Tips voor Pinnacle Studio 19: Projecten, projectbestanden en projectvakken

Dat je met Pinnacle Studio heel mooie videoproducties en diapresentaties kunt maken is bij velen al een begrip. Maar de manier waarop je tot zo’n mooi resultaat komt is niet altijd een eenvoudige zaak. Vandaar dat Bert Venema het boek Ontdek Pinnacle Studio 19 Ultimate over dit professionele videobewerkingsprogramma heeft geschreven.
Deze maand geeft Bert een aantal extra tips om snel met Pinnacle Studio 19 Ultimate aan het werk te kunnen gaan. Deze tweede tip behandelt het maken van projecten, projectbestanden en projectvakken. (H.F.)

Tip 2: Projecten, projectbestanden en projectvakken

Een film of schijf wordt in Pinnacle Studio benaderd als een project. Alle handelingen die u verricht binnen het project zoals clips trimmen, overgangen en effecten toepassen worden opgeslagen in het projectbestand. Deze heeft de extensie .axp. Een projectbestand bevat dus niet de media die u in het project gebruikt, maar wel de locatie, gebruikte instellingen en overige montage-informatie. Wanneer u met het film- of schijf bestand op dezelfde computer blijft werken, zult u veelal niet meer nodig hebben dan dit projectbestand.

Het kan echter voorkomen dat u het project wilt archiveren of het op een andere computer verder wilt bewerken. Dan kunt u het projectbestand opslaan als pakket. Daarbij worden niet alleen de projectgegevens opgeslagen, maar ook de bronbestanden. Het totale pakketbestand wordt daardoor veel groter en opgeslagen met de extensie .axx. U maakt een pakketbestand met de optie Sla film op als pakket.

U kunt uw mediabestanden al meteen in een project samenstellen. Dat heeft als voordeel dat alles mooi bij elkaar blijft. Dus naast de Bibliotheekmedia – dit zijn de geanalyseerde mappen – hebt u ook Projectvakken. Desgewenst maakt u zelf extra projecten aan. Klik daarvoor op de knop Een nieuw projectvak maken (de knop lijkt op een opengevouwen doos). Geef het projectvak vervolgens een naam, in dit geval ‘Een mooi project’ en klik op OK.

Een nieuw projectvak maken.
Een nieuw projectvak maken.

Klik vervolgens in het bestandenvenster van de Bibliotheek op de knop Snel importeren.

Klik op de knop Snel importeren en voeg de mediabestanden toe aan uw project.
Klik op de knop Snel importeren en voeg de mediabestanden toe aan uw project.
Selecteer de mediabestanden die u in uw project wilt opnemen en klik op Openen.
Selecteer de mediabestanden die u in uw project wilt opnemen en klik op Openen.

In het venster geeft een voortgangsindicator aan hoe het importeerproces verloopt. Vervolgens worden de in het project geïmporteerde mediabestanden in de bibliotheek weergegeven. Dit houdt alle bestanden mooi bij elkaar. Bovendien werkt deze manier een systematisch aanpak in de hand, omdat u eerst alle media gaat beoordelen op de kwaliteit en bruikbaarheid voordat u begint met monteren.

Alle mediabestanden uit verschillende mappen zijn samengevoegd in één projectvak.
Alle mediabestanden uit verschillende mappen zijn samengevoegd in één projectvak.

U verwijdert een projectvak door dit te selecteren. Vervolgens klikt u met de rechtermuisknop en kiest de optie Projectvak verwijderen. U wordt gevraagd of u er zeker van bent dat het projectvak verwijderd moet worden en eveneens wordt het aantal te verwijderen items vermeld. De bestanden uit het projectvak worden niet fysiek van de schijf verwijderd alleen uit het projectvak.

Een projectvak verwijderen.
Een projectvak verwijderen.

Andere tips over het werken met Pinnacle Studio 19 kun je HIER en HIER vinden. (H.F.)

Een gedachte over “Tips voor Pinnacle Studio 19: Projecten, projectbestanden en projectvakken”

  1. Geachte,

    ik zit met een groot probleem. Ben bezig met een film van iets meer dan een uur, is ook opgeslagen als pakket (.axx) maar ik kan dit niet kopieren om dit op een andere pc te gebruiken. Rede: tijdens het renderen loopt pinnacle 19 telkens in de laatste fase vast. er staat dan dat pinnacle opnieuw moet worden opgestart. Om moedeloos van te worden. Nu had ik de joker ingezet op dat axx bestand enz. doch het kreng geeft aan schrijfbeveiligd. laat zich dus niet overzetten.
    Kunt u mij helpen a.u.b.
    alvast dank.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.