Sh**, wat is er gebeurd met Shift in Photoshop?

Na de CC 2019 update van Photoshop ging het op online fora en social media helemaal los: na 30 jaar Photoshop heeft Adobe de functie van de Shift-toets veranderd. Eerst zorgde het indrukken van Shift ervoor dat een afbeelding ‘in verhouding’ werd geschaald, maar nu is dat juist andersom. Standaard wordt een afbeelding nu in verhouding geschaald, en als je Shift indrukt gaat ie juist uit verhouding. Waarom hebben ze dit gedaan? En kun je dit gedrag nog omkeren?

Waarom?

Waarom zou je een functie die al 30 jaar gebruikt wordt en er bij elke Photoshop-gebruiker ingebakken zit veranderen? Op de Adobe MAX-conferentie in Los Angeles heb ik dat direct aan de ‘Director of Product Management’ van Photoshop gevraagd tijdens een rondetafelgesprek met het team. Het antwoord was simpel: na een eenvoudig onderzoek kwam het Photoshop-team tot de conclusie dat er maar één fotobewerkingsprogramma ter wereld is dat Shift gebruikt om een foto in verhouding te schalen…: juist… Photoshop dus.

Nieuwe versus oude gebruikers

Photoshop is nu eenmaal één van de meest gebruikte fotobewerkingsprogramma’s ter wereld, met veel vaste gebruikers, maar Adobe wil ook nieuwe gebruikers niet afschrikken. Na een ander onderzoek bleek namelijk dat de meeste nieuwe gebruikers op de Shift-toets vastliepen. En, eerlijkgezegd kan ik dat ook volmondig bevestigen. Vrijwel alle nieuwe gebruikers die ik in mijn cursussen lesgeef hebben hier in het begin moeite mee, omdat ze het niet gewend zijn uit programma’s waarmee ze eerder werkten.

Toekomst

Zo heeft het Photoshop-team na verschillende usability-testen nog veel meer dingen uit het programma gehaald die eigenlijk niet meer logisch waren. Maar, die wijzigingen zijn veel minder opvallend. Ik ben in ieder geval blij dat er momenteel weer vooral naar de toekomst van dit 30-jarige programma wordt gekeken, en niet steeds naar het verleden.

Gewoon even wennen…

Ik moet zeggen dat ik na een paar maanden gebruik ook nog wel eens de fout inga. Dat ik toch nog Shift indruk terwijl ik dat eigenlijk niet hoef te doen, en daardoor een foto juist uit verhouding schaal, terwijl ik ‘m eigenlijk in verhouding wil houden. Maar, toch ben ik er wel aardig aan gewend, en vind ik het vooral veel fijner om uit te leggen aan Photoshop-cursisten. Ik denk dus dat het vooral even wennen is… even doorbijten en over een aantal jaren zijn we allemaal gewend aan deze manier van werken.

…maar niet iedereen wil dat

Maar natuurlijk wil en kan niet iedereen wennen aan deze manier van werken. Als je bijvoorbeeld ook vaak met InDesign en Illustrator werkt (waar de Shift-toets nog gewoon op de oude manier werkt) dan kan het bijvoorbeeld wel eens lastig zijn. Gelukkig is er voor die mensen een manier om de Shift-functie in ere te herstellen via een niet-alledaagse manier.

De oplossing

De oplossing is te vinden op deze, niet zo heel makkelijk te vinden help-pagina van Adobe zelf. Kortgezegd komt het erop neer dat je een tekstbestandje aanmaakt met daarin de tekst ‘TransformProportionalScale 0’. Dat bestand sla je op in de Photoshop-instellingen map. Vervolgens start je Photoshop opnieuw op, en werkt alles weer als vanouds. Maar, bedenk wel dat je dit dan op elke (nieuwe) computer moet instellen waar je op werkt… Misschien toch maar even wennen dan?

Photoshop leren? Dat kan met een boek! Bijvoorbeeld Photoshop Tools voor fotografen van Glyn Dewis. Of met Classroom in a book Photoshop van Adobe zelf.

8 gedachten over “Sh**, wat is er gebeurd met Shift in Photoshop?”

 1. InDesign en Illustrator en vele andere programma’s uit de hele Adobe-stal gebruik(t)en ook nog Shift (Muse niet). Maar goed, veel andere FOTO-programma’s dus niet. Al met al een verstandige ommezwaai.

  Overigens moet je in Photoshop voor het proportioneel transformeren van Vormen (paden) wèl weer de Shift indrukken. Heb je ze echter samen in een Map opgeborgen, dan weer níet. Teksten trouwens ook niet, eindelijk… En zo kwam ik nog wel wat rare uitzonderingen tegen.

  Kortom: Adobe heeft dit nieuwe beleid nog niet overal in Photoshop doorgevoerd, laat staan in alle andere Adobe-programma’s.

 2. Ze hebben wel meer niet gecheckt. Ik kon me niet voorstellen dat Photoshop het enige programma zou zijn die de Shift toets gebruikt om om het vrij schalen te beperken. En dat klopt als je de documentatie van de volgende programma’s bekijkt.
  Gimp, Affinity Photo, Sketch, Pixelmator.
  Ze gebruiken allemaal de Shift toets om de proporties te behouden.
  Het had zo simpel kunnen zijn, een checkbox in het Control panel die standaard staat op het behouden van verhoudingen en als dat uitstaat, de Shift gebruiken voor het tijdelijk in verhouding transformeren.
  je zou op zijn minst een voorkeursinstelling verwachten in plaats van het o zo intuïtive tekstbestandje.
  Ik heb het idee dat deze verandering er is gekomen door een Product Manager die zijn geurvlag wilde plaatsen.

 3. Ja, de product manager vertelde het vol overgave dat ze hier uitgebreid onderzoek naar hadden gedaan. Wat betreft de Adobe-software zelf wist hij het natuurlijk wel, en gaf ook toe dat dat niet zo handig was ;) Overigens, het niet met Shift schalen van de andere vormen is wel bewust gedaan, omdat je die vormen in de meeste gevallen sowieso uit verhouding schaalt. Ik weet nog niet of dat nou handig is of niet… En, Ton, helemaal met je eens dat dit gewoon een vinkje in de voorkeuren zou moeten hebben. Dit tekstbestandje is echt niet handig ;) De geurvlag kan één van de redenen zijn, maar, ik heb wel het idee dat ze een aantal dingen echt hebben willen verbeteren. In sommige gevallen (zoals dubbelklikken op een tekstvak, normaal Ctrl-Z ipv Ctrl-alt-Z) is dit goed gelaagd, in andere gevallen (zoals deze Shift-toets) is het voor sommigen twijfelachtig, ik ben er vooralsnog zelf wel blij mee. De uitvoering in de voorkeuren is dan wel weer karig ;)

 4. Ik vraag me af hoe dat uitgebreide onderzoek heeft plaatsgevonden, waarschijnlijk net zo uitgebreid als het onderzoek naar de reacties van de oude gebruikers :-)
  Gelukkig is Cmd (Ctrl) Z weer terug zoals het jaren heeft gewerkt in Photoshop en de meeste andere programma’s die ik ken.
  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedraaid.
  Er is nog hoop voor de Shift

 5. Eindelijk:
  To revert to the legacy transform behavior, follow the instructions below depending on your Photoshop version.

  Instructions for Photoshop version 20.0.5 (June 2019 release)

  Do the following:

  Choose Edit > Preferences > General (Windows) or Photoshop > Preferences > General (macOS).
  Select Use Legacy Free Transform.
  Restart Photoshop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.