10 belangrijke adviezen voor nieuwe gebruikers van Lightroom – 1

Uit de boeken van deze maand – de boeken van Scott Kelby – geven we deze Kelby-maand wat voorproefjes. Te beginnen met Het Photoshop Lightroom 6/CC boek voor digitale fotografen. Gelukkig is het voor digitale fotografen, want wat moet je als analoge fotograaf met Lightroom?
In een van de laatste onderdelen van het boek geeft Kelby 10 adviezen die nieuwe gebruikers van Lightroom zouden moeten volgen. Dit zijn de eerste vijf. Later deze week de andere vijf. En hier nog een tip van mij: tot eind van de maand is het boek in de aanbieding: van €39,95 voor €34,95. (H.F.)

Hier volgen tien dingen die ik graag had gehoord toen ik net begon met Lightroom. Je vraagt je natuurlijk af waarom ik nu pas met dit belangrijke advies kom. Dat is omdat je als nieuwe gebruiker van Lightroom eerst een aantal van deze termen, mogelijkheden en concepten van Lightroom moest leren kennen, zodat het advies ook logisch is. Als je dit leest en denkt: ‘Maar Scott, ik ken deze termen en mogelijkheden al!’, dan ben je waarschijnlijk geen beginner, nietwaar? 🙂 Hoe dan ook, hier zijn ze, in willekeurige volgorde:  

tip1-kelby-lightroom

Tip 1 Sla al je foto’s op in een hoofdmap.

Je kunt aan een hoofdmap zoveel submappen toevoegen als je wilt. Maar als je kalm en rustig wilt blijven en overzicht in je Lightroom-workflow wilt houden, dan is het zaak dat je geen foto’s importeert van allerlei verschillende locaties op je computer of op een externe harde schijf. Kies een hoofdmap en plaats alle mappen met foto’s in die ene hoofdmap. Importeer ze vervolgens in Lightroom. (Of kopieer afbeeldingen naar een map in je hoofdmap als je met een geheugenkaart werkt.) Bovendien is het maken van een back-up van je bibliotheek op deze manier een eitje. Steeds als ik iemand tegenkom wiens Lightroom-leven een rommeltje is, komt dat doordat ze zich niet aan deze ene simpele regel houden. Als je op een laptop werkt, kun je de foto’s beter op een externe harde schijf dan op je laptop opslaan. (De harde schijf van je laptop raakt anders heel snel vol.)

tip2-kelby-lightroom

Tip 2 Gebruik de modus Solo voor snellere navigatie en beter overzicht

Als je geen zin meer hebt om elke keer door die lange lijst met open deelvensters te bladeren, raad ik je aan Solomodus in te schakelen. Dan zie je alleen nog het deelvenster waar je in werkt. Alle andere zijn automatisch dichtgeklapt. Het ziet er minder rommelig uit en bovendien spaar je tijd en kun je je beter concentreren op dat waar je mee bezig bent. Rechtsklik op de titel van een willekeurig deelvenster en kies de optie Solomodus. Geloof me, je zult het waarderen.

tip3-kelby-lightroom

Tip 3 Gebruik verzamelingen in plaats van mappen

Mappen op je interne of externe harde schijf gebruik je voor de fysieke opslag van al je geïmporteerde foto’s. Maar na het importeren van al die foto’s, zijn we meestal alleen nog geïnteresseerd in de geselecteerde foto’s uit deze enorme berg. En daarvoor werden verzamelingen bedacht. We zeggen altijd gekscherend: ‘Mappen bezoeken we als we onze slechte foto’s willen bekijken’, want onze goede foto’s, de blijvers, zetten we gelijk al in een verzameling. Het lijkt op wat we met traditionele film deden: we drukten de goede foto’s af en deden die in een fotoalbum, en de rest bewaarden we in het mapje met negatieven van de ontwikkelcentrale. Verzamelingen zijn als fotoalbums. (Ik had de naam Albums ook veel beter gevonden.) Bovendien zijn verzamelingen veiliger, want je kunt niet per ongeluk afbeeldingen van je computer of harde schijf wissen.

tip4-kelby-lightroom

Tip 4 Doe zoveel mogelijk werk in Lightroom

Ik doe ongeveer 85% van mijn werk in Lightroom en alleen voor dingen die Lightroom niet kan, ga ik naar Photoshop (bijvoorbeeld als ik met lagen wil werken, professioneel ogende tekst wil toevoegen, het gereedschap Pen nodig heb, complexer wil retoucheren en dergelijke.) Je kunt een verbazingwekkende hoeveelheid van je dagelijks werk uitvoeren in de module Ontwikkelen. (Vooral sinds daar in Lightroom 5 het retoucheerpenseel werd toegevoegd.) Neem de tijd om de werking van deze gereedschappen te ontdekken. Je zult versteld staan van hoe je workflow zal versnellen (en je leven wordt vereenvoudigd) door zoveel mogelijk in Lightroom te blijven.

tip5-kelby-lightroom

Tip 5 Wil je echt snel werken? Maak voorinstellingen en sjablonen

Het geheim voor efficiënt werken in Lightroom zit hem in het maken van voorinstellingen en sjablonen voor de dingen die je dagelijks doet. (Zelfs al nemen veel gebruikers nooit die paar seconden de tijd om er zelfs maar een te maken.) Merk je dat je een bepaalde bewerking regelmatig uitvoert, maak er dan een voorinstelling van. Dan is hij in de module Ontwikkelen altijd maar een enkele klik verwijderd. Gebruik je regelmatig dezelfde afdrukinstellingen? Sla ze op als een afdruksjabloon. En wat dacht je van het exporteren van bestanden als JPEG of TIFF? Maak een exportvoorinstelling en bespaar tijd. Of maak zelfs een importvoorinstelling om daar tijd te besparen. Het maken en gebruiken van voorinstellingen en sjablonen is een van de grote voordelen die Lightroom biedt en als je de smaak te pakken hebt, zul je efficiënter dan ooit worden.

3 gedachten over “10 belangrijke adviezen voor nieuwe gebruikers van Lightroom – 1”

  1. Beste Hans, Per abuis hebben tip 3 en 4 dezelfde aanhef gekregen bij”10 belangrijke adviezen”
    Groet, Marcelle

  2. Hi,
    Kan je me ook vertellen hoe ik voorkom dat Lightroom opstart elke keer wanneer je een USB of ander apparaat aansluit? Het bovenste vinkje bij Bewerken-voorkeuren – opties voor importeren heb ik (al 5x) geprobeerd.
    Dank je wel, Caroline

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.