10 belangrijke adviezen voor nieuwe gebruikers van Lightroom – 2

Uit de boeken van deze maand – de boeken van Scott Kelby – geven we deze Kelby-maand wat voorproefjes. Te beginnen met Het Photoshop Lightroom 6/CC boek voor digitale fotografen
In een van de laatste onderdelen van het boek geeft Kelby 10 adviezen die nieuwe gebruikers van Lightroom zouden moeten volgen. Dit zijn tips zes tot en met tien. De eerste vijf tips vind je HIER. En hier nog een tip van mij: tot eind van de maand is het boek in de aanbieding: van €39,95 voor €34,95. (H.F.)

Hier volgen tien dingen die ik graag had gehoord toen ik net begon met Lightroom. Je vraagt je natuurlijk af waarom ik nu pas met dit belangrijke advies kom. Dat is omdat je als nieuwe gebruiker van Lightroom eerst een aantal van deze termen, mogelijkheden en concepten van Lightroom moest leren kennen, zodat het advies ook logisch is. Als je dit leest en denkt: ‘Maar Scott, ik ken deze termen en mogelijkheden al!’, dan ben je waarschijnlijk geen beginner, nietwaar? 🙂 Hoe dan ook, hier zijn tips 6 tot en met 10:  

kelby-lightroom-tip6

Tip 6 Sla je afbeeldingen op als JPEGbestanden.

Deze vraag keert regelmatig terug bij mijn Lightroom-seminars. Het is ook niet helemaal duidelijk hoe dit werkt, want in tegenstelling tot vrijwel elk ander denkbaar programma vind je in het menu Bestand geen optie ‘Opslaan als’, zelfs geen optie ‘Opslaan’. In het menu Bestand vind je vier verschillende exportopdrachten, maar geen daarvan heet ‘Exporteren als JPEG’. Het schept dus nogal wat onduidelijkheid. Maar je kunt gewoon Exporteren kiezen en in het dialoogvenster Exporteren vind je de optie om de geselecteerde afbeelding (of afbeeldingen) op te slaan als JPEG-bestand. Omdat je waarschijnlijk vrij regelmatig afbeeldingen als JPEG zult opslaan, kun je net zo goed een voorinstelling voor exporteren maken, zodat je niet steeds alles hoeft in te vullen. Ik zeg het maar.

kelby-lightroom-tip7

Tip 7 Schakel Automatisch verbergen en tonen uit.

Je hebt geen idee hoeveel e-mails ik krijg van nieuwe Lightroom-gebruikers die willen weten of je dit kunt uitschakelen. Sommige gebruikers smeken me letterlijk: ‘Vertel me alsjeblieft hoe ik zorg dat die deelvensters niet steeds weer tevoorschijn schieten en verdwijnen!’. Gelukkig is er een oplossing. Rechtsklik op de kleine driehoek halverwege de buitenste rand van de deelvensters en kies in het snelmenu dat verschijnt de optie Handmatig. De deelvensters openen nu alleen als je op die kleine driehoek klikt. (Of als je een van de functietoetsen gebruikt: F5 om het bovenste navigatievenster te tonen/ verbergen; F6 voor de filmstrip onderaan; F7 voor de deelvensters links en F8 voor de deelvensters rechts. Met de Tab-toets verberg je alle deelvensters.)

kelby-tip-8

Tip 8 Verwijder oude back-ups.

Als je regelmatig een back-up maakt van je catalogus (dagelijks of wekelijks), staan er voor je het weet flink wat back-ups op je computer. En als je veel foto’s hebt, duurt het niet lang voor die oude back-ups te veel ruimte op je harde schijf innemen. Open de map met back-ups en verwijder de back-ups die ouder dan een paar weken zijn. Want als er iets met je catalogus gebeurt, wil je dan maanden terug in de tijd of wil je die back-up van vorige week? Juist; die oude zijn vrij nutteloos. Overigens, als je regelmatig een back-up van je hele computer maakt (in de Cloud of naar een draadloze harde schijf als Time Capsule, CrashPlan of iets dergelijks), hoef je misschien helemaal geen back-up van je catalogus te maken, want dan heb je daar al een recente back-up.

kelby-tip9

Tip 9 Beperk je zo lang mogelijk tot één catalogus.

Hoewel je in Lightroom meerdere catalogi kunt hebben, raad ik je aan je zo lang mogelijk te beperken tot één catalogus. En dat is tegenwoordig vrij lang, want Lightroom heeft geen moeite met 150.000 of meer afbeeldingen. (Merk je bij 100.000 of meer afbeeldingen vertragingen in Lightroom, kies dan in het menu Bestand de optie Catalogus optimaliseren.) Als je je beperkt tot één catalogus, is je leven een stuk eenvoudiger. Je hebt alle afbeeldingen bij de hand en hoeft niet andere catalogi te openen om door je persoonlijke afbeeldingenbibliotheek te bladeren. Tom Hogarty, productmanager van Adobe Lightroom, geeft hetzelfde advies als mensen hem vragen stellen over meerdere catalogi. Zijn antwoord? Houd het op één catalogus. Een wijze raad.

kelby-tip10

Tip 10 Bedenk of je trefwoorden wilt toevoegen of niet.

We hebben allemaal geleerd dat we flink wat tijd moeten investeren in het toewijzen van algemene en specifi eke trefwoorden (zoektermen) aan de foto’s die we importeren. Als je stockfoto’s verkoopt of journalist bent, is dit absoluut nodig. En als je klanten hebt die je opbellen en vragen: ‘Stuur me alle foto’s van rode auto’s, in liggend formaat, met de bestuurder zichtbaar achter het stuur en de bestuurder moet een vrouw zijn’, dan gebruik je die trefwoorden als een professional. Maar als je gewoon de foto’s van je vakantie naar Parijs bewaart, hoef je echt niet de moeite te nemen om aan al die foto’s trefwoorden toe te wijzen. Stel jezelf de volgende vraag: ‘Wanneer kon ik niet de foto’s vinden die ik zocht door gewoon naar het deelvenster Verzamelingen te gaan?’ Als ik bijvoorbeeld de foto’s zoek van een vakantie naar Italië, twee jaar geleden, dan blader ik in het deelvenster Verzamelingen naar 2013, vervolgens naar Reizen en dan naar Italië. Als ik twee keer naar Italië was geweest, zag ik twee verzamelingen: Italië en Italië 2. Hoe moeilijk is dat? Niet echt ingewikkeld, toch? Dus als je probleemloos in een paar stappen via verzamelingen met eenvoudige beschrijvende namen (zoals Italië) bij de foto’s komt die je zoekt, kun je al die trefwoorden best wel overslaan. (Ik sla ze meestal over.) Ik zeg niet dat je nooit trefwoorden hoeft te gebruiken. Ik zeg alleen dat je moet bedenken of je tijd wilt besteden aan het toewijzen van die trefwoorden. De meeste gebruikers hebben ze waarschijnlijk niet of nauwelijks nodig.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.