Tips voor Pinnacle Studio 19: Plaatsen en trimmen van clips

Dat je met Pinnacle Studio heel mooie videoproducties en diapresentaties kunt maken is bij velen al een begrip. Maar de manier waarop je tot zo’n mooi resultaat komt is niet altijd een eenvoudige zaak. Vandaar dat Bert Venema het boek Ontdek Pinnacle Studio 19 Ultimate over dit professionele videobewerkingsprogramma heeft geschreven.
Deze maand geeft Bert een aantal extra tips om snel met Pinnacle Studio 19 Ultimate aan het werk te kunnen gaan. Deze eerste tip behandelt het plaatsen en trimmen van clips. (H.F.)

Tip 1: Plaatsen en trimmen van clips

Clips zijn op verschillende manieren te gebruiken in de montage in Pinnacle Studio 19. De eenvoudigste manier is een clip vanuit de compacte bibliotheek rechtstreeks naar de tijdlijn te slepen. In de tijdlijn wordt de clip vervolgens getrimd op de juiste lengte.

Sleep de clip uit de compacte bibliotheek naar de gewenste positie in de tijdlijn.
Sleep de clip uit de compacte bibliotheek naar de gewenste positie in de tijdlijn.

Voordat u de clip naar de tijdlijn sleept kunt u deze eerst bekijken in de player. U speelt de clip af door op de knop Afspelen van de thumbnail in de compacte bibliotheek te klikken.

De player in het venster Filmeditor kan op verschillende manieren worden weergegeven. Standaard zal de player in de enkelvoudige modus aan de rechterbovenkant te zien zijn. Dit bespaart ruimte en geeft iets meer over zicht over alle vensters in de Filmeditor. Maar u kunt de player ook in de dubbelmodus weergeven. Het bronbestand wordt dan in de linkerplayer weergegeven. Dit is het bestand dat u hebt geselecteerd in de compacte bibliotheek.

De player weergegeven in de dubbelmodus.
De player weergegeven in de dubbelmodus.

In de rechterplayer wordt het beeld van de scène op de tijdlijn weergegeven waar de tijd lijnindicator op dat moment staat. Hebt u de Schijfeditor geactiveerd, dan kunt u in deze player schakelen tussen Tijdlijn of Menu. Om tussen de twee modi te schakelen klikt u op de knop Dubbelmodus, rechtsboven de player. U kunt ook de toetsen Ctrl+D indrukken.

Met behulp van de twee oranje markeerpunten kunt u het bronmateriaal trimmen voordat u het toevoegt en naar de tijdlijn verplaatst. Verschuif het oranje linker-markeerpunt naar rechts, dan wordt het beginpunt van de clip gewijzigd. Met het rechter-markeerpunt stelt u het eindpunt in van de clip.

Het gebruik van markeerpunten om een clip te trimmen in het bronvenster.
Het gebruik van markeerpunten om een clip te trimmen in het bronvenster.

Voeg een begin- of eindmarkering aan de clip toe door de tijdlijnindicator op de gewenste positie te plaatsen en klik dan op Markering in of Markering uit. Een ingestelde markeringen wist u met de knop Markering in/uit wissen of door op Shift+U te drukken. Het deel van de clip tussen de markeringen voegt u toe aan de tijdlijn door op de knop in de vorm van een pijl naar beneden of door het indrukken van de toets B. Als u alleen de videostream in de tijdlijn wilt plaatsen dan klikt u eerst op de letter V en om alleen de audiostream van de clip actief te maken klikt u op de knop met de letter A. In deze gevallen wordt alleen de geactiveerde stream op de tijdlijn ingevoegd.

In dit voorbeeld is alleen een videostream geselecteerd en zal alleen de videostream worden toegevoegd.
In dit voorbeeld is alleen een videostream geselecteerd en zal alleen de videostream worden toegevoegd.

Andere tips over het werken met Pinnacle Studio 19 kun je HIER en HIER vinden. (H.F.)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.