Smartphone overload

De meeste fabrikanten van Android-telefoons waren te vinden op de IFA. De IFA – Internationale Funkausstellung Berlin – is een elektronicabeurs waar die fabrikanten hun nieuwe telefoon kunnen introduceren. Er werden zo’n 11 nieuwe Androids geïntroduceerd. Elf! Apple was er niet, dat bedrijf heeft zo’n beurs niet nodig. Die doen het liever alleen. Zijn er al niet genoeg smartphones? Of zit jij te springen om een nieuwe smartphone? Is er geen smartphone overload?

Goed design, minder geld

Als je de afgelopen jaren een smartphone hebt gekocht, dan heb je waarschijnlijk een telefoon met een goede, slimme camera, een mooi scherm en een batterij die redelijk lang meegaat. Heb je bijvoorbeeld een Galaxy Note 8, is er dan een reden om de nieuwe Galaxy Note 9 aan te schaffen? Heb je een Huawei Mate 10, wacht je dan op de Huawei Mate 20? Wat kunnen die nieuwe telefoons meer dan de generatie daarvoor? Er zijn geen essentiële, onmisbare vernieuwingen. Overigens werden de echte vlaggenschepen werden niet geïntroduceerd op de IFA, het waren voor een deel midrange toestellen. Goed Design voor minder geld lees ik.

Smartphone overload

Zijn er echte vernieuwingen bij smartphones? Ze zijn sneller, de goedkopere mobieltjes krijgen betere schermen. Wat Android betreft komen er meer telefoons met Android One, het programma van Google om telefoons te ondersteunen die de ‘kale’ versie van Android draaien, zodat ze snel updates kunnen krijgen en ook de nieuwe, komende versies van Android. Zit jij te wachten op de nieuwe Sony Xperia XZ3? De HTC U12 Life? De Wiko Harry 2? Op die laatste misschien niet, maar er zijn blijkbaar klanten voor die nieuwe telefoons van Sony en HTC.

Goud!

En Apple? Dat gaat deze maand nieuwe iPhones tonen. De iPhone XS, in de kleur goud. Twee versies met verschillende schermformaten. Nu nog betere camera’s! Heb je al een iPhone X? Of een iPhone 8 Plus? Die worden voorlopig nog wel geüpdatet, hebben fantastische camera’s, prima schermen… Toch zullen vele Apple-aficionados likkebaardend die nieuwe telefoons bekijken en denken: ik kan mijn abonnement verlengen en dan koop ik zo’n nieuwe.

Android P, Q én R!

Ik geef toe: ook ik schafte bij het verlengen van mijn mobiele abonnement een nieuwe smartphone aan. De Nokia & Plus, een Android One-toestel, dat deze maand de officiële Android Pie versie krijgt. De camera is redelijk – goed genoeg, vind ik. Ik heb toch meestal ook mijn Fuji X-T2 bij me. Ik heb er een éénjarig abonnement bij afgesloten. Waarom? Om volgend jaar weer een nieuwe telefoon te kopen? Waarom eigenlijk? Volgend jaar krijg ik – zeker – Android Q op de telefoon en het jaar daarop Android R. En het jaar daarop nog de veiligheidsupdates.

Zo zijn er altijd redenen te bedenken – smoesjes – om een nieuwe telefoon aan te schaffen. Mijn plan? Ik ga het uitzingen met mijn Nokia 7 Plus, totdat die geen nieuwe versie van Android meer krijgt. Ik moet dus zeker twee en een half jaar met deze telefoon verder kunnen. En jij? Ga jij mee in de telefoon-ratrace? Ik hoor het graag in de reacties op deze blogpost.

Misschien is het beter om alle mogelijkheden van je huidige smartphone te gebruiken… Ken jij alle mogelijkheden van iOS? Van Android Oreo? Daar bestaan boeken voor!

Een gedachte over “Smartphone overload”

  1. Mijn iPhone 6SPlus is nog prima. Ik wacht gewoon tot de batterij niet meer voldoende is voor een dag of tot er een serieuze reparatie (scherm kapot bijv.) nodig is. Is mijn derde iPhone en tot nu toe -de originele iPhone 1 werd opgevolgd door een 4S- ben ik van reparaties gevrijwaard gebleven, dus ik heb goede hoop!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.