Foto's verscherpen met het Hoogdoorlaatfilter in Photoshop

Photoshop leren samen met Scott Kelby

kelby-photoshop

Als je je foto’s voornamelijk in Lightroom bewerkt en slechts af en toe een uitstapje maakt naar Photoshop, gebruik je meestal maar een heel beperkt deel van Photoshop. Je retoucheert wat met de kloonstempel, je gebruikt misschien Vullen met behoud van Inhoud, dat soort dingen. Maar met Photoshop is veel meer mogelijk. Dat weet je natuurlijk ook wel, maar hoe maak je je deze complexe applicatie eigen? Het boek van Scott Kelby Hoe doe je dat in Photoshop kan je een flink eind op weg helpen.


Bij elke nieuwe versie komen er nieuwe mogelijkheden in Photoshop, maar vaak doe je dingen op de manier die je eerder hebt geleerd. Zo grijp ik nog steeds naar de Toverstaf om selecties te maken, terwijl dat met de Snelle selectie makkelijker en sneller kan. Zo was ik bijvoorbeeld vergeten dat Zo schalen dat de inhoud behouden blijft erg handig is om aan de zijkanten van een beeld wat extra beeld toe te voegen zonder dat je ingewikkeld moet gaan doen met Vullen met behoud van inhoud. Dat schalen maakt natuurlijk ook gebruik van een soort Vullen met behoud van inhoud, maar dan wat sneller en handiger.

Nu ik het boek Scott Kelby: Hoe doe je dat in Photoshop heb doorgelezen weet ik dat soort dingen ineens weer.

Vanuit de basis

Het boek begint bij de basis: hoe zit de interface in elkaar, hoe maak je selecties, hoe werk je met lagen, de basiskennis die je nodig hebt om met Photoshop aan het werk te gaan. Je leert met dit boek heel goed hoe de basis van Photoshop in elkaar zit en door de hoofdstukken na die basiskennis leer je ook trucs met Photoshop uit te halen. Er staan twee uitgebreide hoofdstukken in hoe je met Adobe Camera Raw aan het werk gaat en hoe je een mooie afdruk maakt vanuit Photoshop.

De index

Erg prettig is de uitgebreide index achterin het boek. Wil je snel even wat weten over het kloonstempel? Het wordt in drie onderwerpen behandeld. Verscherpen – een van de moeilijkere onderwerpen – wordt uitgebreid behandeld. Aan het werk met lagen? Zoek in de index naar een onderwerp over lagen en je krijgt tientallen verwijzingen naar lagen. Het boek eindigt met een soort Veel Gestelde Vragen: Hoe converteer je een bestand naar CMYK? Hoe maak je een contactblad? Hoe bewaar je een selectie om die later weer te kunnen gebruiken?

Wat biedt het boek?

Natuurlijk weet je niet alles van Photoshop als je het boek van Kelby hebt doorgewerkt. Met de mogelijkheden die Photoshop biedt kun je heel complexe beelden maken en bewerken en dat kun je niet allemaal leren uit één boek. Als je dit boek van Kelby hebt doorgewerkt heb je een gedegen basiskennis van Photoshop, die je met die kennis zelf kunt uitbouwen. En als fotograaf heb je niet meer nodig dan deze kennis om met Photoshop je foto net dat beetje meer te geven dan met Lightroom mogelijk is.Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.