je films eenvoudig corrigeren en makkelijker je geluid van je films verbeteren.

Updaten?

Als je de eenvoud van de Elements-software prettig vindt en je hebt al een of twee versies niet geüpdatet, dan is een update helemaal niet gek. Heb je net vorig jaar de laatste versie aangeschaft en je bent tevreden met wat je hebt, dan is een upgrade van een van de pakketten voor € 82,28 of een upgrade van allebei €124,63 misschien wel weer veel geld. Misschien moet je over het idee heen zetten dat je elke maand wat voor software betaalt. Een lidmaatschap van Creative Cloud met alleen Photoshop en Lightroom kost je op dit moment €144,33 per jaar. (Hoewel, je ziet vaak aanbiedingen met hardware, waar je een abbonement bij krijgt of voor een sterk gereduceerde prijs lid van Creative Cloud kunt worden.) Maar als je het prettig vindt om bij de hand genomen te worden bij het bewerken van je foto’s of video’s: Photoshop en Premiere Elements hebben dezelfde Adobe Magic als hun grote broers.

Meer info over de verbeteringen en vernieuwingen vind je bij Adobe.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.