Een bijzondere – en inmiddels alweer verwijderde – tweet van Samsung zelve beveelt aan om je Samsung QLED-tv elke paar weken op virussen te scannen. Best een slim advies, maar het levert helaas wrevel op.
Klanten knipperden maar eens een keer met hun ogen. Want schreef Samsung daar nou echt dat ze hun tv regelmatig op virussen moesten scannen…? Het leidde tot verontruste geluiden, zeker toen media de tweet oppikten. Samsung verwijderde het bericht helaas. Maar eigenlijk was het helemaal geen domme opmerking. Al was het maar omdat de bedoelde toestellen sowieso een mogelijkheid aan boord hebben om te scannen op malware, goed om te weten! Vergeet namelijk niet dat hackers zich graag richten op apparaten die veel in gebruik zijn. Het merk Samsung is wat tv’s betreft wereldwijd tamelijk populair. En dus geldt dat als je daar een virus op weet te verspreiden, je een redelijke kans op succes hebt. Zo’n virus zou bijvoorbeeld privégegevens kunnen onderscheppen, stiekem een webcam aanzetten, kijkgedrag verzamelen en meer. Heeft een digidiefje vervolgens compromitterende gegevens verzameld dan kan een geraffineerde afpersingsactie volgen.
Computer
Een televisie is anno 2019 feitelijk gewoon een complete computer. Er draait een besturingssysteem (bijvoorbeeld Android) op, je kunt ermee mailen, apps installeren, games spelen en browsen. De kans dat je tijdens een van die vele activiteiten eens met vervelende code in aanraking komt is levensgroot. Net zo groot als wanneer je je gewone tv of (Android) smartphone of tablet gebruikt. Het advies om je Samsung QLED-tv met enige regelmaat eens te scannen op ongewenste software is dan ook helemaal niets om je voor te schamen. Het wordt nu een beetje in ’t belachelijke getrokken maar dat is jammer en vooral dom van mensen die er de draak mee steken. Raak er maar aan gewend dat slimme apparatuur gevoelig is voor virussen en andere vormen van malware. En leer jezelf dan ook maar een strak regiem aan van scannen. Wat dat betreft zou Samsung er zelfs beter aan doen om gewoon een real-time scanner te implementeren die naarlingen onderschept zodra ze binnen proberen te dringen. Dat kan ongemerkt op de achtergrond draaien en vergt geen enkele interactie van een gebruiker.
NAS
Ook (en misschien vooral) je NAS is een mogelijk broeinest van virussen. De kans dat ze de software van de NAS zélf aantasten is daarbij niet zo heel groot (die is veelal wel afdoende beveiligd), maar er kunnen wel bestanden op bewaard worden met virussen erin voor bijvoorbeeld Windows. In het geval van bijvoorbeeld een Synology NAS kun je via Package Center een virusscanner installeren. Die scant weliswaar niet real-time, maar je kunt wel een scanschema instellen. Waarbij bepaalde mappen bijvoorbeeld elke dag (of vaker of minder vaak, al naar gelang je achterdocht) gescand worden. Daarbij worden alle bekende ellendelingen voor diverse besturingssystemen eruit gevist. Prettig, want zo is er alvast een eerste veiligheidscheck uitgevoerd en kun je bestanden met een geruster hart openen, ook over tien jaar. Laat echter die virusscanner op je Windows-pc óók staan, die is vaak net weer wat beter bij de tijd!

Niet op de slaapkamer misschien
Terug naar die Samsung QLED-tv. Als je het over privacy hebt, is het wellicht ook niet zo’n heel puik plan om een slimme tv op de slaapkamer te zetten. Juist daar loop je het risico in geval van een virus privacygevoelig materiaal te faciliteren waar in principe de hele wereld van kan mee smullen. Of koppel zo’n tv dan in ieder geval niet aan het internet. Het is jammer dat je tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar smart tv’s kunt kopen. Maar er is een alternatieve oplossing. Grote kans namelijk dat je tv kijkt via een settop-box van een provider. In dat geval zou je – al was het maar op de slaapkamer – een reguliere (en van huis uit ‘domme’) computermonitor van wat groter formaat op de ontvanger aan kunnen sluiten. Prima beeld, maar dan zonder smart gezeur met alle bijbehorende risico’s. Of gebruik een beamer. O ja en bedenk tot slot dat ook andere merken smart tv’s besmet kunnen raken. Maar of die ook een ingebouwde scanner bevatten?
Privacy en veiligheid zijn en blijven hot topics. Vandaar dat een boek als Veilig online van Hans Frederiks en Ronald Smit nagenoeg verplicht leesvoer is voor een ieder die ook maar een beetje bewust wil worden van de gevaren online. Waar je ook tegenaan loopt bij gebruik van een meer recent model smart tv.

Ronald Smit kan dankzij een combinatie van een elektronica- en een journalistieke opleiding (afstudeerrichting radio en nieuwe media) technische zaken op een heldere en eenvoudige manier uitleggen. Zijn jarenlange schrijfervaring voor onder meer Computer Idee geeft u al snel de ‘aha-erlebnis’ waar u wellicht al zo lang naar op zoek was. En wordt het dan toch allemaal wat ingewikkeld, dan loodst hij de lezer snel en zeker langs eventuele barrières en valkuilen. De boeken van Ronald vind je hier.