Updates voor de hele Lightroom-familie

Het is weer zover: updates voor de hele Lightroom-familie. Veel nieuws? Het is maar waar je op zit te wachten. Op het aanpassen van de interface van Lightroom Classic zat ik bijvoorbeeld wél te wachten. Op Snap to grid in de module Boek weer wat minder. Zo is er altijd voor elk wat wils.

Interface aanpassen

Het aanpassen van de deelvensters in de module Ontwikkelen.

De belangrijkste verandering in Lightroom Classic is de mogelijkheid om de deelvensters in de module Ontwikkelen te kunnen aanpassen. Voor veel mensen is het een lang gekoesterde wens om de interface van Lightroom te kunnen aanpassen.Dit is een begin. De rechter deelvensters bij Ontwikkelen kun je nu veranderen. Je kunt de volgorde van de deelvensters veranderen én je kunt de deelvensters die je niet gebruikt verwijderen. Om naar Het deelvenster Ontwikkelen aanpassen te gaan rechtsklik je op de titelbalk van een van de deelvensters. Je gaat dan naar de dialoog Het deelvenster Ontwikkelen aanpassen. Aldaar kun je de deelvensters die je niet of zelden gebruikt uitzetten en je kunt de volgorde van de deelvensters aanpassen door ze met ingedrukte muisknop te verslepen. Handig!

Andere verbeteringen

Bij het Automatisch importeren kun je foto’s toevoegen aan een Verzameling.

Nog meer interessant nieuws in Lightroom Classic? Als je veel gebruik maakt van de module Boek is Snap to Grid (Magnetisch raster > Raster) handig. Ook kun je nu als je – per ongeluk? – hebt gekozen voor Lightroom afsluiten het afsluiten Annuleren. Bij Automatisch importeren van foto’s kun je nu aangeven dat die foto’s meteen in een gekozen Verzameling worden opgenomen. Verder zijn er nog de nieuwe ondersteuningen voor Camera’s: smartphones van Apple, Samsung en Google en camera’s van Nikon, Canon, Leica enzovoort.

Lightroom CC op desktop en mobiel

Een foto als Omslagfoto instellen.

Ook bij Lightroom CC is er die ondersteuning voor hetzelfde riedeltje smartphones en camera’s. De mogelijkheden bij de Gezichtsherkenning (Personen) zijn wat uitgebreid, zowel voor desktop als mobiel. Je kunt nu bijvoorbeeld sorteren op achternamen. Als je een foto open hebt krijg je een kader om een hoofd te zien als je over de naam beweegt. De mogelijkheden bij Gezichtsherkenning (Personen) op mobiel zijn ook verbeterd. Je kunt aangeven welke foto je gebruikt als eerste beeld van die persoon (Omslagfoto). De vernieuwingen tussen iOS en Android zijn verschillend, maar de twee versies komen qua mogelijkheden wel steeds dichter bij elkaar.

Alle vernieuwingen weten?

Op zich zijn het allemaal geen hemelschokkende vernieuwingen, veelal kleine verbeteringen of veranderingen. Wil je precies weten wat er nieuw is, dan kun je dat lezen op het blog van Josh Haftel productmanager bij Adobe. Verder heeft Julieanne Kost (HIER en HIER) weer van alles over deze nieuwe versies te vertellen. Bij de Lightroom gurus Laura Shoe (HIER en HIER) en de Lightroom Queen (HIER en HIER) kun je ook over alle vernieuwingen lezen.

Bij Van Duuren Media zijn er diverse boeken over Lightroom Classic te vinden. Ontdek Lightroom Classic van Pieter Dhaeze en Hans Frederiks en Bewuster en beter werken met Lightroom Classic van dezelfde auteurs. Van Scott Kelby is er Het Photoshop Lightroom Classic CC boek voor digitale fotografen. In november verscheen een nieuw boek van Kelby over Lightroom: Hoe doe je dat in Lightroom Classic.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.