Afdrukken in iOS

Net wat beter afdrukken in iOS

iOS ondersteunt al heel lang de mogelijkheid tot afdrukken naar AirPrint-capabele printers. Maar soms kan het net een tikkie beter! Net wat beter afdrukken in iOS…

Als je een mobiel Apple-apparaat als een iPhone of iPad hebt, kun je gebruik maken van je printer. Elke app die afdrukken ondersteunt kan printen via AirPrint. Dat regel je via de deelknop en dan Afdrukken. De meeste printers die zijn voorzien van netwerkmogelijkheden, ondersteunen ook AirPrint. Groot voordeel van deze techniek is dat je geen drivers hoeft te installeren. Kortom: een prima en bovendien snelle oplossing. Toch haal je met AirPrint niet altijd het onderste uit de kan wat de mogelijkheden van je printer betreft. Je kunt er namelijk niets mee instellen. Geen afdrukresolutie, inkt- of tonerbesparende opties aanzetten of andere apparaatspecifieke trucs mee uithalen. In negen van de tien gevallen is dat geen enkel probleem. Maar wil je meer controle over afdrukken, dan kun je ook – mits beschikbaar – een app van je printerfabrikant installeren en daarmee afdrukken. Vaak werkt dat wat trager dan AirPrint, maar je hebt meer apparaatspecifieke instelmogelijkheden.

Veelzijdiger

Verder geldt dat een app van je printerfabrikant onontbeerlijk is als die printer geen AirPrint ondersteunt. Heel af en toe komt dat nog wel eens voor. Gouden tip: gebruik je een iOS-apparaat en heb je een nieuwe printer of multifunctional nodig, kijk dan beslist of deze AirPrint-compatibel is. Dat zorgt voor heel veel meer gebruikersgemak en kost niks extra’s. We noemen de multifunctional overigens niets voor niets; daar komt een fabrieksapp helemaal goed van pas. Want daar waar afdrukken onder iOS standaard geregeld is, is bijvoorbeeld scannen of faxen dat zeker niet. Via een app krijg je alsnog toegang tot alle functies van dat apparaat. Neem bijvoorbeeld HP Smart, voorzien van een praktische – naar wens aan te passen – gebruikersinterface. Je scant er in een handomdraai documenten mee. Maar ook een mail voorzien van een gescande bijlage is in een handomdraai geregeld. Inktniveaus zijn zichtbaar en ook afdrukken is een optie.

Afdrukken in iOS
Met deze HP-app scan je in een handomdraai vanaf je multifunctional, gewoon vanaf je iPhone of iPad.

Printerspecifiek

Om af te drukken via de app, tik je eerst op de deelknop (of optie delen) in een app. Kies vervolgens niet voor Afdrukken maar – in dit voorbeeld – voor de app HP Smart. Je ziet nu een voorbeeldweergave van de voor printen klaar staande pagina’s. Met daaronder een serie knoppen. Daarmee zijn flink wat printerspecifieke functies beschikbaar, waaronder bijvoorbeeld de afdrukkwaliteit. Kies hier voor Concept en je print snel en inktbesparend, altijd praktisch.

Afdrukken in iOS
Krijg meer controle over je afdrukken met een fabrieksapp die jouw apparaat ondersteunt.

Oude printers op weg helpen

Veel andere printerfabrikanten hebben dit soort apps ook beschikbaar. Zoek in de app store dan ook zeker even op de naam van jouw printer. Als je een beetje geluk hebt worden op die manier zelfs oudere, niet AirPrint-capabele printers alsnog herkend. Enige voorwaarde is dat het netwerkprinters zijn. Alleen dan kan je iPad of iPhone ze immers bereiken. En zelfs als je ‘slechts’ een USB-printer hebt staan kun je die als je in het gelukkige bezit bent van een NAS vaak alsnog via AirPrint aan de slag krijgen (scroll even een stukje naar beneden op deze pagina om te zien hoe dat werkt)!

Afdrukken in iOS
Dankzij deze app van Brother is het mogelijk om zelfs op een printer uit circa 2006 nog af te drukken vanuit iOS.

 

AfdrukkenMeer weten over iOS? Lees dan bijvoorbeeld het boek Ontdek iOS 12 voor iPad en iPhone van Henny Temmink. Ook prima bruikbaar voor de iPod Touch, natuurlijk!


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van uitgeverij Van Duuren MediaBen je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.