Onmisbare uitrusting bij landschapsfotografie

Onmisbare uitrusting bij landschapsfotografie: het statief

Heb je er ooit van gedroomd om zulke ongelooflijke landschapsfoto’s te maken dat je vrienden en familie zeggen: ‘Wacht eens even, heb jij die foto gemaakt?! Echt waar?’. Je hebt geluk. In Het grote landschapsfotografieboek leer ik je hoe je adembenemende landschapsfoto’s maakt en bewerkt. Wat is de onmisbare uitrusting bij landschapsfotografie? Bijvoorbeeld het statief!

Een stevig statief

Je gaat veel fotograferen bij weinig licht en je sluiter zal vaak secondenlang openstaan. Je hebt dus een stevig statief nodig om je camera de hele tijd dat de sluiter geopend is helemaal stil te houden, hij mag zelfs niet een klein beetje bewegen. Het sleutelwoord is hier ‘stevig’. Als je reis- of architectuurfoto’s maakt, of foto’s van mensen of vrijwel alles behalve landschappen, kun je zonder problemen wegkomen met een lichter, compact statief. Maar met landschapsfotografie sta je soms te fotograferen in winderige, regenachtige of onvoorspelbare weersomstandigheden (sommige van de beste landschapsfoto’s worden gemaakt in rottige omstandigheden) en je wilt niet het risico nemen dat je uitrusting letterlijk wegwaait.

Koop een goed statief!

Ik zag het gebeuren tijdens een workshop die ik gaf: niet alleen werden de camera en het statief van een cursist omvergeblazen, ze tuimelden ook nog eens langs de zijkant van een rotsige heuvel naar beneden. Het geluid dat een statief en camera maken, die langs de zijkant van een rotsige heuvel naar beneden vallen zul je nooit meer vergeten. Het verdrietige is, dat je nooit zou hebben bedacht dat het zo hard kon waaien, dat zoiets kon gebeuren. En dat zou ook niet gebeurd zijn als die cursist gewoon een mooi, stevig statief had gehad. Een vriend van mij zei ooit: ‘Er zijn twee soorten statieven: (1) een lichtgewicht, dat gemakkelijk mee te nemen is en (2) een goede.’ Leer deze les niet op de harde manier, koop een goed statief. Je zult het vele jaren gebruiken en het zal je goed van pas komen (spreek die laatste regel met een Game of Thrones-accent uit, het zal je helpen om je edelmoediger te voelen wanneer je het extra geld uitgeeft).

Vermijd het gebruik van de middenkolom

Veel statieven, vooral de compacte, hebben tegenwoordig een middenkolom die je naar boven kunt uitschuiven om je camera op een voor je oog comfortabele hoogte te krijgen (zie links). Het is prima om een statief met een dergelijke middenkolom te kopen, maar gebruik deze nooit. De bijnaam voor die middenkolom is in bepaalde camerakringen ‘de vervager’. Dat komt omdat deze de stabiliteit van je camera enorm vermindert (als je de camera op die uitgeschoven middenkolom bevestigt en het gaat zelfs maar een beetje waaien, kun je de camera zien bewegen terwijl je erbij staat). Koop, om ervoor te zorgen dat je niet in de verleiding komt, het juiste statief, een dat groot genoeg is om de poten tot op ooghoogte uit te spreiden. Op die manier heb je die dunne middenkolom helemaal niet nodig.

‘Onmisbare uitrusting bij landschapsfotografie: het statief’ is een voorproefje uit Het grote landschapsfotografieboek van Scott Kelby. Een 2de voorproefje over Compositie vind je HIER. Een 3de voorproefje over het maken van panorama’s vind je HIER. (H.F)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.