De nieuwe 48 megapixel beeldsensor is (natuurlijk) erg klein (bron afbeelding: https://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/201807/18-060E/index.html)

Sony komt met een 48 megapixel mobiele sensor

De megapixelrace voor camera’s – inclusief en wellicht vooral die van mobiele telefoons – is in volle gang. Sony heeft een 48 megapixel-exemplaar uitgebracht.

Op deze pagina van nu.nl lezen we dat Sony een nieuwe mobiele camerasensor met een resolutie van maar liefst 48 megapixels heeft uitgebracht. Waarvan akte. Maar is dat eigenlijk zinvol, of staat het gewoon leuk in het lijstje met specificaties van een toestel? De nieuwe IMX586 zoals de sensor gedoopt is, heeft een resolutie van 8000 x 6000 pixels.  Punt is dat je met dit soort sensors in de praktijk nooit foto’s in de volledige resolutie maakt. Zoals Sony zelf al aangeeft levert fotograferen in 12 megapixel met deze sensor ‘scherpere en meer heldere foto’s op’. Aha, de extra megapixels worden dus voor andere zaken gebruikt. En dat is maar goed ook, want de opslagruimte van je mobiel zou wel erg snel vollopen met afbeeldingen in 48 megapixel-resolutie.

12 megapixel fotoresolutie

Wat er gebeurt tijdens het fotograferen is dat ‘intern’ de foto gemaakt wordt met 48 megapixel-resolutie. Vervolgens worden er allerlei filters en rekenkundige trucs op losgelaten om ruis te verminderen, scherpte te verbeteren enzovoorts. Inderdaad is dat wat er ook te lezen is in het persbericht van Sony: de effectieve (dus uiteindelijke foto)resolutie bedraagt een handzame en redelijk traditionele 12 Megapixel (feitelijk worden steeds vier pixels gegroepeerd). Een ander voordeel van de 48 megapixels is dat je aardig aan digitale zoom kunnen doen. Als je uitgaat van een 12 megapixel eindresultaat, kan je 4x digitaal inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Staat tegenover dat je dan de extraatjes als verwijderen van ruis en dergelijke op dat moment gaat missen. Ook is de sensor prima in staat om in 4K-resolutie te filmen. Waarbij wederom de vraag opduikt of dat heel zinvol is op een mobiele camera; behalve dan weer voor digitaal inzoomen.

Kortom: een prachtige sensor, maar heb niet de illusie dat je daadwerkelijk gaat fotograferen in 48 megapixel-resolutie. Althans, dat is niet de eindresolutie die je foto’s krijgen. Zou ook heel onpraktisch zijn als dat wel gebeurde.

Wil je alles uit je huidige smartphonecamera halen? Dan is het boek Beter fotograferen met je smartphone misschien iets voor je. In dit boek leer je niet alleen werken met de camerasoftware van de fabrikant, maar leer je hoe je de foto’s beter kunt maken met apps als Apple Foto’s, Google Foto’s of Snapseed. Bestel het boek bij Van Duuren Media of bij je favoriete online- of offline-boekhandel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.