vue.js

Vue.js – het nieuwe JavaScript-framework

In de webwereld is het frontend vakgebied een hot topic. Steeds meer bedrijven en organisaties kiezen ervoor hun frontend gescheiden te ontwikkelen van het backend. Zo kan het backend zich concentreren op authenticatie, API’s en datavoorziening, terwijl het frontend kan profiteren van compacte en lichtgewicht webapplicaties die op elke device draaien. Vaak wordt gekozen voor Angular of React als frontend framework, om niet telkens het wiel opnieuw te hoeven uitvinden. Maar sinds enige tijd is ook Vue.js een steeds vaker gekozen alternatief.

vue.js
De vue-homepage..

Vue.js is evenals React en Angular een frontend framework. Dit betekent dat in één geïntegreerde omgeving wordt voorzien in alle eisen waaraan een moderne webapplicatie moet voldoen. Denk aan zaken als webcomponenten, databinding, routing, state management en communicatie met het backend via http. Het gebruik van losse bibliotheken zoals jQuery, knockout, mobx (voor state management) en andere is vaak niet meer nodig. Alles is al beschikbaar in het framework. Het ene framework biedt out-of-the-box iets meer (Angular), het andere framework iets minder (React), maar daar staat dan weer meer keuzevrijheid tegenover. Vue.js biedt wat dat betreft een tussenweg. Er zijn standaard bibliotheken voor routing en state management, maar het is niet verplicht ze te gebruiken.

Nog een voordeel

Een ander voordeel van Vue is dat het een veel eenvoudiger syntaxis en structuur kent dan de andere frameworks. Het is daarom sneller te leren en de Vue-leercurve is een stuk minder steil dan bij Angular of React. Het wordt door de makers dan ook wel The Progressive Framework genoemd. Het is geen kwestie van alles-of-niets, zoals bij andere frameworks. Vue kan desgewenst worden ingezet voor kleine taken in een website en daarna worden opgeschaald. Al in enkele dagen kan het raamwerk van een complete, complexe applicaties in elkaar worden gezet. De Vue-praktijk sluit nauw aan bij wat webdevelopers gewend zijn, maar is eveneens eenvoudig te leren door ervaren Java-, PHP- of C#-programmeurs.

Grote adopties

vue.js
Vue.js is heir het framework…

De eenvoud en het kenmerk dat Vue.js een lichtgewicht framework is, betekent echter niet dat het alleen geschikt is voor eenvoudige websites. Het is niet voor niets dat grote bedrijven als Nintendo, Alibaba en L’Oréal (inclusief alle zustermerken) inmiddels voor Vue hebben gekozen. In Nederland is de website mijn.overheid.nl een goed voorbeeld van een grote site die met Vue is gerealiseerd. Vue.js heeft goed gekeken naar de oudere frameworks en daaruit de goede onderdelen overgenomen, zonder de zwakheden uit die oudere frameworks. Vue kent geen ballast uit het verleden en hoeft niet backwards compatibel te zijn, al is dit via aanvullende polyfills uiteraard wel mogelijk.

Meer informatie over Vue.js

• https://www.vuetraining.nl/
• https://vuejs.org/
• https://madewithvuejs.com/

Web Development Library

In de serie Web Development Library heeft Van Duuren Media medio juli 2019 de titel Vue.js uitgebracht. Dit boek is geschreven door de ervaren front-endtrainer Peter Kassenaar die ook tekende voor de JavaScript-, Angular- en tal van overige titels in deze serie. Het boek gaat eerst in op de structuur en architectuur van Vue.js-applicaties en daarna op het programmeren van webcomponenten met Vue.js. Daarna wordt databinding, eventbinding en attribuutbinding besproken en leest u meer over componenten.

Hogere versnelling

Ongeveer halverwege het boek schakelt de auteur naar een hogere versnelling en leert u alles over communicatie tussen componenten in een applicatie, maakt u kennis met vue-router en leert u data in de applicatie beheren via het state managementpatroon van vuex. Tot slot wordt gekeken welke opties er zijn om uw Vue-applicaties te publiceren op live webservers als deze eenmaal gereed zijn. Al met al een zeer compleet boek en een goede leerweg om snel Vue.js-applicaties te maken. Door het boek heen zijn talloze websites en -adressen opgenomen waar de laatste stand van zaken te vinden is.

Als u er snel bij bent, kunt u deze titel bovendien met een aantrekkelijke introductiekorting bestellen. Tot en met 25 juli 2019 is het boek met 5 euro korting HIER te bestellen.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.