Front-end frameworks: keuze te over

Jarenlang bestond het vak van webdesigner uit het kunstig aan elkaar knopen van HTML- en CSS-pagina’s. Het was voldoende om de basiscommando’s te kennen en over enige designvaardigheden te beschikken. Voor animaties en al-dan-niet gehate ‘splash-pages’ was Adobe Flash de aangewezen tool. Als er lastig JavaScript geprogrammeerd moest worden, waren de bibliotheek jQuery en typische developersfora als stackoverflow.com meestal voldoende om de schijn op te houden dat u wist waar u mee bezig was. Tenminste, tot een jaar of vijf geleden… Nu heb je de keuze uit verschillende front-end frameworks: React, Angular en VueJS.

Front-end frameworks

Na het verschijnen van jQuery zat de populariteit van JavaScript duidelijk in de lift, terwijl de ooit populaire plug-ins Adobe Flash (en in het verlengde daarvan ook Microsoft Silverlight) een stille dood stierven doordat Steve Jobs ze eigenhandig van de iPad wist te weren. Alle inhoud van websites moest sinds ongeveer medio 2010 worden vormgegeven met de standaardtechnieken HTML, CSS en JavaScript. De rol van het programmeren van Flash- en Silverlight-applicaties werd overgenomen door JavaScript.

Maar laten we eerlijk zijn, de eisen die aan hedendaagse websites worden gesteld, zijn ook enorm anders dan een jaar of tien, vijftien geleden. Tegenwoordig willen we via internet onze boeken, wasmachines en pizza’s kunnen bestellen, vakanties plannen, internetbankieren, en foto’s liefst ogenblikkelijk na het maken volautomatisch op sociale media als Facebook en Instagram publiceren. Hoe anders was dit vroeger. In de begindagen van het web was een klant nog tevreden met een relatief statische website waarin het producten- en dienstenaanbod goed tot zijn recht kwam. Vervolgens konden klanten de fysieke winkel bezoeken om het product te kopen of af te halen. Maar die tijd ligt al weer ruim achter ons.

Kortom, het web is geëvolueerd van websites naar webapplicaties. En om deze overgang een beetje vloeiend te laten verlopen zetten webdevelopers tegenwoordig vaak een front-end framework in. Hierin worden alle taken die aan moderne webapplicaties worden gesteld, gebundeld aangeboden. Zaken als het tonen van informatie uit een database wordt via data binding opgelost, het navigeren tussen pagina’s vindt plaats via een geoptimaliseerde framework-router, animaties, architectuur en formulieren en meer wordt allemaal verzorgd via in het framework opgenomen componenten die onderling goed samenwerken. Zeker, hobbyisten vinden het leuk om nog alles zelf te programmeren. Maar wanneer serieuze applicaties moeten worden geschreven voor het werk en de standaard CMS-oplossingen als WordPress en Joomla niet voldoen, wordt dit loodgieterswerk vaak uitbesteed aan een framework.

React, Angular en VueJS

In de loop der jaren zijn er vele JavaScript-frameworks verschenen voor gebruik in de browser. Uit dit gigantische aanbod zijn er momenteel drie frameworks die wereldwijd voet aan de grond hebben gekregen: React (oorspronkelijk uit de stal van Facebook), Angular (van Google) en VueJS (een privé-initiatief van ontwikkelaar Evan You).

Ze hebben allemaal met elkaar gemeen dat ze gebaseerd zijn op HTML, CSS en JavaScript. Heel veel JavaScript. U moet echt een tamelijk doorgewinterde programmeur zijn, wilt u de kracht van deze frameworks optimaal benutten. In het algemeen kan worden gezegd dat React in de Verenigde Staten het meest populair is, terwijl in Nederland (iets) meer Angular wordt gebruikt. Grote bedrijven als banken, verzekeraars en de overheid hebben intern tientallen Angular-applicaties draaien. VueJS is met name in Azie populair, maar timmert ook wereldwijd aan de weg. Het wordt gezien als de rijzende ster in het firmament. De websites van Alibaba, Nintendo, L’oreal en andere grote bedrijven gebruiken VueJS als motor.

Is er een winnaar?

Regelmatig wordt de vraag gesteld: Welk framework moet ik kiezen? React is toch het meest populair? Of Angular? Dat is toch dood en ingehaald door VueJS? En hoewel de strijd in framework-land soms lijkt op de religieuze twisten uit de middeleeuwen is het eenvoudige antwoord eigenlijk “het maakt niks uit.” Alle frameworks hebben hun eigen voor- en nadelen, hun eigenaardigheden en sterke en zwakke punten.

Het is een beetje als het vergelijken van auto’s. De een prefereert een Mercedes, de ander prefereert BMW. Met Tesla als nieuwe ster aan de hemel. Maar in alle gevallen heeft een auto vier wielen, een stuur, ruitenwissers, richtingaanwijzer, enzovoort. Ze brengen u allemaal van A naar B en hopelijk een beetje vlot als er niet te veel files staan onderweg. Toch zijn er complete (bladen-)industrieën en religies ontstaan rondom automerken. Uitentreuren kun je lezen over de finesses van elk merk en model… De ene recensent prefereert de stugge vering van een Mercedes, terwijl de ander aandacht vraagt voor het milieutechnische aspect van elektrisch rijden van de Tesla. Een derde wijst op de gebruikersvriendelijke navigatieapparatuur van BMW. En zo is er altijd wat.

Wat is het beste front-end framework?

Dit is exact hetzelfde met front-end frameworks. Hoewel ontwikkelaars hartstochtelijk kunnen debatteren of wat nu het beste framework is, zal het de gemiddelde internetter een zorg zijn met welke techniek website A of B is gemaakt. Die wil gewoon zijn pizza’s bestellen of vakantie boeken. Kortom, kies gewoon een framework waar u zich prettig bij voelt, wat uw directe collega’s of binnen uw bedrijf gebruiken, of waar u de beste informatie over kunt vinden. Wilt u het naadje van de kous weten en een goede keuze maken, dan kunt u (uiteraard) op internet terecht. Lees bijvoorbeeld https://www.codeinwp.com/blog/angular-vs-vue-vs-react/ of https://medium.com/@TechMagic/reactjs-vs-angular5-vs-vue-js-what-to-choose-in-2018-b91e028fa91d

Front-end frameworks

Web Development Library

Front-end frameworksMaar natuurlijk kunt u ook rustig via een papieren boek een keuze maken en een framework leren. Van Duuren Media geeft de Web Development Library uit, waarin de meeste populaire frameworks vertegenwoordigd zijn. Lees bijvoorbeeld Web Development Library – Angular, door Peter Kassenaar. Een uitgave over VueJS staat voor deze zomer op de planning. Leest u liever in een rustiger tempo eerst over HTML, CSS en JavaScript dan zijn daar ook voldoende recente uitgaven voor te vinden.


Goed om te zien dat het artikel je tot het einde toe heeft kunnen interesseren. De meeste artikelen op dit blog worden geschreven door de auteurs van
uitgeverij Van Duuren Media.
Ben je geïnteresseerd in verdere verdieping of meer praktische toepassingen? Klik op onderstaande banner voor het meest actuele overzicht.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.