Of het nou op Android of iOS is, Google Foto’s wint steeds meer terrein. Terecht, want waarom zou je er ook niet van houden? Onbeperkte opslag bij Google voor foto’s tot aan 16 megapixel, gedeelde albums, automatische gifjes en het aardige is, dat Google blijkbaar vindt dat Google Foto’s nog lang niet af is. Bijna elke week wordt er wel wat nieuws toegevoegd: de mogelijkheid om je foto’s niet destructief te bewerken, selectief maken van back-ups of het genereren van slimmere albums. Over deze en andere vernieuwingen lees je in deze blogpost.
Selectief back-uppen
In een nieuwe versie van Google Foto’s is het mogelijk om foto’s selectief naar de Google servers te uploaden. Handig als je onderweg – en geen wifi in de buurt – toch die éne foto wilt uploaden maar niet alles wat je net hebt geschoten. In deze nieuwe versie selecteer je dan de foto, ga je naar het drie-puntjes-menu rechtsboven en kies je aldaar Backup now.

Niet destructief bewerken
De mogelijkheden van Google Foto’s om je foto’s te bewerken zijn niet echt uitgebreid, maar genoeg om je foto snel even ‘op te peppen’. Na bewerking van een foto werd door Google altijd een nieuwe foto met de aanpassingen bewaard. Met een nieuwe update kun je nu een foto niet destructief bewerken. Niet destructief betekent dat Google Foto’s de bewerkingen opslaat en dat je, al heb je de foto bewaard, de bewerkingen kunt aanpassen. Dus wat voor aanpassingen je ook doet: je kunt altijd terug naar het origineel en Google Foto’s bewaart niet telkens een nieuw bewerkt exemplaar van je foto..
Slimmere albums
Hoe ze het doen, ik weet het niet. Er zit in ieder geval niet iemand bij Google die al mijn foto’s doorkijkt en denkt: hmmm, dat zou wel eens een leuk album kunnen worden. Hoe het ook zij, recent voegde Google slimmere albums toe aan Google Foto’s. Als je een reis(je) hebt gemaakt, kan Google komen met een door Foto’s samengesteld album. Je kunt er snel zelf kaarten aan toevoegen, tekst enzovoort. Slim, handig zelfs.
Google Foto’s op de desktop
Met de Google Foto’s apps op Android en iOS, vergeet je bijna dat Google Foto’s er ook op je desktop-pc in de browser is. In die browser kun je alles wat je ook in de app kunt doen, maar op je pc heb je ook een toetsenbord tot je beschikking. En een toetsenbord wil zeggen: toetsenbordafkortingen. Pijltjes toetsen om naar de volgende en vorige foto te gaan, de x om een foto te selecteren enzovoort.
En – ook heel handig – je kunt vanuit een map op de pc foto’s rechtstreeks in een album slepen. Lees het HIER bij John Nack.
Op ComputerCreatief schrijven we regelmatig over Google Foto’s. Alle blogposts vind je HIER.
Hans Frederiks is journalist en fotograaf en hoofdredacteur van blog.computercreatief.nl. Hij schrijft over ontwikkelingen op het gebied van computers, van vormgeving op het web en print, en fotografeert al zijn hele leven lang. Zijn specialisaties zijn panorama’s, landschappen en podiumfotografie. Zijn blog vind je HIER, zijn boeken vind je HIER.