Stap voor stap Lightroom leren met Scott Kelby

kelby-lightroomccEen boek van 526 pagina’s, meer dan anderhalve kilo zwaar, met alles wat je over Lightroom wil weten, dat is in het kort de beschrijving van het boek Het Photoshop Lightroom 6 / CC boek voor digitale fotografen van Scott Kelby. Een pil, zeg dat wel, maar ja, je moet er wat voor over hebben als je alles over Lightroom wilt weten.

Ooit, bij de eerste paar versies was Lightroom geen ingewikkelde applicatie. Je foto’s binnenhalen in de bibliotheek, ze ordenen, ontwikkelen en ze printen of op het web plaatsen. Nu kun je er panorama’s in samenstellen, video’s in aanpassen, je foto’s op de kaart plaatsen of ze selectief bewerken. Het is daarom niet vreemd dat het boek van Kelby over Lightroom zo dik is.

Stap-voor-stap

Daarnaast gebruikt hij een stap-voor-stap-manier van uitleggen, die je bij de hand neemt en niet meer loslaat. Neem het begin van het boek, het onderdeel Mijn methode om foto’s te ordenen voor je naar Lightroom gaat. In stap één wordt je gevraagd om een map op een externe harde schijf te maken. Over deze map, waarin het de bedoeling is dat er al je foto’s terecht gaan komen, legt hij waarom het één map moet zijn, bijvoorbeeld om er makkelijk back-ups van te kunnen maken. En zo gaat het door: in stap 2 laat hij je in de map andere mappen maken op onderwerp, reizen, sport, landschappen enzovoort. Bij stap drie laat hij je foto’s die je al ergens op je harde schijven hebt staan in de mappen stoppen die je in stap twee hebt gemaakt. In stap vier laat hij je niks doen, maar legt hij uit waarom hij deze manier van werken heeft gekozen. Kelby praat eigenlijk tegen je, het is een geduldige leraar die niet moe wordt om uit te leggen wat je en waarom je iets moet doen. In acht stappen laat hij je zien hoe hij denkt dat je het best je foto’s kunt indelen, zodat je ze later het snelst kan terugvinden.

Je hoeft het niet altijd met hem eens te zijn, maar hij vertelt altijd waaróm hij iets doet. Hij is soms, nou ja regelmatig, wat aan het ouwehoeren, bijvoorbeeld als hij in stap acht zegt dat het geheim van een goed huwelijk twee badkamers is. Zo is Kelby nu eenmaal, hij blijft bij de les, maar moet af en toe afdwalen of een grapje maken.

Lightroom Mobile

Het Lightroom 6 / CC boek is een van de eerste boeken met een uitgebreid hoofdstuk over Lightroom Mobile, een gratis uitbreiding op Lightroom, waarmee steeds meer mogelijk is. Ook hier helpt de stap-voor-voor-methode je snel een overzicht te krijgen hoe je met Lightroom Mobile aan het werk kan.

Het aardige van het boek en de voorbeelden waar Scott mee aankomt is dat je de foto’s die hij gebruikt kunt downloaden van de site die bij het boek hoort. Zo kun je zelf kijken hoe het er op je scherm uitziet en kun je door het zelf te proberen het beter leren. Op die site vind je ook voorinstellingen voor de module Ontwikkelen en sjablonen voor de module Print. Het boek is prima vertaald naar de Nederlandse versie van Lightroom en het heeft een uitstekende index waardoor je bepaalde onderwerpen snel kunt opzoeken. Ben je iemand die begint met Lightroom? Dan is dit het boek waarin je alles, maar dan ook alles kunt leren over Lightroom. En voor degenen die al een tijdje met Lightroom werken: het boek bevat zoveel informatie dat er zeker dingen instaan die je nog niet wist.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.